"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.1 C
Trikala

Έρχεται και αύξηση στην τιμή του ψωμιού

lafarm

Σχετικά άρθρα

PSOMI
Δυσμενείς επιπτώσεις για τα έσοδα του κλάδου και δυσοίωνες εξελίξεις που μπορούν να αγγίξουν και την τιμή… του ψωμιού, προοιωνίζει η εφαρμογή του αυξημένου συντελεστή ΦΠΑ και η ανατίμηση των αλεύρων.

Με δεδομένο ότι η αύξηση ΦΠΑ πλήττει κυρίως τον καταναλωτή και εφόσον από την περασμένη Δευτέρα, κάθε τύπος απλού ψωμιού υπάγεται στο 13% και τα αρτοπαρασκευάσματα, που έχουν ως βάση τα δημητριακά, τα άμυλα, το αλεύρι και το γάλα στο 23%, οι αρτοποιοί υποχρεούνται να προχωρήσουν στη διαδικασία μηχανογραφικής αναπροσαρμογής των συντελεστών, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβότερα κατά 10%, τα περισσότερα εκ των προϊόντων που διαθέτει ο φούρνος.
psomi a
Και αν αυτή θεωρείται αρνητική εξέλιξη, οι καταναλωτές ας προετοιμαστούν για μια ακόμη χειρότερη, που έχει να κάνει με την τιμή του απλού και ευρείας κατανάλωσης ψωμιού. Η αυξητική πορεία των τιμών των αλεύρων, που από πέρυσι έχουν ακριβύνει κατά μέσο όρο 10%, έχει θέσει σε ασφυκτικό κλοιό τους παραδοσιακούς αρτοποιούς, έχοντας περιορίσει αισθητά τα περιθώρια ελιγμών στην τιμολογιακή πολιτική τους και στα κέρδη τους. Επί της ουσίας δηλαδή και καθώς η τιμή του καθορίζεται ελεύθερα, ενδεχομένως να δούμε αρτοποιούς να διαθέτουν ακριβότερα το ψωμί, για πρώτη φορά μετά το 2010…
Σήμερα κατά μέσο όρο το ευρείας κατανάλωσης ψωμί, για τα 350 γραμμάρια, πωλείται από 70 – 85 ευρώ και εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα, ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον με 5 λεπτά…

Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως από την περασμένη Δευτέρα στον συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγεται κάθε τύπος ψωμιού απλού (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού, κουλούρια ψωμιού απλά χωρίς γέμιση, ψωμάκια, αρτίδια, σαντουιτσάκια-χωρίς γέμιση-) ενώ στο 23% μετατάσσονται όλα τα παρασκευάσματα που έχουν ως βάση τα δημητριακά , τα άμυλα, το αλεύρι και το γάλα, ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο κλπ.
Αναλυτικά περιγράφονται οι τύποι ψωμιού και ο συντελεστής ΦΠΑ που κατατάσσονται αυτοί:
* Ψωμί απλό κάθε τύπου (λευκό, μαύρο, πολύσπορο, χωριάτικο, προζύμι, καλαμποκιού κλπ), χωρίς καρυκεύματα, μη παραγεμισμένο ή αλλιώς επεξεργασμένο. Συμπεριλαμβάνεται το ψωμί που κόβεται σε φέτες και συσκευάζεται από φούρνους (δηλ. μη τυποποιημένο) χωρίς περαιτέρω επεξεργασία : 13% (π.χ. τύπου τοστ).
* Ψωμί σε φέτες (πχ τύπου τοστ) τυποποιημένο- επεξεργασμένο, κάθε τύπου :23%
* Ψωμιά με γέμιση και καρυκεύματα, π.χ. σταφιδόψωμα, ελιόψωμα, τυρόψωμα, λαδόψωμα, με παπαρουνόσπορο, κλπ: 23%
* Όστιες και άζυμο ψωμί (: 23%
* Κουλούρια ψωμιού απλά, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία: 13%
* Κουλούρια ψωμιού με τυρί, με σταφίδες κλπ :23% Ψωμί φρυγανισμένο (φρυγανιές κάθε τύπου) :23%
* Γκοφρέτες, κέικ, μπισκότα, κράκερς, πατατάκια, γαριδάκια και κάθε τύπου παρόμοια προϊόντα : 23%
* Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πίτες, πίτσες και παρόμοια: 23% Ζύμες: 23%
* Μπάρες δημητριακών κάθε τύπου :23 %
* Ροφήματα:23% εκτός του νερού χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, μη αρωματισμένο , μη αεριούχο που υπάγεται στο 13%. – See more at:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης