"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.7 C
Trikala

Eίναι καλύτερο το μπόνους των 50 εδρών; Δεν είναι δίκαιη η εφαρμογή της αρχής «ένας άνθρωπος, μία ψήφος»;

lafarm

Σχετικά άρθρα

του Σάκη Κωστούλα

Ανησυχούν.

Γιατί;

Γιατί δεν πρέπει -λέει- να ψηφίζουμε με απλή αναλογική .

 Προφανώς, δεν ανησυχούσαν τόσα χρόνια για το χάλι , δεν τους έλουσε ποτέ κρύος ιδρώτας, όταν επί τόσα χρόνια, γίνεται χορός σκανδάλων και εκατομμυρίων.

Δεν τους ανησυχεί ο καθημερινός χορός αναθέσεων επί αναθέσεων.

Δεν τους ενόχλησαν ποτέ οι μονομερείς αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας.

Έχουν σίγουρα κάποιους λόγους να φοβούνται. 

 Γνήσια τέκνα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, θα δουν με τρόμο να γκρεμίζονται τα “αλάθητα” , αφού με την απλή αναλογική, θα είναι “υποχρεωμένοι” να αναζητούν συμμαχίες, συναίνεση, σύνθεση, και μεγάλες πλειοψηφίες για να περάσει το πρόγραμμα και η σκέψη τους.

 Η Δημοκρατία βλέπετε, όχι μόνο τα ζητεί όλα αυτά, αλλά τα απαιτεί.

Η Δημοκρατία επίσης, μιλά για το ισότιμο της ψήφου.

Και μέχρι σήμερα, μόνο ισοτιμία δεν υπήρχε.

Η απλή αναλογική  είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές.

Δεν είναι δίκαιο αυτό ;

Δεν είναι δίκαιη η εφαρμογή της αρχής «ένας άνθρωπος, μία ψήφος» ; 

Kαι βέβαια είναι δίκαιο γιατί  οι ψήφοι των πολιτών εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο.

Η συνεννόηση και η σύνθεση μπορεί να επιτευχθεί, και μπορούν να δώσουν το παράδειγμα στο σπαρασσόμενο σήμερα πολιτικό σύστημα.

 Ας μην φοβούνται λοιπόν ούτε το πολίτευμα, ούτε τον λαό.

Τον εαυτό τους να φοβούνται….

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ”Το είπα και το ξαναλέω.” Εάν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε Δημοκράτες, πρέπει να σεβόμαστε κάθε άποψη διαφορετική από την δική μας. Γνωρίζω ότι είναι λίγο δύσκολο, αλλά αυτό ορίζει το πολίτευμα της Δημοκρατίας.
  Λοιπόν: Πλήρης, αυθεντική απλή αναλογική. 1% πήρες; Λάβε 3 έδρες. 40%=120 έδρες. Για να προλάβω αυτούς που λένε ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση λόγω ασυνεννοησίας, στις επόμενες εκλογές ΔΕΝ θα μπορέσουν να κατέβουν οι εκλεγέντες. Ο λόγος απλός, δεν δύνασαι να συνεννοηθείς ρε φίλε. Για να δεις πως θα τα βρούνε… Επίσης, πλήρης αναγνώριση του λευκού ψηφοδελτίου. Δηλαδή 5% λευκά = 15 έδρες κενές, με το κοστολόγιο τους (δεν φαντάζεστε το νούμερο) να διατίθεται σε κοινωφελείς σκοπούς, χειροπιαστούς όμως, όχι στον κρατικό κορβανά. Π.χ. συσσίτια.
  Κάτι πρέπει να αλλάξουμε, περιμένω απόψεις…

 2. Απλή, καθαρή αναλογική. Οι εκλογές αυτές είναι μια τεράστια ευκαιρία ειδικά για όσους προτιμούν να ψηφίσουν ένα κόμμα που δεν έχει προοπτική εξουσίας και να του δώσουν φωνή και δυνατότητα παρέμβασης, αλλά παράλληλα και ένα μήνυμα στα κόμματα εξουσίας. Δεν υπάρχουν μόνο το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ και ο συνέταιρος σε αναμονή ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν τα κόμματα διαμαρτυρίας, τα κόμματα αντίθεσης, τα κόμματα με συνεπή ιδεολογική στάση που αγωνίζονται για τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετούν και υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός πολύ μικρών κομμάτων, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων.
  Σημαντικότατο ρόλο θα παίξει η αποχή σε αυτές τις εκλογές.
  Κανένα κόμμα δε μας καλύπτει νομίζω στο 100% των απόψεων και των θέσεών μας. Καλύτερα όμως να πάμε στην κάλπη και να ψηφίσουμε ένα κόμμα με το οποίο συμφωνούμε έστω στις μισές θέσεις του, παρά να μην πάμε και να εκλεγούν κάποιοι με τους οποίους διαφωνούμε στο 80% ή 90%.
  Αν στις εκλογές της απλής αναλογικής η συμμετοχή είναι σε υψηλά ποσοστά και η ψήφος πετύχει μεγάλο βαθμό διασποράς σε πολλά κόμματα, θα δοθεί ένα σαφέστατο μήνυμα που δεν μπορεί να αγνοηθεί .Θα αναγκαστούν να το λάβουν σοβαρά υπόψην τους όλοι.
  Το μήνυμα που θα δώσουν αυτές οι εκλογές της απλής αναλογικής είναι και μεγάλη ευκαιρία.
  Ευκαιρία να “αναβαθμιστεί” το πολιτικό κριτήριο πολλών Ελλήνων από κριτήριο της εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων (ρουσφετολογικό κριτήριο) σε ιδεολογικό επίπεδο ή σε επίπεδο θέσεων αν θέλετε.
  Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν….για να δούμε.

 3. Μαζί σας, Τζίμι (Χέντριξ…δικό μου) και Μπλέντερ…Έγραψα και κάτι κάτω από την είδηση με το ψηφοδέλτιο του Πράσινου-Μωβ προ ολίγου. Να δούμε αν θα εγκριθεί το σχόλιο ή θα το “ρουφήξει” και πάλι καμία καταβόθρα δημοσιοκ@φρική, όπως έχει ρουφήξ€ι κι άλλα σχόλιά μου, από τότε που – ανάθεμα την ώρα… – πρωτοέγραψα σχόλιο στην ιστοσελίδα, τη μόνη στην οποία μπορείς να σχολιάσεις, εξ όλων των τρικαλινών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, από ό,τι νομίζω κι έχω δει τόσο καιρό…Ή, τουλάχιστον, μπορείς να γράψεις μόνο ορισμένες φορές…Γιατί υπάρχουν και σχόλια που απορρίπτονται για ορισμένους λόγους…Σαν αυτό το σχόλιο που προσέθεσα στην είδηση με τον CEO και τον υπουργό…Ανά-φλε-ξης…ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ. ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ…; ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ…ΓΝΩΙΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΑΣ;

  – Evangelos Zantiris –

 4. Για ποια ισοτιμία, ποιες ισότιμες και ισοβαρείς ψήφους εννοείς; Θα αστειεύεσαι, βεβαίως βεβαίως. Έτσι έχει μετασχηματιστεί η Ντεμοκράσια – που λένε και στην Αμέρικα Λατίνα – εδώ στην Ελλάδα, στο λίκνο αυτής, εδώ και αρκετό καιρό…Κομμένα και ραμμένα όλα σε ό,τι αποφασίζει ο Ευάγγελος Βενιζ€λος, ο Κατρούγκ@λ0ς, ο τωρινός υπουργός ανάφλεξης, ο Άδωνις, κλπ κλπ…Σύμφωνα με ό,τι τους συμφέρει αυτούς διεξάγονται οι εκλογές και σύμφωνα με το ποιον θέλουν να προωθήσουν η Αλεμάνια κα οι Εστάδος Ουνίδος κάθε φορά, ούτως ώστε να εφαρμοστεί ό,τι είναι να εφαρμοστεί. Πολλές φορές, βεβαίως, έχουν απόλυτο δίκιο οι ξένες δυνάμεις για την κατάντι@ μας, και πολλά έπρεπε να εφαρμοστούν πολύ νωρίτερα, τότε που μάχονταν στην πρασινογαλάζια αρένα τα σκυλι@ τα παλι@…..
  Αν έχουμε πραγματικά απλή αναλογική – σύμφωνα με τις προεξαγγελτικές δηλώσεις ότι θα εφαρμοστεί, επιτέλους κάποτε – , ίσως κάτι να αρχίσει να αλλάζει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης