"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

26.4 C
Trikala

Alpha Bank: 311 εκατ. ευρώ τα δάνεια σε ΜΜΕ, μία η καταγγελία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εξυπηρετούνται όλα πλην ενός, τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Τράπεζας, Δημήτρης Ματζούνης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Ματζούνης, το ύψος των δανείων που έχει χορηγήσει η Alpha Bank σε MME ανέρχεται στα 311 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,1% της συνολικής δανειοδότησής της σε επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι το 50% (περίπου 150 εκατ. ευρώ), είναι καλυμμένα. Υποστήριξε, επίσης, ότι όλα είναι ενήμερα και ότι μέχρι σήμερα, «εξυπηρετούνται και εξοφλούνται οι τόκοι τους, ενώ μόνο για ένα ΜΜΕ έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης».

Αναφορικά με τα κόμματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας σημείωσε ότι η Alpha Bank δεν έχει χορηγήσει κανένα δάνειο.

Ο κ. Ματζούνης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια στα επιμέρους ΜΜΕ. Όπως είπε:

⇒ «Μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν τα δάνεια των ΜΜΕ κανονικά, και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους. Αυτό μόνο που υπάρχει είναι κάποιες καθυστερήσεις. Σε εταιρείες που δεν συνεργάζονται προχωράμε στην καταγγελία της σύμβασης και ήδη το έχουμε κάνει σε μία περίπτωση», αναφερόμενος στην «Τηλέτυπος», με την οποία -όπως υπογράμμισε- η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί λύση, όπως η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

⇒ Υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρία «Τηλέτυπος», στα 25 εκατ. ευρώ για τον «ΑΝΤ1», στα 6 εκατ. ευρώ για τον «Star» και στα 5 εκατ. για τις «Καθημερινές Εκδόσεις».

⇒ Όταν δόθηκε το δάνειο στην «ΠΗΓΑΣΟΣ», ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλη μερίδα στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που όπως είπε, «λάβαμε σοβαρά υπόψη… Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη».

⇒ Ο ΑΝΤ1 «είναι πολύ- πολύ στέρεος όμιλος και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του είναι πολύ θετική».

Ο εκπρόσωπος της Alpha Bank είπε ότι όλα τα δάνεια που δόθηκαν σε ΜΜΕ τηρούσαν τις ίδιες προϋποθέσεις με άλλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε άλλες επιχειρήσεις και διέψευσε ότι ενώ υπήρχαν από την ΤτΕ αρνητικές εισηγήσεις, η Τράπεζα προχώρησε στην χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ. Ο κ. Ματζούνης, τόνισε ακόμα ότι η τράπεζα του έχει πολιτική αναδιάρθρωσης των δανείων, ενώ έκανε λόγο για τεράστια μείωση εσόδων που έχουν υποστεί τα ΜΜΕ από τις διαφημίσεις:

Έχουμε ευθύνη να σεβόμαστε τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Η διαχείριση της Alfa Bank είναι απολύτως συνετή, απόδειξη ότι πήρε τη λιγότερη κρατική βοήθεια, ενώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν έκανε χρήση της αναχρηματοδότησης… Δεν συνδέουμε το ζήτημα συμψηφισμού της διαφήμισης με τα δάνεια. Αν υπάρξει καταγγελία σύμβασης τότε σταματά και η διαφήμιση. Ένα μέσον ενημέρωσης μπορεί να έχει προβλήματα, δεν σημαίνει ότι έχει και άμεσα μείωση της κυκλοφορίας του, και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη.

Ερωτηματικά για τη στάση της Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε εξαίρεση των ερωτημάτων που αφορούν τα δάνεια του ΔΟΛ και του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη από την κατάθεση του Δημήτρη Μαντζούνη. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Δ. Μαντζούνη και διεξάγεται κύρια ανάκριση για το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που είχε δοθεί στον ΔΟΛ το 2005 και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατ. ευρώ το καθένα (σύνολο 15 εκατ. ευρώ) που είχαν δοθεί το 2010 και είναι προσωπικά δάνεια του Στ. Ψυχάρη που έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας πρότεινε «να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά τον ΔΟΛ και τον Στ. Ψυχάρη». Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελλοςεπεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων αποκλειστικά για την συγκεκριμένη υπόθεση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέτα Καββαδία υπογράμμισε ότι η στάση των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημιουργεί ερωτήματα καθώς λειτουργούν ως… συνήγοροι υπεράσπισης της Alpha Bank και του κ. Ψυχάρη, προσπαθούν να ακυρώσουν τη σημερινή κατάθεση του εκπροσώπου της Alpha bank (ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στα στελέχη της τράπεζας σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη αναφορικά με χορηγηθέντα δάνεια προς Σταύρο Ψυχάρη).

Η Εξεταστική αποφάσισε να μην υπάρξει συνολική εξαίρεση ερωτήσεων, αλλά μόνο για συγκεκριμένες υποθέσεις.

(Πηγη: Εφημερίδα των Συντακτών”)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξεχνα ο κυριος να πει οτι εκανε κουρεμα 60% στα δανεια που ειχε δωσει η τραπεζα του στο ΜΕGΑ , υψους 420 εκατομμυριων , ωσαν επιβραβευση για το εξαιρετικο εργο πλυσεως εγκεφαλου που τιμα το καναλι αυτο. Αμεσως μετα χρειασθηκε να κανει αυξηση μετοχικου κεφαλαιου το 2013 , απομυζωντας τους μετοχους ακομη μια φορα με κιβδηλες υποσχεσεις. Η μετοχη που αγορασθηκε 45 λεπτα τοτε , κατερρευσε σε αξια , σε περιπου 1-2 λεπτα. Σε αυτην την τιμη εγινε η νεα ανακεφαλαιοποιηση , χωρις συμμετοχη Ελληνων , επι κυβερνησεως ΣΥΡΙΖΑ , οποτε οι συμμετεχοντες στην αυξηση ΜΚ εχασαν τις αποταμιευσεις τους.Και η Τραπεζα περιηλθε σε ξενο ελεγχο. Απο ολες αυτες τις παλινωδιες , ρεμουλες και διαπλοκες , προκυπτει αβιαστα το συμπερασμα . οτι οι ιδιωτικες τραπεζες ειναι πηγη διαφθορας , αδιαφανειας , διαπλεκομενων συμφεροντων, που ασελγουν επανω στις αποταμιευσεις των σκληρα εργαζομενων Ελληνων, σταθερα διασπαθιζοντας τις αποταμιευσεις . Με τετοιους διαχειριστες των χρηματων μας , ανικανους στην καλλιτερη περιπτωση , αρπαγες στην χειροτερη , γινεται σαφες οτι η κρατικοποιηση ολων των ιδιωτικων τραπεζων ειναι η μονη υγιης λυση , πλην των συνεργατικων τραπεζων. Θα φερει διαφανεια , περισσοτερη απο αυτο το μαυρο χαλι που οι Τραπεζες δημιουργησαν , μεσα στο γενικωτερο μαυρο χαλι. http://kyklwpas.blogspot.gr/2014/07/60-alpha-bank.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης