"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.1 C
Trikala

Η απόσυρση Καραμανλή και το άγχος του Μαξίμου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Μπορεί στη δήλωση απόσυρσής του από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ο Κώστας Καραμανλής να μην είχε αιχμές προς την κυβέρνηση, αφού –όπως λένε όσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται– σε καμία περίπτωση δεν θα έβλαπτε την παράταξή του και πόσο μάλλον πριν από τις εκλογές, όμως η ίδια η απόφασή του να αποσυρθεί σε αυτήν τη συγκυρία διαβάζεται από κάποιους στο εσωτερικό της Ν.Δ. ως αιχμή.

Και πάντως ως τέτοια, όπως φάνηκε –παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις τους–, την εξέλαβαν και στο μέγαρο Μαξίμου, όπου ήθελαν ο πρώην πρωθυπουργός να είναι υποψήφιος προκειμένου να εντάξουν την υποψηφιότητά του σε ένα μήνυμα πανστρατιάς εν όψει εκλογών, αλλά τώρα το μήνυμα αυτό διαταράχτηκε.

Εξ ου και την ίδια μέρα της δήλωσης Καραμανλή κυβερνητικές πηγές έσπευδαν να πουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «θα είναι παρών στην προεκλογική εκστρατεία». Και κατόπιν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να πει δημοσίως ότι ο Κώστας Καραμανλής «θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά», ενώ, και πάλι την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε προεκλογικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Περιστέρι και, κατά την ομιλία του εκεί, επέλεξε να αναφέρει πως «δεν ξεχνώ ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή, το 2003. Και για όσους έχουν καλή μνήμη, ίσως θυμούνται ότι η πρώτη μου εμφάνιση ήταν σε μία συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στο Αιγάλεω το 2003».

Αλλά στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, ένιωσε την ανάγκη, στη σχετική δήλωσή του, να υποστηρίξει ότι «η Νέα Δημοκρατία πάει σε εκλογές ενωμένη όσο ποτέ». Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις περί «ενότητας όλων των νεοδημοκρατών» του ξαδέλφου του πρώην πρωθυπουργού είχαν επιστρατευτεί από το μέγαρο Μαξίμου –σε μια προσπάθεια τότε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις– και μετά την ομιλία του τελευταίου στα Ανώγεια της Κρήτης και την πλήρη απόρριψη από μέρους του τού αφηγήματος Μητσοτάκη για τις υποκλοπές.

Και βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι εσχάτως προγραμματίστηκε και προεκλογική επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την ερχόμενη Τετάρτη 1 Μαρτίου, ενώ ακούγεται και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιλέξει την εκλογική περιφέρεια που αφήνει ο Κώστας Καραμανλής, την Α’ Θεσσαλονίκης, για την τρίτη του υποψηφιότητα, πέραν του Εβρου και του δυτικού τομέα Αθηνών. Κάτι που προδίδει τον φόβο του μεγάρου Μαξίμου για δημιουργία ενός αέρα αποσυσπείρωσης στο καραμανλικό κομμάτι της βάσης της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα στελέχη της Ν.Δ., σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, προχωρούν στην εκτίμηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός αποσύρεται από το Κοινοβούλιο γιατί δεν θέλει να είναι μέσα στο πλαίσιο που χαράσσεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επόμενη θητεία, εφόσον εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά το μέγαρο Μαξίμου οχυρώνεται πίσω από τη στήριξη στην κυβέρνηση που πράγματι περιέχει η δήλωση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος βέβαια θα στήριζε οποιαδήποτε κυβέρνηση της παράταξής του, όπως επιλέγει και ο ίδιος να κάνει σαφές με την ακριβή φράση του:

«Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα», στην οποία πάντως αποφεύγει να ονοματίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν κάποιοι και στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ενώ η αναφορά του ότι μένει πιστός στις «αρχές και τις αξίες» της παράταξης εκλαμβάνεται από «γαλάζια» στελέχη ως επιμονή στη δική του γραμμή, η οποία ασφαλώς περιλαμβάνει και την αντίθεσή του στην πρωθυπουργική γραμμή στο θέμα των υποκλοπών.

Αλλωστε, κατά τις πληροφορίες, η απόσυρση του πρώην πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται και ολοκλήρωση της πολιτικής του παρουσίας. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι πλέον θα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, απελευθερωμένος από τις κομματικές γραμμές.

Πάντως για το προσεχές διάστημα όλα τα βλέμματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. στρέφονται στις εκλογές που, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες από ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, έχουν «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου, ενώ στο μέγαρο Μαξίμου κάνουν τον νομοθετικό προγραμματισμό τους με ορίζοντα τη 10η Μαρτίου, την οποία έχουν κυκλώσει ως επικρατέστερη ημερομηνία για την προκήρυξή τους. Γι’ αυτό και θέλουν μέχρι τότε να έχουν κλείσει όλες τις νομοθετικές τους εκκρεμότητες. Σημειώνεται ακόμα ότι το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, τελικά, κατά τις πληροφορίες, μετατίθεται για αργότερα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πότε. Γεγονός που γεννά την υποψία ότι το υπουργικό συμβούλιο αυτό πάει να συνδεθεί με την προκήρυξη των εκλογών. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ούτως ή άλλως εκκρεμεί ένα υπουργικό συμβούλιο που θα αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού που η κυβέρνηση έχει επισπεύσει για την 1η Απριλίου προκειμένου να την αξιοποιήσει προεκλογικά.

O Γ. Καρατζαφέρης

Κι ενώ ο Κώστας Καραμανλής αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., αίσθηση προκαλεί η ξαφνική υπερδραστηριότητα του παλαίμαχου αρχηγού του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, που κάνει διαρκώς επιθέσεις αγάπης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεκδικώντας ρόλο υπέρ του. Η κυβέρνηση επισήμως έχει διαψεύσει οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας μαζί του, αλλά ο ίδιος εξακολουθεί να εγκωμιάζει τον πρωθυπουργό και να αναλαμβάνει δράση προσέλκυσης των εκτός Ν.Δ. ακροδεξιών προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε έχει φροντίσει να τοποθετήσει όλους τους παλιούς συνεργάτες του κ. Καρατζαφέρη σε κρίσιμα πόστα τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνησή του. Και υπενθυμίζουμε ότι ο Καρατζαφέρης ήταν ασφαλώς άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη. Αλλά ήταν βέβαια και αυτός που διέγραψε ο Κώστας Καραμανλής ως ακραίο, όταν εφάρμοζε την πολιτική του μεσαίου χώρου, και που το ενδεχόμενο της επιστροφής του στη Ν.Δ. πολλοί λένε ότι θα ήταν το κερασάκι για τον πρώην πρωθυπουργό.

efsyn

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης