"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

39.2 C
Trikala

Κινητοποιήσεις Τρικαλινών αγροτών

lafarm

Σχετικά άρθρα

Συναδελφοι αγρότες, κτηνοτρόφοι,

Η ΟΑΣΤ “η Άνοιξη” σας καλεί για άλλη μα φορά στο δρόμο του αγώνα. Το μόνο δρόμο που ξέρουμε ότι είναι νικηφόρος.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, το πανάκριβο πετρέλαιο και οι αυξήσεις σε λιπάσματα, ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη. Ταυτόχρονα οι εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας δεν φτάνουν να καλύψουμε ούτε τα βασικά έξοδα, ενώ ως καταναλωτές καλούμαστε να τα πληρώσουμε διπλά και τρίδιπλα.Εν τω μεταξύ αξκολοουθεί να ισχύει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ αφού δεν καλύπτει το σύνολο των φυσικών καταστροφών και νόσων, οι αποζημιώσεις που δείνει είναι συνήθως ψίχουλα και με μεγάλη καθυστέρηση.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι γνωστά σε όλους μας εδώ και χρόνια, αποτελούν πολιτικές επλογές όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που θέλει να μας ξεκληρίσει.

Για αυτό και εμείς καλούμε όλους τους αγρότες του νομού να μην δείξουν καμία αναμονή, καμία ανοχή σε αυτή την κατάσταση. Τώρα χρειάζεται να οργανώσουμε την πάλη μας, μέσα από τους αγροτικούς μας συλλόγους και την ΟΑΣΤ και να διεκδικήσουμε:

 • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
 • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε:

 • Ειδικά για το βαμβάκι, η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει χρήματα ώστε να υπάρχει αναπλήρωση έως και 1 ευρώ το κιλό.
 • η κατάκτηση των μηλοπαραγωγών της Λάρισας (300 ευρώ ανά στρέμα ως αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος) να ισχύσει για όλους τους μηλοπαραγωγούς.

Η κυβέρνηση μας λέει ότι οι δημοσιονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ενίσχυση των αγροτών. Μια χαρά επιτρέπουν όμως να δίνονται κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ σε εμάς δόθηκαν πέρσι λόγω της πίεσης που ασκήσαμε με τα μπλόκα 68 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο και είναι πολύ μικρότερο από τα χρήματα που δίνονταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου το 2016. Μια χαρά μπορούν καθε μήνα να δίνουν εκατομμύρια ευρώ στους παρόχους ενέργειας ενώ για εμάς το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διπλάσιες, τουλάχιστον, τιμές.

Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» π.χ. στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για την καλύερη οργάνωση του αγώνα μας θα προχωρήσουμε στις παρακώτω συσκέψεις και περιοδείες σε χωριά του νομού:

 • Σάββατο 14/1 19:00 Ράξα, Ρίζωμα
 • Δευτέρα 16/1 19:00 Λογγάκι, Αρδάνι
 • Τρίτη 17/1 18:00 Φύκη
 • Τετάρτη 18/1 19:00 Μεγαλοχώρι, Νομή
 • Πέμπτη 19/1 19:00 Μικ. Κεφαλόβρυσο, Μεγ Κεφαλόβρυσο, Μεγάρχη
 • Παρασκευή 20/1 18:00 Φαρκαδώνα, Ζάρκο

Συνάδελφοι, ότι κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια μόνο μέσα από τους αγώνες μας το κερδίσαμε. Για αυτό η ΟΑΣΤ, ανταποκρινόμενη στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφάσισε σειρά κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα και καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να συμμετέχουν θαρετά, μαζικά, αποφασιστικά:

• Κυριακή 22/1 βγάζουμε τα τρακτέρ μας στις πλατείες των χωριών

• Δευτέρα 23/1 αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη των Τρικάλων και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς τη νομαρχία (προσυγκέντρωση στα σχολεία της Μπάρας).

Το Δ.Σ της Ο.Α.Σ.Τ. “η Άνοιξη”
Τρίκαλα 12/1 2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης