"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.3 C
Trikala

Σε αναβρασμό οι αρτοποιοί για τον “διωγμό” των φούρνων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στάση αναμονής στην αγορά δημιουργούν οι εκκρεμότητες του Υπ. Οικονομικών γύρω από τις επικείμενες αλλαγές στο ψωμί, στο γάλα και τις εκπτώσεις… Εντός του μήνα αναμένονται να εκδοθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις, των νόμων που ψήφισε η περασμένη Βουλή, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά και στην διακίνηση των δύο βασικών διατροφικών προϊόντων στην αγορά.    

Για το γάλα να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον νόμο του Αυγούστου απελευθερώθηκε η διάρκεια ζωής, η οποία θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζεται για κάθε προϊόν.

Για το θέμα της διακίνησης του ψωμιού, όπου δίνεται η μεγάλη “μάχη” οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς η Ομοσπονδία Αρτοποιών προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του νόμου. Την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στην οποία έθεσαν ζητήματα που αφορούν στην βιοτεχνική αρτοποιία και κυρίως το θέμα της ονομασίας των καταστημάτων έψησης κατεψυγμένου άρτου (Bake off).

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως με το μνημόνιο αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησής του ψωμιού και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται η διακίνησή του και από άλλες επιχειρήσεις (ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, παντοπωλεία τρόφιμα ή ποτά) αλλά πάντα με αυστηρή τήρηση των νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών. Οι αρτοποιοί πάντως θεωρούν τη διάταξη αυτή ήσσονος σημασίας καθώς ουδείς κρεοπώλης ή ψαράς θα σκεφτεί να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις, ωστόσο δε παύει να τους προβληματίζει η σκοπιμότητα των παρεμβάσεων με δεδομένο πως η πώληση ψωμιού είναι απελευθερωμένη από το 1992, με την έννοια ότι μπορεί ο καθένας να πουλάει ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα, αρκεί να διαθέτει κατάστημα με τα απαιτούμενα τετραγωνικά.

Όμως το σημείο τριβής είναι άλλο, καθώς ο νόμος δίνει το δικαίωμα στις εγκαταστάσεις περάτωσης έψησης (Bake off), που λειτουργούν σε υπερμάρκετ και σούπερ μάρκετ να ολοκληρώνουν το ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης κάνοντας χρήση της ονομασίας «αρτοποιείου».

“Είναι προφανές πως οι παρεμβάσεις είναι κομμένες και ραμμένες με συγκεκριμένα συμφέροντα εισαγωγέων κατεψυγμένης ζύμης και αρτοβιομηχανιών, επισήμανε στην κ. Τζάκρη ο κ. Μούσιος λέγοντάς της χαρακτηριστικά πως “γκρεμίζοντας τις καμινάδες των φούρνων δεν θα πετύχετε να καπνίσουν τα φουγάρα των Βιομηχανιών”… Είναι αδιανόητο τα “bake off” να βαφτίζονται “αρτοποιεία”. Η σύγχυση και η παραπλάνηση των καταναλωτών θα είναι μεγάλη. Άλλο το φρέσκο ψωμί που ζυμώνεται και παράγεται εξ ολοκλήρου στο παραδοσιακό φούρνο και άλλο το ψωμί που παράγεται με κατεψυγμένη ζύμη από μάρκετ”.

Πάντως για το θέμα μελετάται, χωρίς να παραβιάζεται το πνεύμα των ρυθμίσεων της συμφωνίας, να επιτραπεί μόνο στους φούρνους που υλοποιούν όλη τη διαδικασία αρτοποίησης (από τις πρώτες ύλες ως το τελικό προϊόν) να αναγράφουν τη λέξη «φρέσκο» στο ψωμί. Εναλλακτικά εξετάζεται να ενημερώνεται ο καταναλωτής ως προς το αν το ψωμί που αγοράζει έχει παρασκευαστεί από νωπή ή κατεψυγμένη ζύμη. Οι αρτοποιοί πάντως εν αναμονή της εφαρμογής του νόμου βρίσκονται σε επιφυλακή…

ΚΥΡΙΑΚΕΣ – ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν εμπορικές οργανώσεις και εργαζόμενοι για να προσβάλουν την απόφαση που επέτρεψε την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας. Αν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε θα επανέλθει το καθεστώς των 8 Κυριακών που ίσχυε ήδη (συν όσες αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών). Αν απορριφθεί, τότε αναβιώνει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης, τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής. Όποια και αν είναι η απόφαση όμως, το υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει ήδη να ορίσει σαφή κριτήρια για τον καθορισμό των τουριστικών περιοχών, ώστε να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.

Το μνημόνιο προβλέπει επίσης την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και των προσφορών, που θα γίνονται από τις επιχειρήσεις καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου χωρίς περιορισμούς. Θα διατηρηθούν όμως οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων, και θα πραγματοποιηθεί κύκλος διαλόγου με τις εμπορικές οργανώσεις για τον καθορισμό πλαισίου δεοντολογίας αναφορικά με το θεσμό των εκπτώσεων και των προσφορών.

– See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1/item/91135-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%B3%CE%BC%CF%8C-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CF%89%CE%BD.html#sthash.CzeVkAGc.dpuf

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης