"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Αλεξάνδρα Μπατατόλη – Γαρδίκι Fans

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο αφιερωμάτων σε Γαρδικιώτες που διέπρεψαν στον τομέα τους και από το 1ο κεφάλαιο Αθλητισμός, παρουσιάζουμε την Αλεξάνδρα Μπατατόλη, που το 1984 ανακηρύχθηκε η καλύτερη Ελληνίδα αθλήτρια όλων των εποχών στο άλμα εις ύψος.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με τα κεφάλαια Πολιτισμός, Τέχνες και Γράμματα.

Γεννημένη στα Τρίκαλα στις 12.01.1954, η Αλεξάνδρα Μπατατόλη, είναι το μικρότερο από τα έξι παιδιά της οικογένειας των Γαρδικιωτών Χρήστου Μπατατόλη και Ελένης Ντέρη και έμελλε να γίνει μια από τις καλύτερες Ελληνίδες άλτριες όλων των εποχών.

Το ταλέντο της στα άλματα το διέκρινε η γυμνάστριά της στο Λύκειο, Έλλη Μηλιώνη και οι νίκες της στους σχολικούς αγώνες την οδήγησαν στον Γ.Σ. Τρικάλων.

Με βασικές συναθλήτριες τη Σοφία Σακοράφα και την Παρασκευή Μιχολίτση, τον έκαναν έναν απ’ τους καλύτερους γυναικείους συλλόγους στίβου της χώρας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και παπούτσια

Με προπονητές τους Κώστα Σγάρα και Κώστα Καλλιάρα, από τις πρώτες της εμφανίσεις σε διασυλλογικούς και Πανθεσσαλικούς αγώνες, έδειξε ότι την περιμένει λαμπρή καριέρα στα αγωνίσματα του άλματος σε μήκος και ύψος.


Οι διακρίσεις σε αγώνες αυτού του επιπέδου την οδήγησαν πολύ νωρίς στην Εθνική Ομάδα στίβου νεανίδων, πρώτα ως αθλήτρια του μήκους, με πρώτη εμφάνιση στους Βαλκανικούς της Σόφιας το 1972 κατακτώντας την έκτη θέση.

Τις αντιρρήσεις του πατέρα της για την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό, λόγω των ηθών της εποχής, έκαμψε η συγκατάθεση της μητέρας της.

Με τη μετακόμισή της στην Αθήνα για σπουδές στην Ε.Α.Σ.Α., γυμνάζεται πιο συστηματικά με προπονητή τον καθηγητή τής Ε.Α.Σ.Α. Στάθη Φαφούτη.


Επόμενος προπονητής της ο Κώστας Χειμωνίδης, γκουρού του άλματος σε ύψος στην Ελλάδα.
Μαζί του φτάνει στις τέσσερις καταρρίψεις του Πανελλήνιου ρεκόρ. Παίρνοντάς το από το 1,77 το φτάνει στο 1,81.


Η απόσταση όμως που τους χώριζε λόγω και της εκ νέου μετακίνησής της στην Αθήνα για προσωπικούς λόγους, την οδήγησε σε νέα αλλαγή προπονητή.
Νέος της προπονητής ο σημερινός (2020) γυμναστής της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Γιάννης Παπαγεωργίου.


Τελευταίος της προπονητής ο Οδυσσέας Παπατόλης, ο οποίος την οδήγησε και στην τελευταία της νίκη σε Πανελλήνιους αγώνες στα Χανιά το 1982, ούσα ήδη μητέρα.

Σήμερα, η Αλεξάνδρα Μπατατόλη είναι μητέρα μιας κόρης κι ενός γιού, της Αθηνάς και του Θάνου, είναι γιαγιά τριών εγγονών, συνταξιούχος καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.
Μένει μόνιμα στα Τρίκαλα επισκεπτόμενη συχνά το Γαρδίκι που αγαπά ιδιαίτερα.

Ευχαριστώ πολύ την Αλεξάνδρα Μπατατόλη για την παραχώρηση του προσωπικού της φωτογραφικού υλικού.

Σωτήρης Ε. Κάκιας
Γαρδίκι Fans

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης