Ευ. Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια» Reviewed by Momizat on . Με μια «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια παρομοίασε ο Ευ.Μυτιληναίος το συνεχιζόμενο διεθνές ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η τιμή του ρεύματος θα ε Με μια «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια παρομοίασε ο Ευ.Μυτιληναίος το συνεχιζόμενο διεθνές ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η τιμή του ρεύματος θα ε Rating: 0

Ευ. Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια»

Ευ. Μυτιληναίος: «Τέλεια καταιγίδα στην ενέργεια»

Με μια «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια παρομοίασε ο Ευ.Μυτιληναίος το συνεχιζόμενο διεθνές ράλι τιμών στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. 

«Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, σε συνάντηση με αναλυτές, χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη εκ του αποτελέσματος την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η ασφάλεια του εφοδιασμού.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Την ίδια στιγμή, το πρωτοφανές ράλι τιμών, από τη μια λόγω των πιέσεων της Ρωσίας για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη λόγω της χαμηλής παραγωγής ΑΠΕ του καλοκαιριού, ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιχειρώντας μάλιστα μία αναλογική σύγκριση, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο. Σημειωτέον ότι η μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο έχει φτάσει στα 72 ευρώ και δεν αναμένεται να υποχωρήσει πριν από το Μάρτιο.

Ενα μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Mytilineos, είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς στους ευρωπαίους πολίτες το θέμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, και κυρίως ότι η «πράσινη» μετάβαση κοστίζει. Φαίνεται πως χωριζόμαστε σε υπέρμαχους και μη της «πράσινης» μετάβασης, όπως είπε, σε ατούς που πιστεύουν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει περισσότερα (όπως ο Τίμμερμανς) και σε όσους αντιδρούν στα πολλά νέα μέτρα. 

Επικρατεί δηλαδή η λογική, όπως είπε ο ίδιος, ότι όπιον και να ρωτήσεις αν πρέπει να πάρουμε μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θα σου πει φυσικά ναι. Αν ωστόσο του πεις ότι αυτό έχει κόστος για τη τσέπη του, φυσικά θα αντιδράσει. Για αυτό και οι πολιτικοί λένε τη μισή αλήθεια.

Σε ερώτηση αν πρέπει να μπει πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν, όπως είπε, να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων. «Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσο για το αν θα έπρεπε να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα, απάντησε ότι πρόκειται για καθαρά δημοσιονομικό θέμα.

Σε ειδικό σχόλιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα. Οσο για τις offshore σχολίασε ότι απαιτείται ακόμα πάρα πολύς χρόνος και πολλά κεφάλαια, παρά το γεγονός ότι το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο είναι από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη (μαζί με ένα στη Βόρεια Θάλασσα).

Επέμεινε ότι καθώς η στοχαστικότητα των ΑΠΕ δεν επιτρέπει τη συνεχή τροφοδοσία, απαιτείται αποθήκευση ενέργειας, ωστόσο η σχετική τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη. Και εξήγησε ότι το φυσικό αέριο είναι προς ώρας η μόνη τεχνολογία αποθήκευσης, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να αντικαταστήσει τις ΑΠΕ. Και αυτό, καθώς οι τελευταίες δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα έργα της εταιρείας

Σχετικά με τα projects της εταιρείας, αναφέρθηκε στο νέο CCGT της εταιρείας με τεχνολογία Class, την οποία διαθετειμόνο ένα ανάλογο έργο στη Γαλλία, με μία τουρμπίνα να παράγονται 826 MW. Στο τομέα της διαχείρισης του portfolio ΑΠΕ, εξήγησε ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η εταιρεία σε Ελλάδα και Ιταλία θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιό της. Όσο για τα φωτοβολταικά που κάνει η εταιρεία σε άλλα σημεία του πλανήτη, θα πωλούνται όταν και όποτε η τιμή είναι καλή. «Μας ενδιαφέρει να μεγαλώνουμε με μέτρο και ασφάλεια, προς όφελος των μετόχων μας και όχι να κτίζουμε πάρκα για να τα κρατάμε χωρίς όφελος», όπως είπε.

Η φιλοσοφία της εταιρείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δεν είναι να διπλασιάζει το ανεκτέλεστο από τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά να αναλαμβάνει έργα που μπορεί να φέρω εις πέρας με επιτυχία, όπως τα έργα Energy From Waste (Protos).

Όσο για τη μεταλλουργία αναμένεται να συνεχίσουν οι υψηλές τιμές, καταλήγοντας πως αν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές, η Mytilineos θα αλλάξει κατηγορία.

Σχόλια (1)

  • Αγγελος Ζορμπάς

    Ακόμη και ο Μυτιληναίος είναι κατά της πρόωρης απολιγνιτοποίησης.Ολο και πληθαίνουν οι φωνές για αυτήν και τούς κινδύνους να “κρασσάρει” το σύστημα από την ανεπάρκεια ισχύος.Η περίφημες Α.Π.Ε.(ανεμογεννήτριες) είναι ανεπαρκείς,αντιοικονομικές και κυρίως καταστρεπτικές για το περιβάλλον.Μόνον να ξεφορτωθούν τα “παλιοσίδερα” οι Γερμανοί,να τα κονομήσουν οι συνήθεις “επενδυτές” και να καταστραφούν απαξ και δια παντός τα βουνά μας.

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή