"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.8 C
Trikala

Ο Μ. Ταμήλος για τους σπουδαστές των ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς:

  • Υγείας
  • Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

ΘΕΜΑ:

Πρόβλημα με την πρακτική άσκηση για μεγάλο ποσοστό σπουδαστών ΤΕΙ και ΕΠΑΛ –  ΕΠΑΣ στα Δημόσια Νοσοκομεία

 

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Νοσηλευτικής και οι σπουδαστές νοσηλευτικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ  για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά και για να διευρύνουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στο μελλοντικό τους επάγγελμα, υποχρεούνται να κάνουν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της πρακτικής εξάσκησης ορίζει για τους απασχολούμενους αμοιβή και ασφάλιση.

Δυστυχώς όμως οι εν λόγω σπουδαστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, μιας και οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων για μισθοδοσία από το Υπουργείο Υγείας, που καλύπτουν και την πρακτική των σπουδαστών, δεν επαρκούν για να απορροφήσουν παρά  ένα μικρό ποσοστό μόνο του όγκου των αιτούντων.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε σπουδαστής των ΤΕΙ νοσηλευτικής και παραϊατρικών ειδικοτήτων για να κάνει την πρακτική του άσκηση στα νοσοκομεία, θα πρέπει το νοσοκομείο να πληρώσει αποζημίωση κατά άτομο 176,08 ευρώ το μήνα και παράλληλα καταβάλλεται από το νοσοκομείο εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ 10,11 ευρώ κατ’ άτομο το μήνα, ήτοι συνολικά, 186,19 ευρώ το μήνα.

 

Για την πλήρη δε ασφαλιστική κάλυψη, ήτοι εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, των πτυχιούχων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών, το κόστος είναι 240 ευρώ το μήνα.

 

Γίνεται κατανοητό ως εκ τούτου, ότι σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες των νοσοκομείων είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες και με αυτές θα πρέπει, εκτός της μισθοδοσίας, να καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τρεχουσών λειτουργικών υποχρεώσεων (ανανεώσεις εξοπλισμών, βλάβες σε μηχανήματα κλπ.), επιβάλλεται να βρεθεί μία λύση στο συγκεκριμένο φλέγον ζήτημα, η οποία να εξυπηρετεί τόσο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων, όσο και να δίνει τη δυνατότητα ευρύτατης απορρόφησης σπουδαστών για πρακτική άσκηση.

 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να αναληφθούν για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος;

 

Προβλέπεται περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών πτυχιούχων ή τελειοφοίτων ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση;

 

Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση;

 

 

Οι υπογράφοντες Βουλευτές:

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΑΚΕΘ

Δείτε επίσης