Γιατί πρέπει να μάθεις καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση Reviewed by Momizat on . • Γνωρίζεις ότι τουλάχιστο 700.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν, μετά από Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή εκτός νοσοκομείου, κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Αμερική; • Γν • Γνωρίζεις ότι τουλάχιστο 700.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν, μετά από Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή εκτός νοσοκομείου, κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Αμερική; • Γν Rating: 0

Γιατί πρέπει να μάθεις καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

nosokomeio

• Γνωρίζεις ότι τουλάχιστο 700.000 συνάνθρωποί μας πεθαίνουν, μετά από Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή εκτός νοσοκομείου, κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Αμερική;
• Γνωρίζεις ότι 60-70% αυτών των Καρδιακών Ανακοπών συμβαίνει στο σπίτι;
• Γνωρίζεις ότι λιγότερα από 1 από τα 10 θύματα Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής επιβιώνουν;
• Γνωρίζεις ότι αν εφαρμοσθεί άμεσα αποτελεσματική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση από παρευρισκόμενους πολίτες, η ευκαιρία του θύματος να επιβιώσει μπορεί να διπλασιασθεί έως και να τετραπλασιασθεί;
Τρέχουμε, εργαζόμαστε, μιλάμε, διασκεδάζουμε χάρη στη λειτουργία της καρδιάς, η οποία στέλνει οξυγόνο στα όργανα του σώματός μας. Όταν η καρδιά ξαφνικά σταματήσει να χτυπά, μόνο για 3-5 λεπτά μπορεί να επιβιώσει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο. Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, υποκαθιστώντας προσωρινά τη λειτουργία της καρδιάς και την αναπνοή, εξασφαλίζει μια μικρή αλλά κρίσιμη αιμάτωση και οξυγόνωση στον εγκέφαλο και την καρδιά. Κρατώντας έτσι το θύμα στη ζωή και γεφυρώνοντας το “χάσμα” μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ασθενοφόρο).
Η άμεση δράση των παρευρισκομένων είναι το κλειδί.
Όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά το “παράθυρο ευκαιρίας” είναι μόνο λίγα λεπτά. Δίπλα στο θύμα που καταρρέει, σ’ αυτά τα κρίσιμα λεπτά, θα βρεθεί ο συγγενής, ο φίλος, ο γείτονας, ο συνάδελφος. Χωρίς τη βοήθεια από τους παρευρισκόμενους το θύμα δεν έχει καμία ευκαιρία να επιβιώσει. Η άμεση εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης βελτιώνει την επιβίωση και χωρίς νευρολογική βλάβη. Αυτή η βελτίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βελτίωση της εξειδικευμένης βοήθειας. Η άμεση ανταπόκριση των παρευρισκομένων είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης του θύματος Καρδιακής Ανακοπής.
Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι η τρίτη αιτία θανάτου, στις αναπτυγμένες χώρες, μετά τον καρκίνο και τα άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας ακόμη και χωρίς να υπάρχει προηγούμενο πρόβλημα υγείας, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.
Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι μια σειρά από τυποποιημένες ενέργειες, που δίνουν την ευκαιρία της ζωής. Μπορεί να εφαρμοστεί όποια στιγμή χρειαστεί και οπουδήποτε, αρκεί να γνωρίζουμε. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, παρά μόνο τα χέρια μας.
Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι η πιο ακραία εκδήλωση του απειλητικού για τη ζωή επείγοντος προβλήματος υγείας. Εφαρμόζοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας στη πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του. Μαθαίνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση μαθαίνεις να βοηθάς το συνάνθρωπο. Οι δεξιότητες της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης είναι κοινωνικές δεξιότητες και η γνώση τους ενισχύει το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι μια άλλη έκφραση συνανθρωπιάς, αλληλεγγύης, αλτρουϊσμού και κοινωνικής προσφοράς!
Εκπαιδεύοντας περισσότερους πολίτες παρέχουμε περισσότερους “εν δυνάμει” διασώστες στην κοινωνία και στο σπίτι. Έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση ομάδων επαγγελματικά εμπλεκόμενων στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών (ειδικές ομάδες πληθυσμού “πρώτης επαφής”) όπως εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, ναυαγοσώστες, ιδιωτική ασφάλεια, καθώς και προσωπικό σε δημόσιους χώ- ρους-κλειδιά: αεροδρόμια, γήπεδα, ξενοδοχεία κ.α.
Ωστόσο ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους πολίτες και να αυξηθεί η επιβίωση παγκοσμίως, είναι να εκπαιδευτούν οι μαθητές στα σχολεία.
Οι μαθητές μπορούν και πρέπει να γίνουν η νέα γενιά διασωστών!
Η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι πολύ πιο εύκολη από ότι πιστεύεται. Ο καθένας μπορεί να μάθει πώς να σώσει μια ζωή. Είναι εύκολο να εφαρμοσθεί και να σωθούν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο σ’ όλο τον κόσμο. Και μπορεί να είναι η ζωή ενός αγαπημένου προσώπου!

Ελένη Πολύζου
Ιατρός Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΓΝ Τρικάλων
Διευθύντρια Σεμιναρίων European Resuscitation Council

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή