"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.4 C
Trikala

Για τις γυναίκες, για τη ζωή

lafarm

Σχετικά άρθρα

Είναι από τις συγκυρίες που θαρρείς και δόθηκε ένα παγκόσμιο σήμα και έβγαλε τις γυναίκες στους δρόμους να βροντοφωνάξουν ενάντια στη βία και για το δικαίωμα να ορίζουν τις ζωές τους όπως αυτές θέλουν. Στο Ιράν οι γυναίκες με αφορμή τη δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από την αστυνομία των ηθών αψηφούν με γενναιότητα το βάρβαρο θεοκρατικό καθεστώς και παρέα με πολλούς άντρες, πράγμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, διεκδικούν ισότητα και ελευθερία. Τις ίδιες αυτές μέρες δύο γυναικοκτονίες σε δύο άλλα σημεία του πλανήτη πυροδότησαν κύμα διαδηλώσεων.

Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν κατά των γυναικοκτονιών, αφότου μια 28χρονη δολοφονήθηκε στις τουαλέτες του μετρό από έναν άντρα που την παρακολουθούσε για χρόνια και ο οποίος συνελήφθη. Στο Κίτο του Εκουαδόρ η 34χρονη δικηγόρος Μαρία Μπελέν Μπερνάλ βρέθηκε νεκρή σε ερημική τοποθεσία, αφού πρώτα ήταν αγνοούμενη για περίπου 10 μέρες. Βασικός ύποπτος ο σύζυγός της, αξιωματικός της αστυνομίας και εκπαιδευτής στην αστυνομική ακαδημία, ο οποίος είναι άφαντος. Χιλιάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Κίτο φωνάζοντας για τη βία κατά των γυναικών σε μια χώρα όπου πραγματοποιούνται τουλάχιστον 200 γυναικοκτονίες τον χρόνο.

Σε όλες τις περιπτώσεις ο κοινός παρονομαστής είναι η γυναίκα ως υποδεέστερο ον. Στο Ιράν με τη βούλα ενός θεοκρατικού καθεστώτος που τους απαγορεύει τα πάντα, ακόμα και το να φανούν λίγες τούφες από τα μαλλιά τους. Στις μη θεοκρατικές, πλην όμως πατριαρχικές κοινωνίες υπερισχύει το «δίκιο του αρσενικού». Αυτού που μπορεί να καταδιώκει μια γυναίκα, να την εκφοβίζει, να την κακοποιεί και στο τέλος να τη σκοτώνει γιατί αν δεν την έχει αυτός, δεν μπορεί να την έχει κανένας άλλος. Τον βοηθάει και το σύστημα που είναι ραμμένο στα μέτρα του. Καταγγελίες για παρακολούθηση ή κακοποίηση που δεν λαμβάνονται στα σοβαρά, γυναίκες που αποτρέπονται από το να υποβάλουν καταγγελία, δράστες που αφήνονται ανεξέλεγκτοι μέχρι που κάποια στιγμή καταλήγουν στον φόνο… Στους δρόμους, λοιπόν. Στην Τεχεράνη, στη Σεούλ, στο Κίτο, στην Αθήνα και παντού. Μέχρι οι πάντες να χωνέψουν πως οι ζωές μας μάς ανήκουν.

Κορίνα Βασιλοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης