"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Έρχεται διπλασιασμός των αιολικών έως το 2030

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με το βλέμμα στη «πράσινη ανάπτυξη» και στόχο «την καθαρή ενέργεια» ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τις δράσεις που πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια αρνητική συγκυρία για τη χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών από το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, προανήγγειλε περαιτέρω αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς αιολικών και ηλιακών μονάδων έως το 2030 ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή.

Σε μήνυμά του, στον Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για την Ενέργεια, που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις κεφαλαιώδεις δράσεις, που έχει αναλάβει η χώρα μας επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, το στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050 καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Άδειες για ανεμογεννήτριες και σε πυρόπληκτες περιοχές

Τα λόγια του πρωθυπουργού γίνονται ήδη πράξη και προχθές αναρτήθηκαν στη Διαύγεια 17 άδειες αιολικών πάρκων στην Εύβοια τις οποίεςχορήγησε η Ρυθμιστικη Αρχή Ενέργειας . Να σημειωθεί πως κάποιες από αυτές αφορούν πυρόπληκτες περιοχές. Μία από τις αποφάσεις δίνει την άδεια για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, εξέφρασε σε δηλώσεις του την κάθετη αντίθεσή του στην «απαράδεκτη» και «αντίθετη» με την κρίση του Δ.Σ. Ιστιαίας–Αιδηψού του 2020 απόφαση, η οποία «βιάζει» το μοναδικό βουνό «που καταφέραμε να διασώσουμε με πολύ αγώνα και ιδρώτα».

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ενεργειακή «αναβάθμιση» της χώρας με χαρακτηριστικά ΑΠΕ έρχονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με το «φάντασμα» της ιδιωτικοποίησης της μεγαλύτερης επιχείρησης στην Ελλάδα να αναδύει οσμή πλιάτσικου.

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Έτσι, μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα λιμάνια, τα τρένα και μέσα από μια απλή ανακοίνωση του Υπερταμείου, το πανελλήνιο έμαθε το βράδυ της Πέμπτης ότι η ΔΕΗ θα μείνει χωρίς το αρχικό Δ, καθώς το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο πέφτει από το 51% στο 33% μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 750 εκατομμυρίων ευρώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης