"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19 C
Trikala

Σύνοδος Κορυφής… χωρίς τέλος! Mεγάλα αγκάθια μπλοκάρουν την τελική συμφωνία

Σχετικά άρθρα

lafarm

tsipras aa

Βήματα προόδου υπάρχουν…, αλλά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αποτέλεσμα της προόδου είναι ότι η προοπτική του “Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
sinodos
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δις ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δις ευρώ είναι η οροφή.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δις. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Ως προς το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ, σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις, δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του και θα παραμείνει ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής
Οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα ξανασυναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί για να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα, είπε ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

“Ο κ. Τούσκ στόχευσε σε νέα συνάντηση Κορυφής του eurogroup για την Ελλάδα σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση”, είπε ο εκπρόσωπος σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter λίγο μετά τις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας .

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είχαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όλο το παρασκήνιο των τελευταίων 24 ωρών
Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που φτάσαμε μεσολάβησε ένα αγωνιώδες Eurogroup και μια βασανιστική Σύνοδος Κορυφής.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπήκαν στο κτίριο χωρίς να κάνουν δηλώσεις και αυτό έδειχνε πολλά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε αποφασισμένος να δώσει ακόμα και περισσότερα απ όσα μπορούσε αλλά αυτό που συνάντησε ήταν απερίγραπτο. Επίσης, από την πρώτη στιγμή έγινε σαφές ότι όσο και αν συζητούσαν στο Eurogroup την τελική απόφαση θα την έπαιρναν οι ηγέτες.

Το στίγμα των όσων θα ακολουθούσαν το έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν μετρα και η Ευρώπη θα ήταν στο πλευρό τους.

Ο ξένος Τύπος άρχισε να κρατάει μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση και να αποθεώνει τον Τσακαλώτο μέσω των ίδιων του των συναδέλφων!

Και φτάνουμε στο καταμεσήμερο με το Reuters να δημοσιεύει την λιστα των μέτρων που ζητούνταν από την ελληνική κυβέρνηση.

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ οι ηγέτες άρχισαν να φτάνουν για την Σύνοδο Κορυφής, άρχισε να κάνει τον γυρο των δημοσιογραφικών γραφείων το κείμενο που συνέταξε το Eurogroup το οποίο περιελάμβανε πολύ σκληρά μέτρα για την Ελλάδα.

Και όχι μόνο αυτό. Περιελάμβανε έστω και μέσα σε αγκύλες το σχέδιο Σόιμπλε για προσωρινό 5ετες Grexit!

Η Σύνοδος Κορυφής άρχισε στις 17.30 το απόγευμα με τους χειρότερους οιωνούς. Η Άνγκελα Μερκελ φτάνοντας στην Σύνοδο ήταν πιο σκληρή από άλλες φορές με άλλους ηγέτες να ξορκίζουν με τις δηλώσεις τους το Grexit.

Και φτάνουμε στην πρώτη διακοπή για διαβουλεύσεις και εκεί συμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσιπρας δέχθηκε σκληρά βασανιστήρια τουλάχιστον από την πλευρά της Μέρκελ.

Την συνάντηση Τσίπρα με Μερκελ , Ολάντ και Τούσκ, ο Guardian την περιέγραψε ως «εικονικό πνιγμό» του Έλληνα πρωθυπουργού. Η Μέρκελ ήταν παραπάνω σκληρή από όσο έχει υπάρξει ποτέ και από την άλλη ο Ολάντ θέλοντας να παίξει τον ρολο του γεφυροποιού τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να σωθεί και η Ελλάδα και το ευρώ.

Οι ώρες περνούσαν και οι πληροφορίες μέσα από την Σύνοδο Κορυφής ήταν λιγοστές.

Στις 00.30 έγινε η δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις πάλι με την ίδια σύνθεση και όλοι άρχισαν να ασχολούνται με το twitter. Εκεί είχε γίνει ένα θαύμα στο οποίο σταθηκαν και πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές. Το hashtag #ThisIsACoup είχε γίνει νούμερο ένα trend παγκοσμίως! Για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αυτό που συνέβαινε στις Βρυξέλλες ήταν ένα πραξικόπημα και αυτό έστελνε ένα μήνυμα σ’ εκείνους που διαπραγματεύονταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης