"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.5 C
Trikala

Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.

Σε αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.

ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια) και στα ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Ρωσία κ.α.).

Βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων).

Βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500 – 1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας) που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α.

Μύθους του Αισώπου σε εκδόσεις 1600 – 1850. Συλλογή παραμυθιών σε εκδόσεις του 19ου και 20ού αιώνα.

Σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.

Συλλογές χαρακτικών, φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων, τα μοναστήρια και τη ζωή των μοναχών.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Παλαιά Αίθουσα διδασκαλίας μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία. Αίθουσα Αισώπου αφιερωμένη στον μεγάλο μυθοπλάστη Αίσωπο. Αίθουσα Μετεώρων με χαρακτικά, γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τα Μετέωρα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο των Μετεώρων με τρισδιάστατες φωτογραφίες.

Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας λειτουργεί καθημερινά από 10 το πρωί έως 8 το απόγευμα. Διεύθυνση: Χατζηπέτρου και Μ. Αλεξάνδρου, Καλαμπάκα. Τηλέφωνο: 2432075219.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης