Συνεταιρισμός «Βοσκός»: Από τον Όλυμπο σε όλη την Ευρώπη Reviewed by Momizat on . Ο συνεταιρισμός «Βοσκός» ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με κύρια ασχολία την κτηνοτροφία στο Λιβάδι Ολύμπου, σ’ έναν ευλογημένο τόπο με τεράστια π Ο συνεταιρισμός «Βοσκός» ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με κύρια ασχολία την κτηνοτροφία στο Λιβάδι Ολύμπου, σ’ έναν ευλογημένο τόπο με τεράστια π Rating: 0

Συνεταιρισμός «Βοσκός»: Από τον Όλυμπο σε όλη την Ευρώπη

Συνεταιρισμός «Βοσκός»: Από τον Όλυμπο σε όλη την Ευρώπη

Ο συνεταιρισμός «Βοσκός» ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα νέων ανθρώπων με κύρια ασχολία την κτηνοτροφία στο Λιβάδι Ολύμπου, σ’ έναν ευλογημένο τόπο με τεράστια πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του υψόμετρου και της γονιμότητας του εδάφους. Το χωριό αυτό στα 1200 μ. υψόμετρο, φιλοξενεί 60.000 γιδοπρόβατα.

Συνεταιρισμός «Βοσκός»: Από τον Όλυμπο σε όλη την Ευρώπη

Τα 14 μέλη του Συνεταιρισμού κατάγονται από οικογένειες κτηνοτρόφων και ένωσαν τις δυνάμεις τους, όταν ταξίδεψαν στο εξωτερικό και είδαν πώς λειτουργεί το υγιές συνεταιριστικό κίνημα. Από το 2007 μέχρι το 2010 προμηθεύονταν μαζικά τις ζωοτροφές, εξασφαλίζοντας καλές τιμές και με το ίδιο πνεύμα διαπραγματεύονταν την πώληση του γάλακτος στους εμπόρους.

Το 2010 έκαναν το μεγάλο βήμα, προχώρησαν στην τυροκόμιση των προϊόντων τους, αφού ανακαίνισαν και εξόπλισαν το παλιό τυροκομείο, ενώ πολύ σημαντική στιγμή στην εμπορική δραστηριότητα τους ήταν το πρώτο βραβείο που κατέκτησαν τον Οκτώβριο του 2014, στο ερευνητικό πρόγραμμα Lactimed, με ένα καινοτόμο προϊόν, το τυρί φέτα, εμπλουτισμένο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πλαισιωμένο με αρωματικά φυτά και βότανα από τα βουνά του Ολύμπου, υπό το brand «Βοσκός». Η επιτυχία αυτή τους άνοιξε διάπλατα την πόρτα των εξαγωγών, κυρίως σε Γαλλία και Γερμανία, με την προώθηση των προϊόντων τους να συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 500 χιλ. ευρώ, επίσης στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού εξοπλισμού του τυροκομείου.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Τάσος Αντωνίου δηλώνει στην «Ε» «ενθουσιασμένος από την αποδοχή που έχουν στην εγχώρια και διεθνή αγορά τα ποιοτικά προϊόντα του «Βοσκού» και συγκεκριμένα, τυρί φέτα, κατσικίσιο τυρί, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, γιαούρτι πρόβειο και βοσκοτύρι με μυζήθρα, καθώς και το καινοτόμο προϊόν που συνδυάζει φέτα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα. Δουλεύουμε με όρεξη και μεράκι και πάμε καλά. Φέτος αυξήσαμε την παραγωγή μας στους 1.000 τόνους γάλα τον χρόνο (700 τόνοι είναι πρόβειο και οι 300 τόνοι κατσικίσιο). Το 2015 επεξεργαστήκαμε γύρω στους 700 τόνους αιγοπρόβειο γάλα και το υπόλοιπο της παραγωγής μας το πουλήσαμε αλλού. Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε, ενώ κάθε μέλος που πρόκειται να μπει στον Συνεταιρισμό, υποχρεούται να τηρήσει συγκεκριμένους κανόνες παραγωγής του προϊόντος, με βασικό μέλημα την ποιότητα».

Όσον αφορά στα σημεία πώλησης των προϊόντων του «Βοσκού», στην εγχώρια αγορά ο συνεταιρισμός διατηρεί ένα αυξανόμενο δίκτυο πωλήσεων κυρίως στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν συνεργαζόμενα καταστήματα σε Λάρισα, Αθήνα και φυσικά στις λαϊκές αγορές της Λάρισας, της Κατερίνης και της Βορείου Ελλάδος.

Γ. Ρούστας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή