«Δεν είμαστε ρομπότ»: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού Reviewed by Momizat on .   Κραυγή αγωνίας από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ο οποίος με μία μακροσκελή ανακοίνωση εξηγεί με αριθμούς πως η εργασία στ   Κραυγή αγωνίας από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ο οποίος με μία μακροσκελή ανακοίνωση εξηγεί με αριθμούς πως η εργασία στ Rating: 0

«Δεν είμαστε ρομπότ»: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

«Δεν είμαστε ρομπότ»: Σε οριακό σημείο η λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

 

Κραυγή αγωνίας από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας ο οποίος με μία μακροσκελή ανακοίνωση εξηγεί με αριθμούς πως η εργασία στο νοσηλευτικό ίδρυμα βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει χτυπήσει κόκκινο. Θέλουμε να γνωστοποιήσουμε στο ευρύτερο κοινό, αυτά τα οποία πρέπει να είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Οι προτάσεις μας στη συνέχεια θα τεθούν με αναλυτικό υπόμνημα μας στην 5η Υ.Πε., στην κεντρική πολιτική ηγεσία και θα συμπεριλαμβάνουν τα άμεσα και επιτακτικά αιτήματα των εργαζομένων του Π.Γ.Ν.Λ., που πρέπει να επιλυθούν.

Ιδιαίτερη επιδίωξή του Σωματείου, είναι να περιγραφθεί και να κατανοηθεί απ’ όλους η δραματική κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, στον χώρο της περίθαλψης και ειδικότερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Είναι αλήθεια, πως μέσα από τον αγώνα όλων των εργαζομένων καταφέραμε να διατηρήσουμε δομές και υπηρεσίες ανοιχτές  με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Η κατάσταση όμως αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί  άλλο. Ήδη στο Πανεπιστημιακό, που εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους από κάθε μεριά της χώρας, έχει από καιρού ξεπεραστεί το ασφαλές επίπεδο παροχής εργασίας. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει στο ύψιστο σημείο. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού σ’ όλες τις Υπηρεσίες και σ’ όλες τις βαθμίδες των υπαλλήλων. Κι αυτό συμβαίνει χρόνια. Το Νοσοκομείο βρίσκεται κάτω από τα όρια ασφαλείας σ’ όλες σχεδόν τις Υπηρεσίες του.

Συγκεκριμένα στην Νοσηλευτική Υπηρεσία υπάρχουν συνολικά 142 κενές θέσεις, στην Διοικητική Υπηρεσία 38 κενές θέσεις, στην Τεχνική Υπηρεσία 6 κενές θέσεις και τέλος στην Ιατρική Υπηρεσία οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 90. Αν προστεθούν σ’ αυτά τα κενά και οι μακροχρόνιες άδειες υπαλλήλων οι οποίες, είναι σε μέσο όρο καθημερινά τα 80 περίπου άτομα, γίνεται εύκολα αντιληπτό η τραγική  κατάσταση συνθηκών που επικρατεί. Τα νούμερα αυτά έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου, που τον Απρίλιο του 2012 κατακερματίστηκε στο βωμό των μνημονίων μη λαμβάνοντας υπόψιν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για παροχή εξειδικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών. Όλο αυτό είναι απόρροια της συνεχιζόμενης παραμέλησης του Ε.Σ.Υ από την πολιτεία.

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ                              142

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ                             38

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ                                      6

ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ [ΠΛΗΝ ΙΑΤΡΩΝ]           90

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ                           80

Οι μνημονιακές πολιτικές επιδείνωσαν τις συνθήκες παροχής των πολύτιμων υπηρεσιών μας προς  στους χρήστες υγείας. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες και προσωπικό κόστος της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, διατηρούνται ακόμη σε υψηλό επίπεδο οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αλήθεια ως πότε;;; ……. Ρομπότ δεν είμαστε…..

Η προαναφερθείσα υποστελέχωση λαμβάνει χώρα παράλληλα με την ολοένα και τραγική υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημιακού. Ταυτόχρονα με τις ελλείψεις υλικών έχουμε κλειστούς θαλάμους εντατικής νοσηλείας [Μ.Ε.Θ.], έλλειψη χειρουργικών αιθουσών αλλά και υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κυριότερη αυτή της μη υλοποίησης και λειτουργίας δομής για παιδιά και εφήβους. Υλικά, υπηρεσίες και δομές λείπουν από την περιοχή και δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση στην δημόσια περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι καταρρέουν και οι ασθενείς είναι σε απόγνωση, αφού η πρόσβασή τους στο Δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται πολύ δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι εργαζόμενοι να αποδεκατίζονται κι αυτοί, που απομένουν να είναι στο όριο της κατάρρευσης, αλλά με αυταπάρνηση συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους εξυπηρετούμενους συμπολίτες μας από κάθε μέρος της χώρας.

Είναι αυτονόητο, ότι με τις μηδενικές προσλήψεις προσωπικού, με την υφιστάμενη υποχρηματοδότηση αλλά και αυτή που ακολουθεί με τον νέο προϋπολογισμό, δυσχεραίνουν στο έπακρο την ομαλή παροχή υπηρεσιών.

Για γέλια και κλάματα είναι η προκήρυξη 4Κ/2015, που ανακοινώθηκε και αναφέρει τις προκηρυσσόμενες θέσεις για τα δυο Νοσοκομεία της Λάρισας Π.Γ.Ν.Λ. και Γ.Ν.Λ. δυναμικότητας 950 κλινών. Οι παρακάτω θέσεις χαρακτηρίζονται  από το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού ως σαφής και ωμή κοροϊδία από την πλευρά της πολιτείας προς τους φορολογούμενους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους:

Υ.Ε. ΒΟΗΘ. ΥΓΕΙΟΝ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΒΟΗΘΩΝ ΘΑΛΑΜΟΥ: 1 θέση

Υ.Ε. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ: 4 θέσεις

Υ.Ε. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ: 1 θέση

Π.Ε. ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ: 1 θέση

Οι καθημερινές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό είναι απάνθρωπες για τους εργαζόμενους. Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, αλλά και η παραβίαση για απασχόληση μία νύχτα εβδομαδιαίως, είναι πρακτικές, που ακυρώνουν την Ευρωπαϊκή Οδηγία, που έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία [Π.Δ.:88/1999 και Π.Δ.:76/2005]. Καταστρατηγούνται, όλες οι νομοθεσίες και θυσιάζονται στον βωμό των μνημονίων σε βάρος των εργαζομένων και του εξυπηρετούμενου λαού.

Ίσως να είναι υπερβολικός  ο παρακάτω  συσχετισμός για την σημερινή κατάσταση, που επικρατεί ανάμεσα στο Πανεπιστημιακό και στην περίοδο  κατάλυσης της Δημοκρατίας  στον χώρο του Πολυτεχνείου. Τότε ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου εξέπεμπε σήμα:

ΣΟΣ…  ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ…

Τώρα εκπέμπουμε με κραυγή αγωνίας για πολλοστή φορά:

ΣΟΣ…  ΕΔΩ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ…

Η κατάσταση, που επικρατεί στην Ναυαρχίδα της περίθαλψης στην Κεντρική Ελλάδα μας αναγκάζει να περιγράψουμε την δραματικότητα της κατάστασης, ν’ αναφέρουμε αλλά και να εξάρουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συναδέλφων μας.

Μαζί μ’ όλα τα προηγούμενα δεν γίνεται να μην αναφερθεί και η απλήρωτη εργασία. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού, όπως έχουμε καταγγείλει και με προηγούμενες παρεμβάσεις  μας στα Μ.Μ.Ε., είναι απλήρωτοι από τις αρχές του 2015 όσον αφορά τις υπερωρίες τους, (δεν έχει πιστωθεί στους δικαιούχους ούτε ένα ευρώ), αλλά και λαμβάνουν με περικοπή [μ.ο. -25%] για κάθε μήνα τις αμοιβές τους, που αφορούν τα νυχτερινά, αργίες και εξαιρέσιμα.

Με αγώνες και μαζική συμμετοχή  θα διεκδικήσουμε δωρεάν δημόσια υγεία με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, εξόφληση δεδουλευμένων νυχτερινών-αργιών.

Η Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου  την προσεχή περίοδο θα καθορίσουν το είδος των κινητοποιήσεων.»

www.onlarissa.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή