Τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαμπάκας για το θέμα της Κωνσταντείου Σχολής Reviewed by Momizat on . Το Συμβούλιο  καλείται  να λάβει μία απόφαση πραγματικά ιστορική. Και ο όρος «ιστορική» δεν είναι απλά, ένα σχήμα λόγου, αλλά ισχύει και χρησιμοποιείται κυριολε Το Συμβούλιο  καλείται  να λάβει μία απόφαση πραγματικά ιστορική. Και ο όρος «ιστορική» δεν είναι απλά, ένα σχήμα λόγου, αλλά ισχύει και χρησιμοποιείται κυριολε Rating: 0

Τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαμπάκας για το θέμα της Κωνσταντείου Σχολής

Τοποθέτηση του Δημάρχου Καλαμπάκας για το θέμα της Κωνσταντείου Σχολής

Το Συμβούλιο  καλείται  να λάβει μία απόφαση πραγματικά ιστορική. Και ο όρος «ιστορική» δεν είναι απλά, ένα σχήμα λόγου, αλλά ισχύει και χρησιμοποιείται κυριολεκτικά.
Το θέμα που συζητούμε είναι η πρόταση του Μητροπολίτη μας κ. Θε-οκλήτου για την ανταλλαγή του κτιρίου που στεγάζει την Μουσική Σχο-λή του Δήμου μας με αυτό της Κωνστάντιου Σχολής με σκοπό να λειτο-υργεί εκεί η μόνιμη πλέον Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Κάθε πτυχή του συγκεκριμένου ζητήματος είναι και μία πτυχή της το-πικής μας ιστορίας. Καλούμαστε να αποφασίσουμε για την ανταλλαγή ενός πραγματικά ιστορικού κτιρίου, της Κωνστάντιου Σχολής, εμβληματικού χαρακτήρα για την πόλη μας, που συνδέεται με ιστορικές μνήμες και την παιδική ηλικία πολλών Καλαμπακιωτών, αφού για πάρα πολλά χρόνια λειτουργούσε ως σχολείο.

Η Κωνστάντιος Σχολή, δωρεά του ηγουμένου της Μονής Αγίου Στεφά-νου στην πόλη μας, είναι ένας ακόμη ζωντανός ιστορικός σύνδεσμος που ενώνει με άρρηκτους δεσμούς την Καλαμπάκα με τα Μετέωρα.

Είναι ένας ζωντανός ιστορικός σύνδεσμος που ενώνει την καθημερινότητα των πολιτών με την μακραίωνη πνευματική παρακαταθήκη και τις ρίζες αυτού του τόπου.

Το κτήριο της Κωνστάντιου Σχολής είναι επίσης ιστορικά συνδεδεμένο με το οικιστικό σύνολο της παλιάς πόλης της Καλαμπάκας.

Η Κωνστάντιος είναι κτισμένη ανάμεσα στους βυζαντινούς ναούς της πόλης, πολύ κοντά στον εμβληματικό ναό της Παναγίας και είναι ενταγμένη στο χρώμα και την ατμόσφαιρα της περιοχής διασώζοντας το πνεύμα μιας παλιάς και λαμπρής περιόδου.

Από την άποψη αυτή η μελλοντική χρήση καί λειτουργία του κτιρίου έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για αυτό καθαυτό το κτήριο, αλλά και για την περιοχή της παλιάς Καλαμπάκας. Η όλη περιοχή θα αναβαθμισθεί και θα αναπτυχθεί από την εγκατάσταση και λειτουργία εκεί της Μητρόπολης.

Είναι, άλλωστε, αυτονόητο ότι μία Μητρόπολη με την αίγλη και την ιστορική διαδρομή της Μητροπόλεως Σταγών, που άνθησε κατά την βυζαντινή περίοδο και ανέδειξε πνευματικά αναστήματα όπως του Αγίου Βησσαρίωνα, του πολιούχου και προστάτη της περιοχής μας, μία Μητρόπολη που έχει ως κορωνίδα το περίφημο Μοναστικό Κέντρο των Μετεώρων, θα πρέπει να στεγάζεται σε ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας της και του υψηλού πνευματικού της ρόλου.

Και εδώ έρχεται η μία ιστορική στιγμή να συναντήσει και να ταυτιστεί με την άλλη.

Η πρόσφατη μονιμοποίηση της Μητρόπολής μας, ήταν η δικαίωση των αγώνων που έδωσε ο μακαριστός ποιμενάρχης μας Σε-ραφείμ, μαζί με όλο τον λαό της περιοχής μας. Ήταν ένας αγώνας που στήριξαν όλες οι Δημοτικές Αρχές.

Ήταν ένας κοινός αγώνας που δόθηκε και κερδήθηκε με την Εκκλησία και τον λαό ενωμένους για το καλό του τόπου, για το κοινό καλό και το κοινό μας συμφέρον.

Γιατί είναι πραγματικά ΚΟΙΝΟ το καλό ΚΟΙΝΟ το συμφέρον.
Αυτό το κοινό συμφέρον, λοιπόν, αντιπροσωπεύει η παρούσα πρό-ταση. Αυτό το κοινό συμφέρον καλούμαστε να υπηρετήσουμε ως εκ-λεγμένοι εκπρόσωποι του λαού της Καλαμπάκας.

Αυτό το κοινό συμφέρον καλούμαστε να θέσουμε ως πρώτη μας προ-τεραιότητα. Αυτό το κοινό συμφέρον οφείλουμε να το θέσουμε πάνω από το ευκαιριακό μικροπολιτικό μας και ατομικό μας συμφέρον.

Έχουμε πολλά άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε πολιτικά. Ας μην το κάνουμε και σε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ας αισθανθούμε κάποια στιγμή και το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, το χρέος μας απέναντι στο μέλλον, την ανάπτυξη και την προοπτική αυτού τόπου.

Εμείς για μία ακόμη φορά θα σταθούμε με υπευθυνότητα και με συ-νέπεια απέναντι στην ιστορία. Θα υπηρετήσουμε για μία ακόμη φορά με υπευθυνότητα και με συνέπεια το καθήκον μας και τα συμφέροντα του λαού που μας εξέλεξε και όχι τα μικροπολιτικά μας συμφέροντα.

Η ανταλλαγή κτιρίων που προτείνεται σήμερα είναι συμφέρουσα από κάθε άποψη για τον Δήμο μας.

Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τον Δήμο από το κτίριο της Μουσικής Σχολής είναι πολλαπλάσιο από αυτό της Κωνσταντίου, η οποία απαιτεί και μία τεράστια δαπάνη για την συντήρηση της.

Κατά συνέπεια από την ανταλλαγή αυτή ο Δήμος κερδίζει διπλά και τριπλά.

Πρώτο κερδίζει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο πάνω από 500 τ.μ.

Δεύτερον κερδίζει τουλάχιστον 12.000 ευρώ τον χρόνο από τα μισθώματα του κτιρίου που δεν θα χρειάζεται να καταβάλει.

Τρίτον κερδίζει την τεράστια δαπάνη για την συντήρηση και αποκατάσταση ενός σημαντικού κτιρίου (Κωνστάντιο).

Τέταρτον κερδίζει την τεράστια προοπτική, την αίγλη και τα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η περιοχή από την συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου και την ανάπλαση του όλου χώρου που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της παλιάς Καλαμπάκας.

Αυτή τη συμφέρουσα και ιστορικά αναγκαία ανταλλαγή, λοιπόν, εμείς την στηρίζουμε. Δυστυχώς κάποιοι άλλοι για αντιπολιτευτικούς και μικροπολιτικούς σκοπούς επιλέγουν κάποια άλλα φτηνά ανταλλάγματα και όχι αυτη την συμφέρουσα ανταλλαγή.

Επιλέγουν τη μιζέρια, την γκρίνια, την αντιπαλότητα, τον αρνητισμό, τις καταγγελίες, τις ενστάσεις, τις τρικλοποδιές, τη στείρα αντιπολίτευ-ση με αντάλλαγμα λίγες ψήφους και ένα ευκαιριακό πολιτικό όφελος.
Όχι, λοιπόν. Τέτοιες ανταλλαγές εμείς ,ούτε κάνουμε ,ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε. Η μικροπολιτική και η ψηφοθηρία έχουν κι αυτές κάποιο όριο! Ας μην τα ισοπεδώσουμε όλα.

Και προπαντός ας μην ενσπείρουμε έριδες και διχοστασίες στην κοινωνία. Ο λαός μας έδωσε από κοινού με την εκκλησιαστική του ηγεσία τον αγώνα για την μονιμοποίηση της Μητρόπολής μας. Καί το έκανε αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας δεν χωρίζεται από το καλό της κοινωνία μας.

Γνωρίζει πολύ καλά και θεωρεί ότι η πρόοδος της τοπικής Εκκλησίας είναι ταυτισμένη με την συνολική πρόοδο της πόλης και της περιοχής. Η υπόθεση είναι κοινή. Οι προσπάθειες είναι κοινές, Το συμφέρον είναι ΚΟΙΝΟ.
Καί όλοι είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτή την ενότητα ώστε να επιτύχουμε το ΚΟΙΝΟ μας συμφέρον. Γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε την πρόταση.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή