"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.8 C
Trikala

Σώστε τον Ασπροπόταμο από τα Αιολικά

lafarm

Σχετικά άρθρα

H περιοχή του Ασπροποτάμου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά σε φυσικό πλούτο, βιοπικοιλότητα και αισθητική τοπίου ορεινά συγκροτήματα της Ν. Πίνδου απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή με την εγκατάσταση δεκάδων αιολικών εργοστασίων (ΑΣΠΗΕ) και εκατοντάδων ανεμογεννητριών (Α/Γ).


Σύμφωνα με τη ΡΑΕ έχουν γίνει δεκάδες αιτήσεις ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδιεοδότησης για συνολικά 33 ΑΣΠΗΕ συνολικής ισχύος 547,45ΜW. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη τη χώρα!


Για τις ανάγκες των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν 

α. εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων αρκετών μέτρων πλάτους με ακτίνες καμπυλότητας που θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών

β. εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και

γ. εκατοντάδες “γήπεδα” για τις βάσεις στήριξης των ανεμογεννητριών κάθε μία από τις οποίες θα είναι τόνοι τσιμέντου.  Η δημιουργία των παραπάνω θα καταστρέψει παραγωγικά δάση, αδιατάρακτα οικοσυστήματα και το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί “ο Αμαζόνιος της Ελλάδας”. 


 Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της βάσει της ΚΟ 92/43/ΕΕC έχει συμπεριλάβει την περιοχή του Ασπροποτάμου στο δίκτυο Νatura 2000 και εντός αυτής υπάρχει και το θεσμοθετημένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Σε αυτόν τον σπάνιας περιβαλλοντικής αξίας αδιατάρακτο ορεινός όγκο, με τις αλπικές περιοχές υψηλής αισθητικής και τους υψηλότατους δείκτες βιοποικιλότητας, ο οποίος αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών όπως η καφέ αρκούδα,  θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος αν προχωρήσει η εγκατάσταση των αιολικών εργοστασίων, καθώς  θα ισοπεδωθούν τα πάντα προκειμένου να εκτελεστούν τα έργα.


Ο Ασπροπόταμος αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου “Τζουμέρκων-Κοιλάδας Αχελώου-Αγράφων-Μετεώρων” που είναι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της χώρας μας και τώρα κινδυνεύει από ολοκληρωτική καταστροφή στο όνομα της δήθεν “πράσινης” ανάπτυξης. 


Ζητάμε από την πολιτεία, τον υπουργό περιβάλλοντος, τη ΡΑΕ και κάθε αρμόδιο φορέα


1. Να γίνει ανάκληση ή ακύρωση κάθε παλιάς και νέας έγκρισης ΑΣΠΗΕ στην περιοχή του Ασπροποτάμου και ολόκληρη η περιοχή να μείνει εκτός σχεδιασμού κάθε ΑΣΠΗΕ. 


2. Να γίνει ΑΜΕΣΑ η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (ΕΠΣΧΑΑ) με δημόσια διαβούλευση


3. Να θεσπιστεί οριζόντιο σύστημα ζωνών αποκλεισμού για ΑΣΠΗΕ σε όλη τη χώρα με κριτήρια τα ευαίσθηα και απειλούμενα είδη πανίδας, χλωρίδας και οικοσυστήματα, την φυσική και οικολογική αξία, την τοπική οικονομία και ταυτότητα της κάθε περιοχής. 


4. Να σταματήσει η οικολογική καταστροφή και κοινωνική εξόντωση της περιοχής στο βωμό του ιδιοτελούς και κοντόφθαλμου κέρδους κάποιων ιδιωτικών εταιρειών. 

Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης