Ο Μπόρις Τζόνσον προαλείφεται για επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ Reviewed by Momizat on . Ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και ήδη κάποιοι στρώνουν χαλί για το επόμενο πόστο του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την βρετανική εφημε Ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και ήδη κάποιοι στρώνουν χαλί για το επόμενο πόστο του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την βρετανική εφημε Rating: 0

Ο Μπόρις Τζόνσον προαλείφεται για επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ο Μπόρις Τζόνσον προαλείφεται για επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Ακόμα δεν έχει εγκαταλείψει την πρωθυπουργία της Βρετανίας και ήδη κάποιοι στρώνουν χαλί για το επόμενο πόστο του Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph, κορυφαία μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας επιβεβαιώνουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. 

Κάποιοι υποστηρίζουν μια υποψηφιότητα του Τζόνσον για την πλήρωση της θέσης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, που θα ελευθερωθεί όταν ο Γενς Στόλτενμπεργκ ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επρόκειτο να διοριστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει, όπως εικάζεται, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πλασάρεται ως υποψήφιος να καλύψει το βασικό πόστο στον τομέα της άμυνας, με τον νυν επικεφαλής Γενς Στόλτενμπεργκ να αναμένεται ευρέως να παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους, αναφέρει η Telegraph επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ο Τζόνσον θα είναι ο τελευταίος πολιτικός που προωθείται για το κορυφαίο πόστο του ΝΑΤΟ, μετά τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, και τους πρώην πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον.

Το σενάριο υποψηφιότητας του Μπόρις Τζόνσον για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ διακινείται στον απόηχο της ανακοίνωσης της παραίτησής του από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου στις 6 Σεπτεμβρίου. Η Telegraph σημειώνει ακόμα ότι θα πρέπει επίσης να παραιτηθεί από τον ρόλο του βουλευτή για να αναλάβει το νέο ρόλο.

Ο Τζόνσον πιθανότατα θα αναλάβει το ρόλο αφού ο επικεφαλής του στρατιωτικού μπλοκ Γενς Στόλτενμπεργκ «παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους», κάτι που θα αφήσει κενή θέση για την υψηλού προφίλ αμυντική θέση, έγραψε η εφημερίδα. «Ο κόσμος πιθανότατα θα διαφωνεί για την παρακαταθήκη του Μπόρις Τζόνσον για χρόνια – αλλά ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρα αδιαμφισβήτητο είναι η απόλυτα σταθερή υποστήριξή του προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική βαρβαρότητα», προσθέτουν οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Όχι μόνο τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, αλλά και η Βρετανική Επιτροπή Άμυνας υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα του Τζόνσον ως επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ,  ιδιαίτερα λόγω της αδιάκοπης υποστήριξής του προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. 

Ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι, αν και αντιτάχθηκαν επίσης στην ιδέα, όπως ο Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τον Τζόνσον λόγω του «χαρακτήρα του» και της πρόσφατης σειράς αντιπαραθέσεων που περιβάλλουν τη συνολική συμπεριφορά του ως Βρετανού πρωθυπουργού.

«Αναμφισβήτητα, έχει κάνει πολλά καλά πράγματα και η πλήρης υποστήριξή μας στην Ουκρανία είναι φανταστική», είπε στη βρετανική εφημερίδα. «Αλλά φοβάμαι ότι είναι τα προσωπικά πράγματα, η έλλειψη ακεραιότητας, η έλλειψη εμπιστοσύνης. Ειλικρινά, δεν θέλουμε να εκθέσουμε τον Μπόρις Τζόνσον στη διεθνή σκηνή για περισσότερη γελοιοποίηση. Είναι μια εθνική ντροπή», υπενθύμισε ο Ντάνατ.

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, να ασκήσει βέτο στην υποψηφιότητα του Μπόρις Τζόνσον. «Πιστεύετε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα όριζε τον Μπόρις Τζόνσον ως τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ;» είπε η ανώνυμη πηγή.

Αφήστε το σχόλιο σας