"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.7 C
Trikala

Δημήτρης Παπαστεργίου: Πρέπει να στηρίξουμε τις καθαρές μορφές ενέργειας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την άποψη του για την αιολική ενέργεια και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών για τα αιολικά πάρκα εξέφρασε μιλώντας σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου:

«Θα πρέπει αρχικά να δούμε αν είμαστε θετικοί ή αρνητικοί στην αιολική ενέργεια, γιατί αρκετοί από τους αρνητές των αιολικών πάρκων είναι αρνητές της αιολικής ενέργειας.

Εγώ δεν ανήκω στην κατηγορία αυτή, είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και όσοι αρνούνται την αιολική ενέργεια θα πρέπει να μας πούνε σε τι είναι θετικοί, στο λιγνίτη ή μήπως στην πυρηνική ενέργεια που είναι και φθηνότερη;

Το δεύτερο κομμάτι είναι στο κατά πόσο μας αρέσει να βλέπουμε αιολικά. Εμένα πχ τα αιολικά που βλέπω κατεβαίνοντας στην Αθήνα δεν με επηρεάζουν αισθητικά, αυτό είναι βέβαια κάτι υποκειμενικό.

Κάθε τοπική κοινωνία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για το αν θέλει τα αιολικά πάρκα ή όχι.

Γενικά είμαι θετικός στην αιολική ενέργεια, και αν έρθει θέμα για αιολικά στο Δήμο Τρικκαίων θα το εξετάσουμε. Από κει πέρα όμως θα δούμε και τους αστερίσκους, πού είναι να μπουν, πώς είναι να μπουν, και τι έργα υποδομής και μεταφοράς χρειάζονται.

Είναι δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να λένε όχι στα αιολικά. Ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, λέω ότι θα είμαι δίπλα σε ότι αποφασίσει κάθε κοινωνία. Αν κάποια κοινωνία θεωρεί πως δεν τα θέλει, δικαίωμα της να μην τα θέλει. 

Γενικά η άποψη μου είναι πως πρέπει να στηρίξουμε τις καθαρές μορφές ενέργειας σε μια περίοδο που μιλάμε για όλο και περισσότερο για την ηλεκτροκίνηση, και χωρίς καθαρή ενέργεια δεν θα είχε κανένα νόημα.

Είμαι σαφώς υπέρ της αιολικής ενέργειας και θεωρώ τελείως αστήριχτα όσα λέγονται γενικά και συλλήβδην για τα αιολικά. Μάλλον από πίσω άλλα συμφέροντα καλύπτονται. Όλοι όσοι αρνούνται γενικά τα αιολικά, καλό είναι να μας πουν και πού θα βρούμε ενέργεια.»
 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επιτέλους και ένας πολιτικός των Τρικάλων, που δεν κάνει μικρο-πολιτική με το θέμα της Αιολικής Ενέργειας. Βravo του.

  2. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Ασπροπόταμο, συνιστά καταστροφή πολλών στρεμμάτων ανεκτίμητου, ουσιαστικού για την ποιότητα της ζωής μας, φυσικού πλούτου με ελάχιστη ως καθόλου απόδοση ενέργειας (1,88% της συνολικής ενέργειας). Είναι σαν κάνεις πόλεμο για φέρεις την ειρήνη (που δεν θα τη φέρεις στο τέλος). Όλα τα υπόλοιπα, ειναι προς εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος όλων μας, και τίποτα άλλο. Κανένα μπράβο δεν αξίζει στον κύριο δήμαρχο. Και μια προτεινόμενη λύση : Αν πραγματικά κοπτονται για τις ανάγκες των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος, και όχι για τα μεγάλα συμφέροντα, ας μας παράσχουν δωρεάν ενισχυμένα φωτοβολταϊκά σε κάθε σκεπή, σε κάθε σπίτι και γειτονιά. Αν πραγματικά θέλουν, μπορούν να βρουν λύσεις για τις πραγματικές ανάγκες.

  3. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θέλει την ανάπτυξη και την εξέλιξη, η τεχνολογία βοηθάει .Άλλο πράγμα όμως να είσαι καταναλωτής και άλλο κατασκευαστής. Ένα παράδειγμα, είμαι υπέρ των smartphones κλασσικός gadge-takiς, κοστίζουν λίγο παραπάνω αλλά είναι σούπερ! … Η διαφήμιση έκανε το θαύμα της να βλέπω όφελος αντί την ακριβή τιμή τους . “Τρίβουν τα χέρια τους” χώρες όπως Κίνα και Αμερική. Η εισαγόμενη τεχνολογία είναι τελικά η εθνική μας στρατηγική εναντίον των φυσικών πόρων . που μας λένε ότι υπάρχουν υποθαλάσσια ; Ας αξιοποιήσουμε μέσω ΑΟΖ τα μεγάλα αποθέματα νότια της Κρήτης σε φυσικό αέριο ,που πρόσφατα ενοικίασαν σε μεγάλες εταιρείες, ή και στο Ιόνιο. Όμως ή δεν “πουλάει” ή οι εταίροι μας της ΕΕ μας θέλουν για την δική τους αγορά, απλά καταναλωτές.

    • Το φυσικό άεριο είναι απλά μεταβατικό καύσιμο μεσοπρόθεσμα, μέχρι την επέκταση των ΑΠΕ μακροπρόθεσμα, ως λιγότερο ρυπογόνο σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα. Ομως τα τυχόν αποθέματα σε φυσικό αέριο στην Μεσόγειο είναι αρκετά βαθιά και μόνο αν βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες σε ένα κοίτασμα πχ Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος και παραμείνει σε υψηλή τιμή το πετρέλαιο είναι εκμεταλεύσιμα. Μακάρι η Ελλάδα να είναι τυχερή στις έρευνες για εμπορικά κοιτάσματα σε φυσικό αέριο, ώστε να μην εισάγει όσο θα είναι μεταβατικό καύσιμο, μεσοπρόθεσμα. Μακροπρόθεσμα όμως οι ΑΠΕ είναι ο στόχος.

  4. Ότι κάνει και ότι λέει αυτός ο άνθρωπος , το κάνει για δικό του όφελος, αδιαφορώντας για την καθημερινότητα των τρικαλινών ! Έτσι είναι μεγαλωμένος και αυτός και η πλειοψηφία των πολιτικών του τόπου μας ! Αδιαφορεί για το μέλλον ! Λογικό διότι τα δικά του παιδιά και εγγόνια θα έχουν χρήμα για ιδιωτική παιδεία, ιδιωτική υγεία , φαγητό και στέγη ! Οι υπόλοιποι καλά να πάθουμε πού δεν καταλαβαίνουμε τί γίνεται … Ξεφτιλισμενοι όλοι τους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης