"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Καταδικάστηκαν για «φέσια» σε αγρότες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με συνολική ποινή κάθειρξης 10 και 9 ετών τιμώρησε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο άτομα που είχαν εξαπατήσει αγρότες του νομού Λάρισας παίρνοντας αρκετούς τόνους δημητριακών αλλά στη συνέχεια τους «πλήρωναν» με πλαστές επιταγές και εξαφανίζονταν.

Οι δράστες αναζητούσαν μέσω αγγελιών σε τοπικές εφημερίδες της Λάρισας πωλητές ζώων ή αγροτικών προϊόντων στους οποίους παρίσταναν ψευδώς ότι ο ένας εκ των δύο ήταν μεγαλέμπορος αγροτικών προϊόντων. Ήταν φερέγγυος δήθεν και με μεγάλη οικονομική άνεση και λειτουργούσε για λογαριασμό της εταιρίας της κόρης του, η οποία, ήταν δήθεν πετυχημένη. Για να πείσουν τα θύματά τους ο άλλος εμφανιζόταν με πολυτελές αυτοκίνητο και λειτουργούσε ως οδηγός του. Το σημαντικό όμως είναι πως προσέφεραν στους αγρότες καλύτερες τιμές έναντι αυτών της αγοράς εκείνης την περιόδου.

Οι περιπτώσεις κάμποσες σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, σε χωριά γύρω από τη Λάρισα (όπως η Μάνδρα) αλλά και γύρω από τα Φάρσαλα. Στις αρχές του 2015, συνοδευόμενοι από έναν μεσίτη πηγαίνουν στο χωριό Μάνδρα. Εκεί συμφωνούν να αγοράσουν 27 τόνους κριθάρι. Δίνουν επιταγές οι οποίες όμως ήταν πλαστές. Λίγες ημέρες μετά ξαναπάνε στο ίδιο χωριό και παίρνουν 30 τόνους κριθάρι πάλι με πλαστή επιταγή.

Τον Φεβρουάριο του 2015 διαβάζουν από αγγελία πως πωλούνται κριθάρι και σιτάρι σε χωριό των Φαρσάλων. Αγοράζουν 120 περίπου τόνους προς 26 περίπου χιλιάδες ευρώ. Οι επιταγές όμως που έδωσαν ήταν και πάλι πλαστές.

Σε μια άλλη αγγελία διαβάζουν πως κάποιος πουλούσε 4 μοσχάρια σε χωριό των Φαρσάλων. Πάνε και του κάνουν μια πολύ δελεαστική πρόταση με τιμή αγοράς πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς. Ο Φαρσαλινός πείθεται αλλά του κάνουν πρόταση με επιταγή. Η συγκεκριμένη δουλειά όμως δεν προχώρησε.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας από ρεπορτάζ της «Ε», όπου αναφερόταν πως όλα ξεκίνησαν όταν αγρότες από τη Μάνδρα και τα Φάρσαλα, απευθύνθηκαν σε υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Φιλιππούπολη και Φάρσαλα αντίστοιχα, προκειμένου να εξαργυρώσουν επιταγές που έλαβαν από πολίτη που συστήθηκε ως «μεγαλέμπορος» δημητριακών από τη Θεσσαλονίκη. Όμως έμειναν άφωνοι όταν τραπεζικοί υπάλληλοι τους είπαν ότι οι επιταγές που έχουν στα χέρια τους είναι πλαστές! Αμέσως κατέθεσαν μηνύσεις και έτσι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια.

«Ζητώ συγγνώμη» είπε ο ένας κατηγορούμενος που συστηνόταν ως μεγαλέμπορος και είχε και πλαστή ταυτότητα, για να συνεχίσει την απολογία λέγοντας πως αυτόν τον έβαλαν απλά «μπροστά». Τόνισε πως το επάγγελμά του ήταν μπογιατζής αλλά οι καταδίκες του από το παρελθόν ήταν επιβαρυντικό στοιχείο.

Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι ήταν απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού και κατά μόνας με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 30 χιλιάδων ευρώ. Πλαστογραφίες με χρήση και ψευδής αναφορά προς την αρχή. Ο πρώτος κατηγορούμενος που ήταν παρών τιμωρήθηκε με συνολική ποινή κάθειρξης 10 ετών ενώ ο άλλος με 9 χρόνια και τρεις μήνες.

Και για τους δύο το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, αλλά με περιοριστικούς όρους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ένας εκ των δύο που ήταν κρατούμενος άσκησε έφεση χθες και αποφυλακίζεται σήμερα έως και την εκδίκαση της έφεσης.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης