Eπιστολή Κουτεντάκη στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές Reviewed by Momizat on . Ανοικτή επιστολή προς τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού αποστέλλει ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουτεντάκηςεκφράζοντας τις Ανοικτή επιστολή προς τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού αποστέλλει ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουτεντάκηςεκφράζοντας τις Rating: 0

Eπιστολή Κουτεντάκη στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές

Eπιστολή Κουτεντάκη στους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές

Ανοικτή επιστολή προς τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού αποστέλλει ο Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουτεντάκηςεκφράζοντας τις ενστάσεις του για την οριζόντια περικοπή των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ) που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Όπως αναφέρει: «Θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία των στελεχών της Σχολής μας για τα μέτρα που προωθεί η Υφυπουργός Παιδείας κα Σία Αναγνωστοπούλου και, συγκεκριμένα, για την προτεινόμενη οριζόντια περικοπή των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ).
Τα εν λόγω μέτρα θα ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν σε προγράμματα, όπως τα δικά μας, όπου απαιτείται η προμήθεια ακριβών εργαστηριακών αναλωσίμων υλικών, η συντήρηση εξειδικευμένου εξοπλισμού, και η διατήρηση των διεθνών διασυνδέσεών μας. Συνεπώς, τυχόν εφαρμογή των νέων μέτρων θα πλήξουν καίρια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ΠΜΣ και θα οδηγήσουν τους μελλοντικούς φοιτητές να αναζητήσουν λύσεις στην Κύπρο, Βουλγαρία, Τουρκία, κλπ, με την συνεπακόλουθη οικονομική (και όχι μόνο) αιμορραγία για την χώρα.
Δεν γνωρίζω ποιά είναι η σχετική εμπειρία της κας Υφυπουργού (δεν μπόρεσα να βρω πληροφορίες για το ακαδημαϊκό της έργο στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, πχ,  Google Scholar). Ούτε γνωρίζω εάν και κατά πόσον ευσταθούν οι ισχυρισμοί της περί «βιομηχανίας μεταπτυχιακών» και ότι μερίδα Καθηγητών «τα τσεπώνει» (http://www.kathimerini.gr/849147/article/epikairothta/ellada/sia-anagnwstopoyloy-ta-tsepwnei-to-30-twn-panepisthmiakwn), οι οποίοι αποτέλεσαν και το έναυσμα  για τα προτεινόμενα μέτρα.  Σας διαβεβαιώνω όμως ότι τέτοιου είδους πρακτικές είναι άγνωστες σε εμάς εδώ στα Τρίκαλα.
Οι διδάσκοντες στα ΠΜΣ της Σχολής μας δεν αμείβονται για τις υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες τους και τα έσοδα με διαφάνεια χρησιμοποιούνται για υποτροφίες φοιτητών, για την αγορά ποδηλάτων (δώρο προς τους φοιτητές), για την προμήθεια εργαστηριακών αναλωσίμων, για την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, για την πρόσκληση διδασκόντων υψηλής επιστημονικής εμβέλειας, κλπ, ανάγκες τις όποιες το Υπουργείο αδυνατεί (ή δεν θέλει) να καλύψει. Λόγω της πρωτοφανούς κρατικής υποχρηματοδότησης, μέχρι και το χαρτί υγείας που χρησιμοποιούν οι φοιτητές μας έχει αγοραστεί με τα έσοδα των ΠΜΣ τα οποία προτίθεται το Υπουργείο να περικόψει!
Οι προτεινόμενες αλλαγές και το σκεπτικό της κα Υφυπουργού μας αδικούν ως Σχολή και προσβάλουν κατάφορα την ακαδημαϊκή μας υπόσταση.

Θα ήταν δικαιότερο (και δημοκρατικότερο) εάν το Υπουργείο είχε κατονομάσει τις Σχολές όπου έχουν στηθεί οι καταγγελλόμενες «βιομηχανίες».

Αφού όμως, προφανώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει, υπάρχει και το εντελώς αυτονόητο: να αξιολογηθούν όλα τα ΠΜΣ από μία ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ και να απομονωθούν όσα δεν πληρούν τους διεθνείς κανόνες αριστείας. Οι οριζόντιες «λύσεις», μόνο ολέθριες θα αποβούν για την ήδη παραπαίουσα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.        

Με τιμή,
Δρ Γιάννης Κουτεντάκης
Καθηγητής Εργοφυσιολογίας
Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας»

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή