"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9 C
Trikala

Τα Τρίκαλα αγαπούν και τιμούν την ποίηση – Απονεμήθηκε από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. το “Βραβείο Φιλίας Τρικάλων” στον Ηλία Κεφάλα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σε κορυφαία ποιητική βραδιά εξελίχθηκε η εκδήλωση της απονομής του “Βραβείου Φιλίας Τρικάλων” από τον Φιλολογικό Ιστορικό Λογοτεχνικό Σύνδεσμο (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων στον συμπολίτη ποιητή Ηλία Κεφάλα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαΐου στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης».

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.
Τόσο το υψηλό επίπεδο της εκδήλωσης, όσο και η μεγάλη προσέλευση του κοινού κατέδειξαν ότι η οικειότητα των Τρικαλινών με τις Τέχνες και τα Γράμματα είναι διαχρονική και δεν επηρεάζεται από τις αντιξοότητες της εποχής μας.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.

Η βραδιά ξεκίνησε με την γενική γραμματέα του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Αφροδίτη Μαργαρίτη -που είχε αναλάβει και τον συντονισμό της εκδήλωσης-, και η οποία αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του τιμώμενου ποιητή Ηλία Κεφάλα.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.
Εν συνεχεία, ο αντιπρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης μίλησε για τον θεσμό του “Βραβείου Φιλίας Τρικάλων” και στις προσωπικότητες στους οποίους μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.
Ποιητικότατη ήταν κατόπιν η κεντρική ομιλία της προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων κ. Ναυσικάς Μουλά με θέμα «Χρώμα χρώματα στα αόρατα όνειρα της αβύσσου», που παρουσίασε το ποιητικό έργο του Ηλία Κεφάλα καθηλώνοντας κυριολεκτικώς το φιλότεχνο κοινό.
Ακολούθησε η απονομή του “Βραβείου Φιλίας Τρικάλων 2017” στον Ηλία Κεφάλα από την κ. Παρασκευή Λάππα-Πουλιανίτη (πρώην πρόεδρο του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων) επί της θητείας της οποίας είχε αποφασισθεί η απονομή του βραβείου στον τιμώμενο, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο συμπολίτης ποιητής.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με απαγγελίες από τις κυρίες Άννα Ντιναπόγια-Λιακατσίδα και Λίνα Παπαδιώτη, η εκφραστικότητα των οποίων απέδωσε πλήρως το νόημα και την υφή των ποιημάτων του Ηλία Κεφάλα.

Σύμπλευση ποίησης και μουσικής

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε εκτελέσεις μελοποιημένων ποιημάτων του Ηλία Κεφάλα από το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων σε μουσική σύνθεση και διεύθυνση του Ανδρέα Τσέγα.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν -με την κ. Αντονέλλα Χήρα αφηγήτρια- ήταν: «Φόβος για το λουλούδι», «Πάλι παράξενοι οι μεγάλοι», «Νύχτα στην έρημο», «Νανουρίζοντας τον πρίγκιπα» (από την θεατρική παράσταση του Σαιν Εξυπερύ με εμβόλιμους στίχους του Ηλία Κεφάλα, έκδοση του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων 2009).
Τα τελευταία τέσσερα τραγούδια που ακολούθησαν («Απογοήτευση», «Έρμαιο», «Νυκτερινή φυγή» και «Το Φάσμα», που περιλαμβάνονται στην υπό έκδοση συλλογή του Ηλία Κεφάλα «Σκοτεινά σονέτα και άλλα βροχερά ποιήματα») επίσης σε σύνθεση και καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Τσέγα, το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας είχε την ευκαιρία να τα ακούσει σε πρώτη εκτέλεση.
Αξίζει να αναφέρουμε επίσης τους συντελεστές του μουσικού σχήματος του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων:
Βασίλης Παπανδρεόπουλος (Φλάουτο), Μιχάλης Σαμπάνης (Κλαρινέτο), Δημήτρης Μπέλλος, Στέλλα Τσιαρδάκα (Βιολιά), Νίκος Νικολαΐδης (Τσέλο), Γιώργος Αγγελάκης (Τρομπόνι), Γιώργος Αλεξανδρής (Ηλεκτρική-ακουστική κιθάρα), Κωνσταντίνος Λάμπας (Μπάσο), Στέργιος Χάτος (Τύμπανα), Γιώργος Παππάς (Πλήκτρα), Ανδρέας Τσέγας (Πιάνο), Ιφιγένεια Καραγκούνη και Θωμάς Σιώμος (Φωνές).
Το υψηλότατο καλλιτεχνικό τους επίπεδο απέδειξε (για μια ακόμη φορά) πως η σύμπλευση ποίησης και μουσικής παρήγαγε πολιτισμό που καθήλωσε το κοινό μέχρι την λήξη της θαυμάσιας αυτής εκδήλωσης.

Φωτογραφία του Sotiris Kirmpas.

Στις φωτογραφίες: 1 Η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων κ. Ναυσικά Μουλά. 2 Η απονομή του “Βραβείου Φιλίας Τρικάλων 2017” στον Ηλία Κεφάλα από την κ. Παρασκευή Λάππα-Πουλιανίτη. 3 Μεγάλη ήταν η προσέλευση του τρικαλινού κοινού στην εκδήλωση. 4 Η γενική γραμματέας του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Αφροδίτη Μαργαρίτη. 5 Ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτριος Κωνσταντινίδης. 6 Οι κυρίες Άννα Ντιναπόγια-Λιακατσίδα και Λίνα Παπαδιώτη που απήγγειλαν ποιήματα του Ηλία Κεφάλα. 7 Το μουσικό σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Τσέγα απέδωσε μελοποιημένα ποιήματα του τιμώμενου ποιητή. 8 Οι κ.κ. Αντονέλλα Χήρα, Ιφιγένεια Καραγκούνη, Ανδρέας Τσέγας και Θωμάς Σιώμος.

Για τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων
Σωτήρης Κύρμπας

η εικόνα προφίλ του Sotiris Kirmpas

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης