Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα: 300 περιστατικά κάθε χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας Reviewed by Momizat on . Σημαντικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας» που λαμβάνει χώρα στο Βόλο, με εργασ Σημαντικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας» που λαμβάνει χώρα στο Βόλο, με εργασ Rating: 0

Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα: 300 περιστατικά κάθε χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Μάστιγα ο καρκίνος του πνεύμονα: 300 περιστατικά κάθε χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που απορρέουν από το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας» που λαμβάνει χώρα στο Βόλο, με εργασίες, μελέτες και παρουσιάσεις γιατρών και νοσηλευτών που αποτυπώνουν πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα της καθημερινότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο ιδρυτής της Πνευμονολογικής Κλινικής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα. Σύμφωνα με τον Καθηγητή στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου γίνονται κάθε χρόνο σε 400 ασθενείς ισάριθμες βρογχοσκοπήσεις. Αυτό από αυτούς οι 300 έχουν καρκίνο στον πνεύμονα. «Από αυτούς λίγοι μπορούν να χειρουργηθούν σε πρώιμα στάδια, οι επόμενοι μπαίνουν σε μια διαδικασία σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική για χημειοθεραπεία ή μετά ο ασθενής επισκέπτεται άλλα Νοσοκομεία και συνεχίζει τη θεραπεία του», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Αναφορικά με την θεραπεία της νόσου, σύμφωνα με τον Καθηγητή, εντοπίζεται μεγάλη πρόοδος. «Έχουν γίνει μεγάλοι πρόοδοι στην θεραπεία, με την ανοσοθεραπεία τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ασθενείς που η επιβίωσή τους είναι μεγάλη. Με την κλασσική χημειοθεραπεία βλέπαμε ότι οι ασθενείς κερδίζανε εβδομάδες ή μήνες ζωής στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα υπάρχουν ασθενείς που διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν τη ζωή τους, ζουν πολλά χρόνια και έχουμε μια πολύ μεγάλη πρόοδο. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί η διακοπή του καπνίσματος και η αλλαγή της στάσης ζωής των ανθρώπων προς το κάπνισμα, να μην το έχουν στη ζωή τους δηλαδή, να είναι κύριο κομμάτι στον καρκίνο. Κι εκεί απ’ ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Έχουμε πρόοδο στη θεραπεία, δεν έχουμε πρόοδο στο να αλλάξει αντίληψη ο κόσμος για το κάπνισμα.», τόνισε ο Καθηγητής και συμπλήρωσε πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο το ηλικιακό όριο των ασθενών θα μειώνεται.

Αυτό το εύρημα που αποτελεί και κλινική πραγματικότητα απορρέει και συνδέεται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη στο μέλλον θα περιμένουμε νεότερες ηλικίες να έχουν καρκίνο του πνεύμονα. Στα παλαιότερα χρόνια οι άνθρωποι ξεκινούσαν να καπνίζουν στο στρατό, δηλαδή 20-22 ετών, τώρα ξεκινούν από τα 13, δηλαδή από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. «Αν πούμε ότι χρειάζεται 20 χρόνια για να πάθει κάποιος κάτι, ανάλογα και με το πόσο καπνίζει, θα έχουμε προβλήματα σε ανθρώπους 35 και 40 ετών. Βλέπουμε ήδη νεότερους ασθενείς και στο μέλλον θα βλέπουμε ακόμη πιο νέους», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή