To Ποντίκι “θυμάται” τον καυγά Μαρίκας – Δήμα Reviewed by Momizat on . Ένα περιβόητο επεισόδιο μεταξύ της Μαρίκας Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Βιομηχανίας, Σταύρου Δήμα, "θυμήθηκε" το Ποντίκι με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές ε Ένα περιβόητο επεισόδιο μεταξύ της Μαρίκας Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Βιομηχανίας, Σταύρου Δήμα, "θυμήθηκε" το Ποντίκι με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές ε Rating: 0

To Ποντίκι “θυμάται” τον καυγά Μαρίκας – Δήμα

To Ποντίκι “θυμάται” τον καυγά Μαρίκας – Δήμα

Ένα περιβόητο επεισόδιο μεταξύ της Μαρίκας Μητσοτάκη και του τότε υπουργού Βιομηχανίας, Σταύρου Δήμα, “θυμήθηκε” το Ποντίκι με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 27 Ιουλίου του 1991 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Το δημοσίευμα ανέφερε πως είτε ο Α. Μπακατσέλος, γαμπρός του Ευ. Βενιζέλου και τότε πρόεδρος της ΔΕΘ είτε η σύζυγός του πληροφόρησαν την τότε σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη πως κάποιοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν γιατί αισθάνθηκαν “ριγμένοι”, για παράδειγμα , δεν προσκλήθηκαν στο επίσημο δείπνο με τον Γκορμπατσόφ.

Η κ. Μητσοτάκη τότε φέρεται να μίλησε άσχημα στον κ. Δήμα σε πολύ υψηλούς τόνους και μάλιστα δημόσια. Ο ίδιος δε κράτησε την ψυχραιμία του, μιλώντας της στον πληθυντικό καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού.

Το Ποντίκι γράφει αναλυτικά τα εξής:

 

Ο άγριος καβγάς Μαρίκας – Δήμα το ’91, από το «Π» της εποχής

Βρήκαμε στο αρχείο μας και σας παρουσιάζουμε, ολόκληρο το ρεπορτάζ από το επεισόδιο ανάμεσα στη Μαρίκα Μητσοτάκη και τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταύρο Δήμα, που εκτυλίχθηκε στις 27 Ιούλη του 1991 και δημοσιεύτηκε στο «Π» την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

Κάτω, βλέπετε το πρωτοσέλιδο της συγκεκριμένης έκδοσης, που αναφέρεται αποκλειστικά στο θέμα, ενώ στις σελίδες 6 και 7 υπάρχει υπερπλήρες ρεπορτάζ για το επεισόδιο.

1selida1418151205

Έγραφε, λοιπόν, τότε το «Π»:

«Το τι έγινε στη Μόσχα και το Κίεβο είναι λίγο πολύ γνωστό.

Ο Μπακατσέλος (πρόεδρος της ΔΕΘ ελέω Μητσοτάκη, μεγαλοβιομήχανος και ο πιο πιστός άνθρωπος του Μ. στη Θεσσαλονίκη) ή -κατά άλλη πληροφορία- η γυναίκα του πληροφόρησαν τη Μαρίκα ότι κάποιοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται γιατί είναι ρηγμένοι σε σχέση με άλλους. Π.χ δεν προσκλήθηκαν στο επίσημο δείπνο του Γκορμπατσώφ.

Η Μαρίκα, προστάτης των πτωχών και των αδυνάτων, το απόγευμα της Τρίτης, στη δεξίωση της ελληνικής πρεσβείας, θεώρησε καλό να χέσει δημόσια τον Δήμα για το θέμα αυτό, μόλο που ήταν τελείως αμέτοχος. Ποιος ήταν υπεύθυνος για τις προσκλήσεις στο τραπέζι Γκορμπατσώφ; Ο ίδιος ο Μητσοτάκης!!! Η Μαρίκα μίλησε άσχημα στον Υπουργό Βιομηχανίας, ο οποίος κράτησε την ψυχραιμία του και ως το τέλος της μιλούσε στον πληθυντικό!!! Μάταια προσπάθησε να της πει να κατεβάσει τον τόνο. Τσίριζε. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν:

Μαρικάρα: «Εφεξής θα έχεις να κάνεις μαζί μου!»…

Δήμας: «Θα το λάβω σοβαρώς υπόψη μου, κυρία Μητσοτάκη…»

Ο Υπουργός αποχώρησε από τη δεξίωση (παρά τις προσπάθειες του… Μπακατσέλου να τον καλμάρει) και για δύο 24 ωρα:

Δεν είπε πουθενά τίποτα

Μάταια περίμενε μια κίνηση του Μητσοτάκη ή της γυναίκας του

Την Πέμπτη το πράμα μαθεύτηκε και τελικά:

Ο Δήμας είπε στον Μητσοτάκη, ότι θα υποβάλει παραίτηση γυρίζοντας στην Αθήνα .

Ο Μητσοτάκης επέμενε ότι… έχει παραιτηθεί, και μετά (Παρασκευή πια) ισχυριζόταν ψευδέστατα ότι… αγνοούσε τα πάντα ως εκείνη τη στιγμή…»

Στις επόμενες σελίδες της συγκεκριμένης έκδοσης, από την εφημερίδα τονίζεται η αξιοπρέπεια του Σταύρου Δήμα που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», ενώ αναφορά γίνεται και στο γεγονός πως ο σημερινός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως υπουργός Βιομηχανίας τότε διαφωνούσε με πολλές από τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν δίσταζε να το δηλώνει στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πολλοί μεταξύ αυτών και το «Π» του 1991  μιλούσαν για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω της παραίτησης Δήμα. Και πως τα φέρνει ο καιρός ο Σταύρος Δήμας, είναι και πάλι στην επικαιρότητα, 23 χρόνια μετά, στην αρχή (ίσως) του τέλους, μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ.

Υ.Γ. Δύο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο συγκεκριμένο ταξίδι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, συμμετείχε και ο σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ως Υπουργός Εξωτερικών. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, το γεγονός ότι τα παράπονα εκείνου που φαίνεται να έφεραν τη ρήξη ανάμεσα σε Μαρίκα Μητσοτάκη και Σταύρο Δήμα, ήταν του Αλέξανδρου Μπακατσέλου, πεθερού σήμερα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

7selida1418151298 6selida1418151244

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή