Ανακαλύφθηκε αρχαία ελληνική πόλη στον τόπο μας Reviewed by Momizat on . Αρχαιολόγοι - ερευνητές των Πανεπιστημίων Gothenburg και Bournemouth, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο πρότζεκτ, ανακάλυψαν τυχαία μια «χαμένη» αρχ Αρχαιολόγοι - ερευνητές των Πανεπιστημίων Gothenburg και Bournemouth, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο πρότζεκτ, ανακάλυψαν τυχαία μια «χαμένη» αρχ Rating: 0

Ανακαλύφθηκε αρχαία ελληνική πόλη στον τόπο μας

Ανακαλύφθηκε αρχαία ελληνική πόλη στον τόπο μας

Αρχαιολόγοι – ερευνητές των Πανεπιστημίων Gothenburg και Bournemouth, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο πρότζεκτ, ανακάλυψαν τυχαία μια «χαμένη» αρχαία ελληνική πόλη, κοντά στο χωριό Βλοχός που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μετά τη Φαρκαδόνα και κοντά στο Κεραμίδι .

Ενώ ορισμένα από τα αρχαία ερείπια ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος άσχετου οικισμού, και κανείς δεν είχε ποτέ προβεί σε επίσημη καταγραφή τους.

Αεροφωτογραφίες, που δημοσιεύει ο  Independent,  δείχνουν καθαρά τα τείχη και τον ιστό της αρχαίας πόλης, που οι ερευνητές πιστεύουν πως άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π. Χ.

Ο Robin Ronnlund, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, δήλωσε: «Με έναν συνάδελφο, με τον οποίο βρεθήκαμε στην  περιοχή για ένα άλλο έργο του περασμένου έτους, συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες έρευνας. Το γεγονός ότι δεν έχει εξερευνηθεί ποτέ ο λόφος πριν αποτελεί μυστήριο».

Η ομάδα των Πανεπιστημίων, η οποία περιλαμβάνει επίσης ερευνητές από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας, πιστεύει πως θα αποφύγει τις ανασκαφές χρησιμοποιώντας τις παραδοσιακές μεθόδους, αφού ελπίζει πως με τη χρήση ειδικού ραντάρ διείσδυσης εδάφους, θα μπορέσει να ανιχνεύσει το σημείο που βρίσκονται τα αρχαία κατάλοιπα χωρίς να διαταράξει το τοπίο.


Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων της εργασίας στον τομέα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχαν έρθει στο φως αρχαία κεραμική και νομίσματα που χρονολογούνται γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ..

Ο Robin Ronnlund τοποθετεί την ακμή της πόλης περί τον 4ο – 3ο αιώνα π.Χ. και θεωρεί πως εγκαταλείφθηκε πιθανότατα μετά την ρωμαϊκή εκστρατεία στην Ελλάδα.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για αρχαίες πόλεις στην περιοχή, ενώ πολλοί ερευνητές πίστευαν στο παρελθόν ότι η δυτική Θεσσαλία βρισκόταν σε ‘’τέλμα’’ κατά την αρχαιότητα. Το έργο μας καλύπτει ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις σχετικά με την περιοχή και δείχνει ότι απομένουν ακόμα πολλά να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος», δήλωσε ο Ronnlund.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή