"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.1 C
Trikala

Εκδήλωση του ΚΚΕ(μ-λ) στα Τρίκαλα για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την επανάσταση του ρώσικου προλεταριάτου, τον Οκτώβρη του 1917, το ΚΚΕ(μ-λ) προγραμματίζει πολιτική εκδήλωση-συζήτηση στα Τρίκαλα την Κυριακή 18/11 στις 11:00 πμ στο δημαρχείο Τρικάλων.

Στόχος αυτής της εκδήλωσης δεν είναι μόνο η επετειακή αναφορά στα γεγονότα της εποχής. Στόχος είναι η ανάδειξη της πρώτης μεγάλης επανάστασης που απέδειξε ότι η εργατική τάξη και οι λαοί στο σύνολό τους μπορούν όχι απλά να γίνουν πρωταγωνιστές της ιστορίας, που έτσι κι αλλιώς είναι, αλλά και ότι μπορούν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Ότι μπορούν να ζήσουν και χωρίς το κεφάλαιο, χωρίς αφέντες διεθνείς και ντόπιους πάνω από το κεφάλι τους, ότι μπορούν να γίνουν εξουσία του συλλογικού εαυτού τους και να καρπώνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς τους προς όφελός τους.

Στόχος μας λοιπόν δεν είναι οι πανηγυρισμοί και οι δεκάρικοι. Δεν είναι η ωραιοποίηση των καταστάσεων πριν, κατά και μετά την επανάσταση ούτε η -όπως συνηθίζεται με ιδιαίτερη θέρμη τελευταία- διαστρέβλωση των γεγονότων και των ρόλων προσώπων για να τα ταιριάξουν στις όποιες επιλογές όσων έχουν αποδεχτεί την ήττα σαν κάτι αναπόφευκτο και μοιραίο. Είναι οι ίδιοι που έχουν συμβιβαστεί με το ισχυρό καπιταλιστικό – ιμπεριαλιστικό σύστημα. Επομένως, αυτό που αναζητούν μέσα από τις αναλύσεις τους για την Οκτωβριανή Επανάσταση, όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν, αναφερόμενοι επιλεκτικά στα γεγονότα, αποκόπτοντάς τα από το γενικότερο πολιτικό και κινηματικό τους περιβάλλον, είναι η δικαίωσή τους για αυτόν τους τον συμβιβασμό.

Στόχος μας είναι αναφερόμενοι στα γεγονότα, αναλύοντάς τα με τα θετικά και τ’ αρνητικά τους, να δούμε το ρόλο που έπαιξαν οι διάφορες τάσεις στην επανάσταση και το Μπολσεβίκικο κόμμα, να δούμε ποιες οδήγησαν στην επιτυχία της επανάστασης, ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με τις αντίστοιχες απόψεις, εκφράζονταν ή και αναδείχθηκαν μέσα από τη διαδικασία της επανάστασης, ποιες συγκρούστηκαν, ποιες νίκησαν, ποιες -και γιατί- οδήγησαν τελικά στην ήττα και την παλινόρθωση. Κυρίως, δε, να τα συνδέσουμε με το σήμερα, να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας για το πώς πρέπει να κινηθούν οι επαναστατικές δυνάμεις για την ανατροπή της κοινωνίας της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης