"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα για οριστική έξοδο από την κρίση

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στη συνέχεια της ομιλίας του o Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας σημειώνοντας: «Γνωρίζω, γνωρίζω καλά ότι απευθύνομαι σε μια κοινωνία βαθιά απογοητευμένη που εξαπατήθηκε από αδίστακτη δημαγωγία, ειδικά από ετούτο εδώ το βήμα. Η «παραχολογία» από το βήμα της ΔΕΘ, δεν έχει πλέον την παραμικρή θέση στην σημερινή δοκιμαζόμενη Ελλάδα της κρίσης. Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις. Δεν θα μοιράσω χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω. Βρίσκομαι εδώ για να σας μιλήσω για τις προϋποθέσεις μιας συμμετοχικής ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανάταξη της εθνικής οικονομίας και θα διασφαλίσει την ευημερία των Ελλήνων πολιτών. Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα τη συμφωνία αλήθειας. Την περασμένη εβδομάδα ο κύριος Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά στην πόλη σας. Δεν διδάχθηκε τίποτα από τη συντριβή των επικίνδυνων φαντασιώσεών του στα βράχια της πραγματικότητας. Συνεχίζει αμετανόητος και προσβλητικός. Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Επιμένει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Ο κύριος Τσίπρας δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. Οι πολίτες πια ξέρουν: ΣΥΡΙΖΑ ίσον: Φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση. Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Διχασμένη, χωρίς αυτοπεποίθηση. Αυτήν την Ελλάδα μας κληροδοτεί ο κ. Τσίπρας. Στα μάτια κάποιων ο κ. Τσίπρας μπορεί κάποτε να έμοιαζε οικείος. Σήμερα όλοι πια γνωρίζουν το πραγματικό του πρόσωπο. Ο κ. Τσίπρας τελικά μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους. Δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους. Πρέπει να φύγει. Το συντομότερο. Διότι εκτός από την αναίτια παράταση της ύφεσης, σπέρνει μίσος και διχασμό που πλήττουν τη συνοχή της κοινωνίας και εξασθενούν τις δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση και την ανάκαμψη».

Αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα ο Κυριάκος Μηστοτάκης είπε: «Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια γραμμή με το χθες και να κοιτάξουμε μπροστά. Επτά χρόνια τώρα κάποιοι πίστεψαν ότι η κρίση είναι η ευκαιρία για να «ξεκαθαρίσουμε» τους λογαριασμούς μας με όσους δεν συμφωνούν μαζί μας. Για να υπερβούμε την κρίση πρέπει όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον. Η αποστολή μου σήμερα και η ευθύνη μου προς τους Έλληνες πολίτες είναι να προτείνω ένα σχέδιο για το μέλλον και όχι να αναλύσω το παρελθόν. Ένα είναι βέβαιο: Δεν περισσεύει κανείς από τον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, στέλνω σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες – και ιδιαίτερα στη νέα γενιά- ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε ξανά την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην πατρίδα μας. Για την Ελλάδα που δουλεύει ξανά. Για να κερδίσουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας: πολίτες και πολιτικοί. Μια τέτοια σχέση μόνο αν βασίζεται στην ειλικρίνεια μπορεί να χτιστεί. Αυτή είναι η έννοια της Συμφωνίας Αλήθειας που σας προτείνω. Ανάμεσα σε έναν υπεύθυνο πολιτικό φορέα και έναν λαό που έχει ανάγκη την αλήθεια. Όχι για να φοβηθεί τα χειρότερα. Αλλά για να πιστέψει ότι μπορεί να καταφέρει τα καλύτερα. Σήμερα δίνουμε μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού που μας έχει οδηγήσει στο αδιέξοδο και την κατρακύλα. Έχω υποχρέωση να μιλήσω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες – την κάθε μία και τον κάθε έναν από εσάς – ως υπεύθυνους πολίτες. Ως συνεργάτες στον κοινό στόχο. Και σας ζητώ να αντιμετωπίσετε και εμένα ανάλογα. Όχι σαν κάποιον που κολακεύει και τάζει για να τον ψηφίσουν. Αλλά ως κάποιον που δουλεύει για τα συμφέροντα και τα όνειρα των πολλών. Των πολλών όχι των λίγων. Ως κάποιον που μπορεί να ηγηθεί με ειλικρίνεια και συνέπεια σε μια συλλογική προσπάθεια για την ανάταξη της χώρας».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: « Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή. Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε δεν αφορά μόνο στην τεχνοκρατική πτυχή των δημόσιων πολιτικών. Είναι ταυτόχρονα και μια βαθιά ιδεολογική μάχη που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Βεβαίως και το σχέδιο μας για την εθνική ανασυγκρότηση δημιουργεί επενδύσεις, δουλειές, ελπίδα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της χώρας. Ταυτόχρονα όμως το σχέδιο μας καθιστά σαφές ότι το να είσαι Έλληνας πολίτης συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα στις παραγωγικές τάξεις, την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και επιτυχιών. Τέλος το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες. Στην αξιοκρατία, τη διαφάνεια. Στη σκληρή δουλειά, τη δημιουργική φιλοδοξία. Στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή. Στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Για το ζήτημα της ανεργίας και των επενδύσεων ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε: « Ο οδικός χάρτης για την επανεκκίνηση της οικονομίας έχει στο επίκεντρο του τις νέες δουλειές. Εάν υπάρχει σήμερα μια απολύτως επείγουσα προτεραιότητα στην ελληνική οικονομία είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η μείωση της ανεργίας θα έλθει μέσα από νέες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα που θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Από ιδιωτικές επενδύσεις κι όχι από κρατικές προσλήψεις. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Και αυτό γίνεται με μία οικονομία ανοικτή και ανταγωνιστική. Όχι κλειστή και εσωστρεφή. Η εσωστρέφεια συρρικνώνει την οικονομία. Η εξωστρέφεια την αναπτύσσει. Το ποσοστό των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών ως προς το ΑΕΠ πρέπει εντός μίας πενταετίας να ξεπεράσει το 40% από το 30% που είναι σήμερα. Ο συνολικός στόχος που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξος.Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και στόχος για δημιουργία 120,000 θέσεων εργασίας το χρόνο. Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους δεν αρκούν ημίμετρα και ξαναζεσταμένες συνταγές. Χρειάζονται νέες ιδέες και νέες πολιτικές, τόλμη, αποφασιστικότητα, ρίσκο. Χρειάζεται εμπροσθοβαρής υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα σπάσουν τον φαύλο κύκλο της αναξιοπιστίας και της ασυνέπειας της οικονομικής πολιτικής. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών με στόχο την πλήρη πρόσβαση της ελληνικής δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αλλά και την ταχύτατη αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, μετατρέποντας ταχύτατα την Ελλάδα σε μια χώρα φιλική στις επενδύσεις. Πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι το αναπτυξιακό μέρισμα αφορά όλους και όχι λίγους προνομιούχους.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: « Σήμερα δεσμεύομαι απέναντι σας ότι με την δική μας κυβέρνηση: Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).Θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%.

Επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10,000 στις 25,000 Ευρώ.

Αυτά είναι τα μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ, βούλησή μου είναι, μέσα στη θητεία μας, να προχωρήσουμε στις εξής αλλαγές:

-Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

-Μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%.

Η “ανάσα” 2,6 δις ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά!

Οι άμεσες παρεμβάσεις μας θα κοστίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ τη διετία.

Μία τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Ξέρω, και το γνωρίζετε και εσείς από τα προσωπικά σας βιώματα, ότι υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο Δημόσιο.

Ξέρω επίσης ότι το Δημόσιο μπορεί να αξιοποιήσει πολύ καλύτερα το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό του. Αλλά αυτό θα γίνει με αξιολόγηση, με κινητικότητα, όχι με απολύσεις.

Το πρόγραμμά μας βασίζεται κυρίως στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος που αξιολογεί, ελέγχει και περιορίζει τις δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα όμως εφαρμόζουμε και μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, εξασφαλίζοντας βελτίωση της αποδοτικότητας και οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία του Κράτους.

Συγκεκριμένα, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση:

1. 200 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.
2. 400 εκατομμύρια ευρώ, από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.
3. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
4. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.
5. 140 εκατομμύρια ευρώ, από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.
6. 100 εκατομμύρια ευρώ, από το συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.
7. 150 εκατομμύρια ευρώ, από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.
8. 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.
9. 75 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο.
10. 100 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά η περιστολή των δαπανών από αυτή τη δεκάδα παρεμβάσεων φτάνει το 1,5 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και τα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος τετραετίας.

Και για όσους δυσπιστούν απέναντι στην αδιαπραγμάτευτη θέση μας για «Οικονομία στο Κράτος», δεσμεύομαι για κάτι ακόμα:

Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων θα αυξηθεί κατά 90 εκατ. ευρώ περίπου και κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομήσει τα 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η ΕΡΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ένας ελκυστικός, ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κυβερνητικό όργανο προπαγάνδας.

Όμως, κυρίες και κύριοι, δεν θέλω να σταθώ μόνο στο περιορισμό των δαπανών ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την εξεύρεση μίας νέας δημοσιονομικής ισορροπίας.

Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Οι προτάσεις που σας παρουσίασα αφορούν στις άμεσες παρεμβάσεις μας τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής μας.

Τροποποιούν ριζικά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στη λογική: Λιγότεροι φόροι-λιγότερες δαπάνες-αποτελεσματικότερο κράτος.

Δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία χωρίς να διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Είναι μελετημένες και κοστολογημένες.

Και κυρίως προέρχονται από ένα κόμμα που δεν αντιμετωπίζει την Ευρώπη με όρους εκβιασμού ή επαιτείας.

Και για αυτό θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Για την ανάταση της οικονομίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: « Το πρόγραμμά μας για την ανάταση της οικονομίας περιλαμβάνει 4 δέσμες πολιτικών:

Πρώτον αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Τρίτον, επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Και τέταρτον, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας.

Θέλω εδώ να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο μας προβλέπει κίνητρα αλλά και κυρώσεις στις Τράπεζες για άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά και παρεμβάσεις για τη μείωση και τον εξορθολογισμό του ιδιωτικού χρέους.

Δίνουμε ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά και δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες.

Αποκαλύπτουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που- σε βάρος των πολλών- δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.

Δίνουμε μία συνολική λύση – ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Για μία επιχείρηση, για παράδειγμα, που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών τους έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής.

Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό.

Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία.

Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους».

Πέραν από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, ενισχύουμε με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα:

1. Αυξάνουμε τις αποσβέσεις στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
2. Μειώνουμε το φορολογικό συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.
3. Στηρίζουμε τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, δημιουργώντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χορηγώντας γενναία φορολογικά κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα παίρνουμε θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος εστιάζοντας πρωτίστως στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ειδικά ως προς το περιβαλλοντικό της σκέλος. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει από το 2014 αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται.

Επίσης ολοκληρώνουμε το χωροταξικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης. Δεν νοείται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό.

Η σημαντικότερη όμως μεταρρύθμιση, είναι η μεταρρύθμιση του κράτους. Είναι η προϋπόθεση για την εφαρμογή κάθε άλλης μεταρρύθμισης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης