"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

27 C
Trikala

Mαθηματική Ημερίδα στα Τρίκαλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Την ερχόμενη Κυριακή το Παράρτημα Ν Τρικάλων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας διοργανώνει μαθηματική Ημερίδα με τίτλο «Τα Μαθηματικά στην Αρχαία Ελλάδα και στη σύγχρονη κοινωνία μας». Θα πραγματοποιηθεί στο «Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα» με ώρα έναρξης τις 11πμ. Οι παρευρισκόμενοι θα παρακολουθήσουν δυο ομιλίες, από δύο Τρικαλινούς, οι οποίοι έχουν διαπρέψει μακριά από την περιοχή μας.

Αρχικά ο Κωνσταντίνος Πατραμάνης (Πολιτικός Μηχανικός), θα παρουσιάσει την ενδιαφέρουσα εργασία του, με τίτλο «π/Τετραγωνισμός του κύκλου, Διπλασιασμός του κύβου, Τριχοτόμηση τυχαίας γωνίας, με κανόνα και διαβήτη, κατά μέγιστη προσέγγιση». Επιχειρείται να τεθεί το όλο θέμα σε μια νέα βάση. Μια βάση που σέβεται τον τρόπο που τέθηκε από τους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και φιλοσόφους, αλλά συγχρόνως, συμπληρώνει τη βάση αυτή, αποσκοπώντας στην “απόλυτη” προσέγγιση με τρόπο απλό, πρακτικό και αξιόπιστο, χρησιμοποιώντας στοιχειώδεις κατασκευές της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Είναι μια προσπάθεια προκειμένου να αποδειχθεί, κατά τρόπο πρακτικό, ότι η χρήση κανόνα και διαβήτη, που θεσπίσθηκε “φιλοσοφικά” από τους αρχαίους Έλληνες, δεν είχε περιορισμένες δυνατότητες, αλλά μπορεί να οδηγήσει τα περίφημα αυτά προβλήματα σε λύσεις που προσεγγίζουν τις απόλυτες ολοκληρωμένες λύσεις.

Στη συνέχεια, ο Διαμαντής Γκίκας (Διοικητικό Στέλεχος Τμήματος Αυτοματοποίησης της Εταιρείας Siemens) θα εισηγηθεί ομιλία που φέρει τίτλο «Μαθηματικά και Αυτοματοποίηση: Η συσχέτισή τους και η επιρροή τους στην εξέλιξη της κοινωνίας μας». Αρχικά, θα παρουσιαστεί η αλληλεπίδραση και η συσχέτιση, των Μαθηματικών από τη μια και της Αυτοματοποίησης από την άλλη. Με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε να δούμε τις σύγχρονες περιοχές εφαρμογής των Μαθηματικών που διδάσκουμε και αγαπάμε. Δηλαδή, ο κ. Γκίκας θα προσπαθήσει να απαντήσει στο θεμελιώδες και καίριο ερώτημα “που βρίσκονται τα Μαθηματικά στην κοινωνία μας και στη σύγχρονη σημερινή μας ζωή”. Ερώτημα το οποίο εμπεριέχεται στον πυρήνα κάθε ανθρώπινης επιστημονικής και εγγράμματης σκέψης.

 

 

Η Διοικούσα Επιτροπή

Παραρτήματος Ν Τρικάλων της ΕΜΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης