Σε κλίμα έντασης το Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω ΑΓΕΤ Reviewed by Momizat on . Την οριστική παύση της διαδικασίας καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, με άρση της άδειας, θα απαιτήσει για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Κυβέρ Την οριστική παύση της διαδικασίας καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, με άρση της άδειας, θα απαιτήσει για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Κυβέρ Rating: 0

Σε κλίμα έντασης το Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω ΑΓΕΤ

Σε κλίμα έντασης το Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω ΑΓΕΤ

Την οριστική παύση της διαδικασίας καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, με άρση της άδειας, θα απαιτήσει για μια ακόμη φορά το Περιφερειακό Συμβούλιο από την Κυβέρνηση.

Άμεσα η περιφερειακή αρχή θα απαιτήσει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος την παύση καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση της χημικής οσμής στο Πολεοδομικό Συγκρότημα καθώς εκτιμάται ότι και άλλες βιομηχανίες καίνε απορρίμματα και μάλιστα χωρίς άδεια, γεγονός που σημαίνει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, για να υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση και αντίδραση.

Η πρόταση που κατατέθηκε σήμερα στη συνεδρίαση από την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη έγινε εν μέρει δεκτή από την παράταξη τη ΛΑΣ και την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ «σήκωσαν» πανό στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κατά της καύσης σκουπιδιών, με τον Περιφερειάρχη να δείχνει τον δρόμο για το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε πως την ευθύνη της ακύρωσης της άδειας για καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ έχει αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο, που την έδωσε το 2014.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε πως ο ακτιβισμός δεν πρέπει να γίνεται στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά στο Υπουργείο ενώ η νέα ηγεσία του Υπουργείου παρέπεμψε στις καλένδες την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου. Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως ενημερώθηκε για τη συγκρότηση μιας ενιαίας Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου που θα αφορά όλα τα εργοστάσια της χώρας.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντασης και διαξιφισμών με την περιφερειακή αρχή να κατηγορείται και από τον πρώην βουλευτή του ΚΚΕ κ. Στεργίου, ότι δεν μπήκε μπροστά στον αγώνα κατά της καύσης.

«Τι άλλο πρέπει να γίνει από την πλευρά μας», αναρωτήθηκε ο κ. Αγοραστός.

«Έχουμε ανακαλέσει τις γνωμοδοτήσεις, έχουμε πάρει απόφαση και έχουμε απαιτήσει να σταματήσει η καύση, είμαστε κατά της καύσης και το έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους, αλλά δεν δίνουμε εμείς τις άδειες και δεν τις παίρνουμε εμείς πίσω. Δεν καθορίζουμε εμείς τα όρια εκπομπών ρύπων», δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός.

Διαμαρτυρόμενοι πολίτες κατηγόρησαν τον Κώστα Αγοραστό για θεατρινισμούς για να λάβουν την απάντησή του: «Εσείς κάνετε θέατρο, ελάτε να σας προσλάβουμε στο Θεσσαλικό Θέατρο…».

Η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε σε όλους τους ελέγχους που γίνονται στη ΑΓΕΤ και στο ιστορικό της υπόθεσης και επανέλαβε πως έχει ζητήσει από τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη τη σύγκλιση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσουν και τη στάση τους οι βουλευτές σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η περιφέρεια στην απαίτηση παύσης της καύσης απορριμμάτων.

Μάλιστα έκανε λόγο για μπούλινγκ που της γίνεται το τελευταίο διάστημα από μερίδα πολιτών του Βόλου, επισημαίνοντας ότι δεν τις αξίζει κάτι τέτοιο διότι η ίδια κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να λυθεί το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα πρέπει το υπουργείο να το κάνει έστω για ένα μήνα δοκιμαστικά άρση της άδειας για την καύση για να διαπιστωθεί αν για την οσμή στον Βόλο ευθύνεται η ΑΓΕΤ, αν ευθύνεται αποκλειστικά η ΑΓΕΤ ή και άλλες βιομηχανίες .

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν πως οι έλεγχοι του φορτίου RDF στο λιμάνι του εργοστασίου, για την ποιότητα του υλικού και τον τρόπο εκφόρτωσης και μεταφοράς, για την τήρηση δήθεν των περιβαλλοντικών όρων της ΑΕΠΟ, όχι μόνο δεν αμφισβητούν την καρκινογόνα καύση, αλλά εμμέσως προωθούν τη λογική ότι αν αυτή γίνεται «σύννομα», τότε μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού κινούνται στο γνωστό μοτίβο της «νομιμότητας». Όμως, οι διοξίνες, τα φουράνια και τα υπόλοιπα επικίνδυνα κατάλοιπα που παράγονται σε γιγαντιαίες ποσότητες, με βάση τις αδειοδοτήσεις προς την ΑΓΕΤ, δεν χωρίζονται σε νόμιμα και μη νόμιμα. Την ίδια θανατηφόρα επίπτωση έχουν», επισημάνθηκε.

Πηγή: e-thessalia.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή