"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

38.1 C
Trikala

Tο Ερέχθειο στέκεται εκεί 24 αιώνες τώρα να σε μαγεύει με το κάλος και την επιβλητικότητα του και να θυμίζει οτι κάθε κομμάτι της ιστορίας του αποτελεί και ενα ξεχωριστό μάθημα για την ανθρωπότητα…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Ερέχθειο είναι αρχαίος ναός στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ο ναός υπάρχει απο το 406 π.Χ. καί ειναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και τον θεό Ποσειδώνα.


Tο ξεχωριστό του ναου ειναι στη νότια πλευρά η περίφημη
«Πρόστασις των Κορών», οι οποίες είναι έξι ντυμένες γυναικείες μορφές (Καρυάτιδες) που λειτουργούν ως υποστηρικτικοί κίονες.

Tο ονομα του το οφείλει μάλλον στον βασιλιά Ερεχθέα,που ήταν λεει γιος του Ηφαίστου και της Γαίας,η οποία τον έδωσε στη θεά Αθηνά για να τον αναθρέψει… (γενικά η αρχαία ελληνική μυθολογία βρίθει απο εξώγαμα, απαγορευμένους έρωτες, παράνομες σχέσεις, και ερωτικά σκάνδαλα.) Kατα τη Βυζαντινή περίοδο, ο ναος μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο.
(τοτε πολλά από τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της αρχαιότητας καταστράφηκαν)
……………………………………………………….
το 14ο αιώνα όταν κατέκτησαν οι Καταλανοί από την Ισπανία
την Αθήνα έκαναν το Ερέχθειο δουκικό παλάτι.
……………………………………………………….
τον 15ο αιώνα, όταν καταλαμβάνουν οι Οθωμανοί την Αθήνα
κατοίκησε στο Ερέχθειο το χαρέμι του διοικητή της πόλης…
……………………………………………………….
στις αρχες του 19ου αιώνα, ο λόρδος Έλγιν, ξήλωσε μια Καρυάτιδα και την πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο…

(μαζί με γλυπτά από τα αετώματα και τις ζωφόρους του Παρθενώνα)

προσπάθησε να κλέψει κι άλλη αλλά δεν τα κατάφερε και τότε σκέφτηκε να την κόψει κομμάτια…. Το γλυπτό θρυμματίστηκε και το παράτησε…
……………………………………………………….
κατα την επανάσταση, όταν το πρωτοπαλίκαρο του Οδυσσέα Ανδρούτσου,
Γιάννης Γκούρας, πρόδωσε τον Ανδρούτσο, τον φυλάκισε και τον δολοφόνησε κρυφά μέσα στη φυλακή, η κυβέρνηση σε ανταπόδοση τον διόρισε φρούραρχο της ακρόπολης.

αυτός τότε έβαλε στο Ερέχθειο να κατοικήσει η οικογένειά του.

φοβούμενος ομως ότι κάποια μπόμπα από αυτές που έριχναν οι Τούρκοι ψιλοκρεμαστές θα τρυπούσε την οροφή διέταξε και έστρωσαν την οροφή
με ένα παχύ στρώμα από χώμα.

στις αρχές του Γενάρη του 1827 μια απ τις κανονιές των Τούρκων έσπασε ενα απ τα κεφαλοκόλονα στη δυτική πλευρά, στις 11 του ίδιου μηνα μια άλλη μπάλα των Τούρκων τσάκισε τη μεσαία κολόνα απ την ίδια πλευρά.
την άλλη μερα 12 Γενάρη κατά τις 9 το βράδυ δεν άντεξαν οι υπόλοιπες κολόνες το βάρος με τόσο χώμα επάνω τους και η οροφή έπεσε μονοκόμματη, πλακώνοντας, ολη την οικογένεια του Γκούρα, μέσα.
(ο Γκουρας ειχε σκοτωθεί 3 μήνες πριν απο βόλι Τούρκου)
……………………………………………………….
το Ερέχθειο στέκεται εκεί 24 αιώνες τώρα να σε μαγεύει με το κάλος και την επιβλητικότητα του και να θυμίζει οτι κάθε κομμάτι της ιστορίας του αποτελεί και ενα ξεχωριστό μάθημα για την ανθρωπότητα…

Iωάννης Γκόλιας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης