"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Στο “σκαμνί” πολιτικοί και τραπεζικοί για τα “θαλασσοδάνεια” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η ώρα του καταλογισμού των ποινικών ευθυνών για τα δάνεια των κομμάτων φαίνεται ότι έφτασε, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να καλούν σε εξηγήσεις τα στελέχη δύο τραπεζών για τις επίμαχες δανειοδοτήσεις που χορηγήθηκαν μέχρι το 2012.

Ήδη 50 στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αγροτικής παρέλαβαν από τους εισαγγελείς την κλήση τους σε ανωμοτί κατάθεση και πρόκειται να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα των υπόπτου. Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η κλήτευση και των εκπροσώπων των κομμάτων που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά την συγκεκριμένη περίοδο. Γύρω στους 10 εκπροσώπους των κομμάτων που πήραν τα «θαλασσοδάνεια» αναμένεται να περάσουν την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου ως ύποπτοι για ηθική αυτουργία σε απιστία.

Εξηγήσεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος καλούνται να δώσουν 13 στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και 37 από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.

​Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο έχει θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις που πήραν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δευτερευόντως το ΚΚΕ μέχρι το 2012Η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται στο τελικό της στάδιο έχει θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις που πήραν κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δευτερευόντως το ΚΚΕ μέχρι το 2012. Υπενθυμίζεται ότι, μέσα σε μία δεκαετία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται να εισέπραξαν πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα ελάμβαναν βάσει των ποσοστών τους σε… μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις! Πρόκειται ουσιαστικά για την έρευνα που είχε αρχίσει πριν από 6 χρόνια και κατέληξε σε ποινικές ευθύνες πριν από 4 χρόνια, οι οποίες ωστόσο κατέληξαν στο… αρχείο μετά την ψήφιση νόμου που ερμηνεύτηκε ότι απαλλάσσει κάθε εμπλεκόμενο .

​Τα στελέχη των τραπεζών θα κληθούν να εξηγήσουν πως αποδέχτηκαν ως εγγύηση για τις δανειοδοτήσεις, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε μέχρι το 2020Πέρυσι, όμως, η υπόθεση ανακινήθηκε εκ νέου μετά τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου . Συνολικά 15 δανειακές συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2000 ως το 2011 – οι οκτώ της ΝΔ και οι επτά του ΠΑΣΟΚ – από τις τράπεζες Εθνική, (πρώην) Αγροτική, Πειραιώς, Alpha, Marfin και Εγνατία ελέγχθησαν για τη νομιμότητα τους, στο πλαίσιο της έρευνας.

Τα στελέχη των τραπεζών θα κληθούν να εξηγήσουν πως αποδέχτηκαν ως εγγύηση για τις δανειοδοτήσεις, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε μέχρι το 2020. Επίσης, θα χρειαστεί να απαντήσουν εάν είχαν ελέγξει ότι εκχώρηση της ίδιας κρατικής επιχορήγησης γινόταν σε δύο ή και τρεις τράπεζες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, οι δανειοδοτήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξυπηρετούνται και για αυτές, υπάρχουν εμπράγματες εγγυήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης