"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.1 C
Trikala

ΝΕΟΛΑΙΑ: Ο άγνωστος Χ των εκλογών!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική (πολύ και αρκετά) σε ποσοστά 85%. Με λίγα λόγια, ναι μεν είναι παίκτες στο εκλογικό παιχνίδι, αλλά την ίδια ώρα είναι οι πλέον απρόβλεπτοι. 

Αυτή ακριβώς η ιδιότητα είναι που τους καθιστά και έναν δυνάμει πονοκέφαλο όχι μόνο για τη κυβέρνηση αλλά και για τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα. Η κυβέρνηση άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά πως, αν η οργή της νέας γενιάς μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη και καταλήξει στις κάλπες, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την ίδια.

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση που σε όλες τις τελευταίες εκλογές καταφέρνει να βγει πρώτη στις ηλικίες μεταξύ 18 και 34 γνωρίζει καλά πως, αν οι νέοι δεν προσέλθουν στις κάλπες, τότε τα πράγματα για ανατροπή του αποτελέσματος θα είναι πολύ δύσκολα.

Κανονικότητα (!) η ανασφάλεια και κανόνας η έλλειψη ελπίδας

Θεωρητικά, η οικονομική  έχει τελειώσει, όμως τα προβλήματα έχουν αυξηθεί, αν όχι πολλαπλασιαστεί, για όσους ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα των απανωτών κρίσεων. Η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει γίνει αφόρητη. Τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί, καθιστώντας ανέφικτη την ενοικίαση μιας κατοικίας, οι αυξήσεις στα βασικά προϊόντα παραμένουν υψηλά, ενώ οι μισθοί είτε ροκανίζονται από τον πληθωρισμό είτε παραμένουν στάσιμοι.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο διαΝΕΟσις είναι ενδεικτικά του κλίματος: το 48% των νέων δηλώνει ως βασική πηγή εισοδήματος το οικογενειακό εισόδημα, το 29% θεωρεί πως το βιοτικό του επίπεδο θα είναι χειρότερο από των γονιών του, ενώ το 41% των νέων δηλώνει έτοιμο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά.

Εξίσου όμως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», το οποίο αναφέρει πως το 38% των νέων ζει με τους γονείς του, ενώ το 29,8% των νέων δηλώνει πως σταθερά στηρίζεται από την οικογένεια. 

Κοινώς, οι πλέον καταρτισμένες γενιές της χώρας, αυτοί που βρίσκονται μεταξύ 18 και 34 ετών, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην. Για αυτές τις γενιές ανθρώπων η ανασφάλεια είναι κανονικότητα, η υποαμοιβή η σταθερή τους συνθήκη και η έλλειψη ελπίδας ο κανόνας.

Ενδεικτικό είναι, πως σύμφωνα με την έρευνα της Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies, το 70% του εργατικού δυναμικού έχει περάσει από το στάδιο της ανεργίας σε κάποιο στάδιο της καριέρας του, ενώ και η επανένταξη στη αγορά εργασίας φαίνεται να καθυστερεί αισθητά, καθώς ο μέσος όρος επανένταξης διαμορφώνεται στους 14 μήνες.

Εξίσου αντιπροσωπευτικό είναι πως, σύμφωνα με την έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά αποφοίτων Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας (ανώτερη και ανώτατη) Εκπαίδευσης, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις είτε δεν δημιουργούν επαρκή αριθμό θέσεων εργασίας με τις αντίστοιχες απαιτήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων είτε κρίνουν πως οι απόφοιτοι δεν κατέχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης