"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.8 C
Trikala

Σωτήρης Χατζηγάκης : αποτυπώνοντας τη σημερινή κρίση μέσα από τίτλους βιβλίων

Σχετικά άρθρα

lafarm

Ένα σκωπτικό κείμενο

 

Με την επίκληση τίτλων βιβλίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων θα επιχειρήσουμε να σκιαγραφήσουμε τηνελληνική κρίση των έξι τελευταίων ετών.

 1. Ηαδυναμία του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου συστήματοςνα προβλέψει την οικονομική κρίση μας φέρνει στο νου τους τίτλους των βιβλίων (καθώς και στα αίτια και στην αντιμετώπισή της) του Έλιοτ Κένεντι Η τύφλωση και του ΝασίμΤάλεμπ, Ο Μαύρος Κύκνος.
 2. Η έλλειψη συγκεκριμένων ευρωπαϊκών μηχανισμών αντιμετώπισης μεγάλων οικονομικών κρίσεων και οι συνεχείς δολιχοδρομήσεις των Γερμανών για να προστατεύσουν τις αμαρτωλές τους τράπεζες και τα συμφέροντα μεγάλων οικονομικών κέντρωνμας θυμίζει τον τίτλο (όχι και το περιεχόμενο) του βιβλίου του Άρθουρ ΚάισλερΤο μηδέν και το άπειρο.Το «μηδέν» αφορά στην ανυπαρξία πρόβλεψης δράσεων και πολιτικών και το «άπειρο» αναφέρεται στην πληθώρα των πολύπλοκων και σκοτεινών γερμανικώνμεθοδεύσεωνγια να αποφευχθεί η εφαρμογή μιας αποτελεσματικής συνταγής αντιμετώπισης του προβλήματος των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών.
 3. Για τον χαρακτηρισμό της ευρύτερηςσυστημικής κρίσης της Ευρώπης που έχει βυθίσει τους λαούς στη δυστυχία και στη φτώχεια παραπέμπουμε στον τίτλο του βιβλίου του Εντουάρντο Γκαλιάνο,Ο κόσμος ανάποδα.
 4. Το πρόβλημα του ευρώ για τη χώρα μαςταιριάζει με τον τίτλο της κινηματογραφικής ταινίας Η κάλπικη λίρα με τον αείμνηστο Βασίλη Λογοθετίδη.
 5. Το δράμα που βιώνει το ελληνικό κράτος και η κοινωνία του, αντιστοιχεί στον τίτλο (όχι στο περιεχόμενο) του βιβλίου του ΤζάρεντΝτάιμοντΗ κατάρρευση, ενώ η διάλυση της μεσαίας τάξης παραπέμπει στο βιβλίο του Μάικλ ΚέισιΗ καταστροφή της Μεσαίας Τάξεως.
 6. Η διεθνής εξάρτηση της πατρίδας μας, στα χρόνια των μνημονίων, μας φέρνει στο νου τον τίτλο του βιβλίου του Κωνσταντίνου ΚόλμερΤο προτεκτοράτο.
 7. Οι συνεχείς επίσημες διακηρύξεις για δήθεν έξοδό μας από την κρίση θυμίζουν τον τίτλο (όχι και το περιεχόμενο) του βιβλίου του φιλοσόφου και καθηγητή ΜαριάννουΚαράση,Αισθήσεις και Παραισθήσεις. Οι παραισθήσεις αφορούν στις διάφορες δήθεν επιτυχίες καιστα ποικίλα «successstories».
 8. Το «περιβάλλον» του Μεγάρου Μαξίμου της τελευταίας εξαετίας μας θυμίζει τον τίτλο (όχι και το περιεχόμενο) του βιβλίου της Βίκυ ΓουάρντΤο καζίνο του διαβόλου.
 9. Η αναποτελεσματική πορεία της οικονομίας της Ελλάδας κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποτυπώνεται γλαφυρά στο βιβλίο του Αντώνη Καρακούση,Μετέωρη Χώρα.
 10. Οι παραδοχές του ίδιου τουΔΝΤγια τους λανθασμένους πολλαπλασιαστέςπαραπέμπουνστον τίτλο (όχι και στο περιεχόμενο) του βιβλίου του Τζον Πέρκινς,Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου.
 11. Όσοι στέκονται με σκεπτικισμό απέναντι στο μέλλον της χώρας μας και στην οικονομία της, ασφαλώς συμφωνεί με τοντίτλο (όχι και το περιεχόμενο) του βιβλίου του ΜπερνάντοΣοάρες (ΦερνάντιΠεσσόα),Το βιβλίο της ανησυχίας.
 12. Οι κυβερνήσεις της εξαετίας με τις πολλές κωμικοτραγικές αντιφάσεις τους μας παραπέμπουν στον τίτλο (όχι και στο περιεχόμενο) του βιβλίου του Δάντη Θεία Κωμωδία.
 13. Ο τίτλος του βιβλίου του Ντάνιελ Κοέν,Η ευημερία του κακού, σκιαγραφεί την ψεύτικη«ευημερία» [sic] που βιώνει ο κόσμος.
 14. Οι συνεχείς διακηρύξεις ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και ότι θα βγούμε από τα μνημόνια μας θυμίζουν τον τίτλο του κλασσικού έργου του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό (ο Γκοντός, ως γνωστό, δεν ήλθε ποτέ).
 15. Ο τίτλος του βιβλίου του τελευταία βραβευθέντος με Νόμπελ λογοτεχνίας Πάτρικ Μοντιάνο, Το καφέ της χαμένης νιότηςαντανακλάστην άνεργη και απροσανατολισμένη σήμερα νεολαία μας.
 16. Ο σημερινός ρόλος των χρηματαγορών, ορισμένων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης κλπ μας φέρνει στο νου τον τίτλο (όχι το περιεχόμενο)του βιβλίου του Φραντσέσκο Φορτζιόνε,Η μαφία στις πέντε ηπείρους. Σε παράθεμα μάλιστα στις πρώτες σελίδες του βιβλίου αυτού αναφέρονται τα εξής: «Έρχομαι από μια πόλη, όπου ο πλούτος είναι ο μοναδικός σκοπός και των πλουσίων και των φτωχών και όπου, γι’ αυτό τον λόγο, τα εγκλήματακρύβονται πίσω από κάθε γωνιά… Μπορεί να είναι κανείς ευτυχισμένος σε ένα τέτοιο τόπο;».
 17. Η Δίκη του Κάφκα όπου επικρατεί το παράλογο της γραφειοκρατίας και οι ατέρμονες και συχνά άδικες διαδικασίες της Δικαιοσύνης, αποτυπώνει την κατάσταση του Ελληνικού κράτους από την εποχή της παλιγγενεσίας μέχρι σήμερα.
 18. Οι περιπτώσεις τον φοροφυγάδων που περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Παναμά, κλπ)μας φέρει στο νου το βιβλίο του Ντοστογιέφσκι Έγκλημα και Τιμωρία. Θα υπάρξει όμως άραγε τιμωρία στους σημερινούς Ρασκόλνικοφ;
 19. Στον Οδυσσέα του Τζόις περιγράφεται ένα σταυροδρόμι από διαφορετικές γλώσσες, διαλέκτους και συμπεριφορές. Δεν είναι άραγε η εικόνα του πύργου της  Βαβέλ της σημερινής Ευρώπης;
 20. Οι πολιτικές της Ευρώπης στο μεταναστευτικό και η στάση ορισμένων ακροδεξιών της κυβερνήσεων μας θυμίζουν τον τίτλο του βιβλίου του ΒίκτωραΟυγκό, Οι Άθλιοι.
 21. Τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη αναλύονται στα βιβλία μου:(α) Ανατροπή, Για μια Κοινωνία Χωρίς Μονοδρόμους, (β)Το πρόσωπο του Σημερινού Κόσμου και (γ)Χωρίς Συμβιβασμούς.
 22. Για να παραμείνει η Ελλάδα εθνικά όρθια και πολιτισμικά αλώβητη καλό είναι διαβάσει κανείς το βιβλίο μουΗ Ελληνική Ταυτότητα στη Νέα Τάξη.
 23. Διαβάζοντας κανείς τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες έρχεται στο νου του η σύγκρουση της αβάστακτηςελαφρότητος των «ανεμόμυλων» της σημερινής πολιτικής και του προσωπικού της με την κοινή λογική και της αδήριτη πραγματικότητα.
 24. Όσοι θέλουν να αντιληφθούν πόσο λανθασμένες είναι οι οικονομικές συνταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα (πχ βάρβαρη και αναποτελεσματική λιτότητα, πολιτικές αποπληθωρισμού κλπ) θα πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο του Πολ ΚρούγκανΤέλος Στην Ύφεση Τώρα!
 25. Για τις σημερινές αδικίες των κοινωνιών και των λαών της Ευρώπης παραπέμπουμε στους τίτλους και στο περιεχόμενο των βιβλίων του Στίγκλιτς, Ο Θρίαμβος της Απληστίας, Η μεγάλη Αυταπάτη, Το τίμημα της ανισότητας, καθώς και στο μπεστ σέλερ του ΤομάΠικετί, Το Κεφάλαιο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης