Εξετάσεις – εργαλεία αυτοβελτίωσης και κοινωνικής προόδου. Reviewed by Momizat on .     Θετικός στόχος της πολιτείας είναι να εμφυσήσει σε κάθε νεαρό πολίτη της την αξία της προσωπικής αποτίμησης των πολυεπίπεδων προσπαθειών του ως εργαλεί     Θετικός στόχος της πολιτείας είναι να εμφυσήσει σε κάθε νεαρό πολίτη της την αξία της προσωπικής αποτίμησης των πολυεπίπεδων προσπαθειών του ως εργαλεί Rating: 0

Εξετάσεις – εργαλεία αυτοβελτίωσης και κοινωνικής προόδου.

Εξετάσεις – εργαλεία αυτοβελτίωσης και κοινωνικής προόδου.

 

 

Θετικός στόχος της πολιτείας είναι να εμφυσήσει σε κάθε νεαρό πολίτη της την αξία της προσωπικής αποτίμησης των πολυεπίπεδων προσπαθειών του ως εργαλείο για την αυτοβελτίωση  όλων μας και όχι ως ένα φόβητρο ή καταναγκαστικό έργο.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις με την μορφή που έχουν ως σήμερα θεωρώ ότι μπορεί να εξυπηρετούν εύκολα και πολυεπίπεδα πρακτικούς σκοπούς αλλά όχι κατ’ ουσίαν παιδαγωγικούς.

Αποτέλεσμα είναι ένα ξόδεμα χρημάτων από όλες τις πλευρές, Υπουργείου και μαθητών, αλλά κυρίως ξόδεμα ψυχής και ενέργειας ιδιαίτερα σε ηλικίες που ακόμα θα έπρεπε να ενισχύονται στην διάθεση των ικανοτήτων τους σε δημιουργικότερους στόχους μέσα από το Λύκειο.

Το υπερβολικό στρες των παιδιών αλλά και του γονεϊκού τους περιβάλλοντος θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν οι πολύπλευρες δεξιότητες κάθε μαθητή αξιολογούνταν σταδιακά και όχι συνοπτικά μέσα σε ένα τρίωρο.

Το Υπουργείο Παιδείας θα ήταν θετικό όχι να καταργήσει, όπως εύκολα και πρόχειρα αποτιμά η σημερινή πολιτική ηγεσία, αλλά με περίσκεψη να σχεδιάσει σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης των δεξιοτήτων των μαθητών, που θέλουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου, έπειτα από ενδοσχολικές τετραμηνιαίες αξιολογήσεις, που ήδη γίνονται, θα ήταν ωφέλιμο να συνεκτιμάται στους τρόπους εισαγωγής που θα καθόριζε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή εντός του χειμερινού της  εξαμήνου με εγγυητή διαφάνειας και αξιοπιστίας σύγχρονους αδιάβλητους τρόπους αξιολόγησης.

Έτσι το Λύκειο θα αποκτούσε το πραγματικό του νόημα καλλιεργώντας μετά το Γυμνάσιο περαιτέρω την προσωπικότητα κάθε μαθητή ανάλογα με τις κλίσεις του και τα ενδιαφέροντά του χωρίς αυτά να εξανεμίζονται μπροστά στην επιδίωξη εισαγωγής στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Κυρίως όμως με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία θα βοηθούσε τα νεαρά μέλη της να αντιληφθούν και να οικειοποιηθούν ως μέλη της κοινωνίας των πολιτών την κοινωνική ανάγκη ευημερίας και προόδου μέσω της ανάπτυξης των πνευματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων της προσωπικότητας όλων μας.

 

                                                                             Ζέφη Νικολάου

                                                        Καθηγήτρια – M.Sc. Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας

                                                                                      Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας

 

Σχόλια (1)

  • Β.Κ.

    Μια γυναίκα λείπει από την Τρικαλινη εκπροσώπηση της Ν.Δ. στην Βουλή!
    Τριπτυχο επιτυχίας τα νιάτα, η ομορφιά και η μόρφωση!
    Το δεξιό ακροατήριο ας ξεφύγει από τις τετριμενες λύσεις των απογόνων!

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή