"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9.8 C
Trikala

Ερχεται και στη Λάρισα η “UBER” για να αντικαταστήσει τα ταξί…

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο πόδι είναι τις τελευταίες ημέρες οι ιδιοκτήτες ταξί στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους και η Λάρισα περιμένοντας να ξεκινήσουν “πόλεμο” εφόσον πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα η εταιρία Uber με έδρα το Σαν Φρανσίσκο,  η οποία λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ οδηγών ΙΧ και επιβατών, με τους πρώτους να διαθέτουν τα αυτοκίνητα τους επ’ αμοιβή για τις μετακινήσεις των δεύτερων αλλά χωρίς να πρόκειται για οχήματα δημοσίας χρήσεως.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία ετοιμάζεται να  προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην χώρα μας, ξεκινώντας από Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Χανιά, Λάρισα, Χίο, Βόλο, Καλαμάτα και άλλες μεγάλες πόλεις και ήδη αναζητεί οδηγούς – συνεργάτες.

Τι κάνει όμως η Uber ; στην πραγματικότητα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα σε οδηγούς και υποψήφιους επιβάτες. Ο  κάτοχος ιδιωτικού αυτοκίνητου μπορεί να γίνει Uber οδηγός, και να εξυπηρετεί, έναντι αμοιβής φυσικά, επιβάτες.

Ουσιαστικά υπάρχει μια  εφαρμογή  που μπορεί κάποιος να την κατεβάσει να εγγραφεί σε  αυτή και να χρησιμοποιεί το ΙΧ του για να μεταφέρει επ’ αμοιβή πελάτες , ακριβώς όπως τα ταξί. Τα οχήματα μπορεί να είναι από απλά ΙΧ μέχρι πολυτελή , συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες τύπου ταξί ή ενοικίασης λιμουζινών.

Παρότι η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα σε πολλές χώρες, που κρίνουν ως παράνομη τη δραστηριότητα της, μη ασφαλή, αθέμιτη κτλ , εκείνη δεν φαίνεται να πτοείται.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ UBER

Αν και οι εφαρμογές κλήσης ή εύρεσης κοντινού ταξί είναι πολύ διαδεδομένες ανά τον κόσμο, με αρκετούς τοπικούς «παίκτες» σε κάθε πόλη, το διαφορετικό μοντέλο του Uber επιτρέπει σε ιδιώτες κατόχους οχημάτων μέσα από την υπηρεσία UberX να μετατραπούν σε οδηγούς προς ενοικίαση, μοιράζοντας το αυτοκίνητό τους με τους χρήστες της εφαρμογής και κερδίζοντας χρήματα από τις διαδρομές αυτές.

H διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει με την καταχώρηση της πόλης ενδιαφέροντος και ενός email στο site της εταιρείας . Οταν η εταιρεία επιλέξει να έρθει στη συγκεκριμένη πόλη αναζητά το στόλο από τα συνεργαζόμενα ΙΧ. Η πληρωμή των πελατών της UBER γίνεται απευθείας στην εταιρεία μέσω πιστωτικής κάρτας, και ακολούθως εκείνη πληρώνει με μέρος της αμοιβής τα συνεργαζόμενα αυτοκίνητα.

Η Uber ιδρύθηκε το 2009 στις ΗΠΑ και πρωτολανσαρίστηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2010 κινούμενη αρχικά στον τομέα των ιδιωτικών (πολυτελών) μετακινήσεων (υπηρεσία UberBlack) και στην συνέχεια στον τομέα της «διαμοιρασμένης οικονομίας» (sharing economy) και συγκεκριμένα στον κλάδο των «διαμοιρασμένων διαδρομών» (ride sharing) μεταξύ χρηστών, «διασπώντας» την αγορά των παραδοσιακών μετακινήσεων.

H UBER λειτουργεί σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου, όπου εμφανιστεί. Γιατί απλά προσφέρει τις υπηρεσίες μετακίνησης με ένα στόλο ιδιωτικών ΙΧ και όχι μέσω των ταξί (όπως οι εφαρμογές (Taxibeat και Taxiplon).

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο διαμοιρασμός διαδρομών είναι μία σχετικά διαδεδομένη πρακτική, την οποία διευκολύνουν και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες. Ωστόσο η δημοφιλία και η μαζικότητα του Uber και κυρίως το γεγονός ότι δεν ήταν αφιλοκερδής ο διαμοιρασμός της διαδρομής δημιούργησε και τα πρώτα προβλήματα για το Uber, ακόμα και στις ΗΠΑ.

Η Uber διαθέτει δυο διαφορετικές υπηρεσίες προς τους πελάτες της την υπηρεσία UberBLACK ( σε συνεργασία με κατόχους πολυτελών οχημάτων, στρεφόμενο σε ένα πιο «premium» μοντέλο, απευθυνόμενο κυρίως στο τουριστικό ρεύμα προς την Αθήνα που γνωρίζει το brand της εταιρείας και σε υψηλόβαθμες συνεργασίες με εκδηλώσεις) και την υπηρεσία UberPOP (το «λαϊκό» μοντέλο, άμεσα ανταγωνιστικό προς τα ταξί, για φθηνότερες μετακινήσεις σε μία χώρα που διέρχεται οικονομικής κρίσης).

Πρόσφατα οι δικαστικές αρχές της Φρανκφούρτης, μετά από προσφυγή της ένωσης αυτοκινητιστών ταξί στη Γερμανία (Taxi Deutschland), αποφάσισαν τη λήψη προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων σε όλη τη χώρα. Εάν η Uber συνεχίσει να παρέχει τη λειτουργία UberPoP, αγνοώντας τα μέτρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο ύψους 250.000 ευρώ ανά διαδρομή. H έλευση της σε Λονδίνο και Παρίσι έκανε τους ταξιτζήδες στις δύο μητροπόλεις να κλείσουν τους δρόμους δημιουργώντας κομφούζιο. padis.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης