Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια – Κάηκε ξενοδοχειακή μονάδα Reviewed by Momizat on . Δραματική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται από χθες μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης. Το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί στη δασική περιοχή, α Δραματική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται από χθες μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης. Το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί στη δασική περιοχή, α Rating: 0

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια – Κάηκε ξενοδοχειακή μονάδα

Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια – Κάηκε ξενοδοχειακή μονάδα

Δραματική είναι η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια, όπου μαίνεται από χθες μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Λίμνης. Το μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί στη δασική περιοχή, ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες.

Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης από την ευρύτερη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί στην συγκεκριμένη κωμόπολη και δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη από χθες που ξέσπασε η πυρκαγιά, πολλά στρέμματα δάσους. Στην περιοχή εκτός από τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν επίσης 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 15 χιλιόμετρα, ενώ ο πυκνός καπνός εμποδίζει τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν και να προχωρήσουν σε ακριβείς ρίψεις νερού.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ο οικισμός Κατούνια και ένα γυναικείο μοναστήρι, ενώ έχουν καεί ολοσχερώς μία ξενοδοχειακή μονάδα, μία εξοχική κατοικία και αποθήκες.Επίσης εκκενώθηκαν ξενοδοχεία στη Λίμνη Ευβοίας.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει και επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις τόσο επίγειες, όσο και εναέριες.

Συγκεκριμένα επιχειρούν συνολικά πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο σημείο βρίσκονται ήδη 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 48 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, επτά μηχανήματα, 11 βυτιοφόρα, ενώ οι δυνάμεις αυτές ενισχύθηκαν από πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη.

Β.Αποστόλου: Όλος ο μηχανισμός πυρόσβεσης συγκεντρώνεται στη Λίμνη

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στη Βόρεια Εύβοια. Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .

Πως ξεκίνησε η φωτιά

Στην Εύβοια, η φωτιά εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Φαράκλα, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να φτάσει πολύ κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

Κάηκαν 20.000 – 22.000 στρέμματα

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη στην περιοχή.

Ο κ. Αποστόλου δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση από δω και πέρα. «Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να είμαστε σίγουροι 100% ότι εντός της ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, γιατί πρέπει να δούμε από την άλλη πλευρά τι ζημιές έχουν γίνει. Η πρώτη προσέγγιση που έχω είναι ότι περίπου στα 20.000 με 22.000 στρέμματα είναι αυτά τα οποία έχουν καταστραφεί μέχρι αυτή την ώρα.

Δεν έχω ακριβή πληροφόρηση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και το ζωικό πληθυσμό. Από πλευράς αγροτικών καλλιεργειών δεν πρέπει να είναι μεγάλες οι ζημιές, όμως θα τα δούμε άμεσα θα τα εκτιμήσουμε, γιατί θα έρθουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον ΕΛΓΑ εκτιμητές για να δούμε ποια είναι η κατάσταση ακριβώς».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή