"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Το όραμα για ένα καινοτόμο και βιώσιμο αθλητικό πάρκο στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Του γεωγράφου Ι. Μπουμπουρέση-*διασκευή – περίληψη σε μορφή άρθρου, ερευνητικής εργασίας (προδημοσίευση)

Η ένταξη της πόλης μας στις 100 ευρωπαϊκές οι οποίες θα είναι οι πρώτες που θα προσεγγίσουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης οδεύοντας προς την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, ανοίγει εκ των πραγμάτων εκ νέου τη συζήτηση για την ανάπλαση των χώρων εντός και εκτός του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων. Συζήτηση που οφείλει να συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή από το πρώην στρατόπεδο Παπαστάθη ως και το πρώην εργοστάσιο ξυλείας  Δερπανόπουλου – που βρίσκεται λίγο πριν τη γέφυρα Πάσχου στο δρόμο για το αθλητικό πάρκο Αγίου Γεωργίου στο ύψος του κυκλικού κόμβου-, σε μία ενιαία πρόταση ανάπλασης με δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

            Μια περιοχή που αν και βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, συναποτελεί μαζί με τις γειτονιές από τις οποίες διέρχεται ο σιδηρόδρομος τις λιγότερο προσβάσιμες και βιώσιμες κινητικά εντός του αστικού ιστού της πόλης. Η δημιουργία ενός ενιαίου και προσβάσιμου πάρκου με αθλητικές χρήσεις για όλες τις ηλικίες, δύναται να συμβάλει όχι μόνο στην επίλυση αυτών των προβλημάτων, αλλά και στην ευρύτερη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας, αφού θα δώσει τη δυνατότητα για μια σειρά καινοτόμων δράσεων.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ

Δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Ήδη από τη δεκαετία του 80’ και συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 1984, εκατό χρόνια μετά το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ( 1884-1885, Μέναδρος Ποτέσσαρος), στην ιστορική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με κεντρικό θέμα το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό  είχε επισημανθεί εντόνως η  προοπτική αυτή. Ο επί σαράντα έτη υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός στην εισήγηση του, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘’Προτείνεται τέλος να φυτευτούν οι χώροι : το κέντρο της πολεοδομικής μονάδας στη θέση Στρατώνων και του γηπέδου, ο χώρος του Κουρσούμ Τζαμί και των Φυλακών, ο χώρος των Γυμνασίων -Λυκείων, Τεχνικής Σχολής, Κολυμβητηρίου στην περιοχή Μπάρας, ο χώρος γύρω από τα προτεινόμενα κέντρα υγείας, η περιοχή της Σ.Μ.Υ. όπου πρέπει να πέσουν και οι μάντρες καθώς και στα κεντρικά σημεία της πόλης όπου η έλλειψη πρασίνου είναι αισθητή και μπορεί να αντιμετωπισθεί με την πεζοδρόμηση βασικών δρόμων’’.

 Επίσης, όσον αφορά την επέκταση των αθλητικών δράσεων, χαρακτηριστικό είναι το κάτωθι απόσπασμα: ‘’ Για τον αγωνιστικό αθλητισμό προτείνεται η επέκταση του σταδίου σε έκταση 52 στρεμμάτων, ώστε μαζί με την έκταση του Εθνικού Σταδίου (33,3 στρ.) και το Δημοτικό  Κλειστό Γυμναστήριο (4,5 στρ.) να δημιουργείται αθλητικό κέντρο 90 στρ. για αγωνιστικό αθλητισμό Εθνικού επιπέδου’’. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμα και πριν 40 έτη περίπου υπήρχαν άνθρωποι μπροστά από την εποχή τους που διέβλεπαν την αναγκαιότητα μίας βιώσιμης ανάπλασης σε αυτούς τους χώρους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Κάποια από τα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή από τις τωρινές χρήσεις γης και τους τρόπους με τους οποίους αυτές αξιοποιούνται είναι τα εξής:

  • Η απουσία ανθρωπίνων δραστηριοτήτων τις βραδινές ώρες και τις ημέρες αργίας σε συνδυασμό με το μη επαρκή φωτισμό της περιοχής πέριξ των αθλητικών εγκαταστάσεων και των σχολείων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την άσκηση παραβατικών συμπεριφορών διαφόρων τύπων.
  • Ο μοναδικός απινιδωτής που υπάρχει στην περιοχή βρίσκεται εντός του σταδίου, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χρήση του τις ώρες και τις ημέρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία.
  • Το γεγονός ότι στη μετά-covid 19 εποχή συνεχίζει να ισχύει –παρόλο που πλέον δεν υπάρχει έλεγχος- η είσοδος μόνο από την πλαϊνή πλευρά των εγκαταστάσεων του σταδίου, στην οδό η οποία φέρει το όνομα των αειμνήστων Λαζαρίδη-Εξηνταφώτη, δημιουργεί μία σειρά ζητημάτων: α) αρχικά δυσχεραίνει την προσβασιμότητα στον απινιδωτή ακόμα και όταν το Στάδιο λειτουργεί κανονικά. β) πολλοί αθλούμενοι – ειδικά όσοι είναι από άλλες περιοχές και προσπαθούν να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο-θεωρούν ότι το Στάδιο είναι κλειστό, με αποτέλεσμα να φεύγουν χωρίς να αθλούνται και ταυτόχρονα να υπερφορτώνεται το πάρκο του Αγίου Γεωργίου. Τα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις- λόγω και του περιορισμού της προσβασιμότητας- δε χρησιμοποιούνται πλέον ιδιαίτερα, παρά την πρόσφατη ανακαίνισή τους επί αντιδημαρχίας Άκη Αναστασίου.  γ) οι πτώσεις μεγάλων κλαδιών από τα δέντρα εντός κι εκτός του σταδίου είναι αρκετά συχνές σε καταστάσεις ανέμων δυνατών εντάσεων με ριπές -που καταγράφονται ολοένα και συχνότερα στην περιοχή μας-, εγκυμονώντας κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των διερχομένων εντός και εκτός του σταδίου. δ) το γεγονός ότι συγκεκριμένοι προπονητές αθλημάτων (π.χ. τένις), έχουν κλειδιά για τις μπροστινές πόρτες- και καλώς γίνεται αυτό εφόσον δε δίνονται προσφορότερες λύσεις-, ενώ οι γονείς και οι περισσότεροι αθλούμενοι αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο κύκλο, δε δημιουργεί μία κατάσταση ισότητας στη χρήση των δημοτικών χώρων. ε) η δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας των γονέων δυσχεραίνει εξαιτίας του περιορισμού της προσβασιμότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Στ) η σημαντική ανακαίνιση του ταρτάν του σταδίου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κλειστή αίθουσα στίβου, αποτελεί μία υγειονομική βόμβα, όντας ένας χώρος που δεν αερίζεται επαρκώς, δε θερμαίνεται επαρκώς, δεν καθαρίζεται επαρκώς, ενώ πολλά από τα γυμναστηριακά της όργανα είναι ασυντήρητα.
  • Ενώ η οδός Κατσιμίδου- από το ύψος της Βασιλείου Τσιτσάνη- είναι ο πρώτος δρόμος που είχε συζητηθεί επί δημαρχίας Μ. Ταμήλου ώστε να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος και υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών λόγω της αυξημένης κίνησης πληθυσμού νεαρής ηλικίας στα γήπεδα και τα σχολεία της περιοχής, εντούτοις, σχεδόν 20 χρόνια μετά αυτά τα έργα δεν έχουν προχωρήσει. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται τα οχήματα στην οδό Κατσιμίδου  παραμένουν επικίνδυνα υψηλές.
  • Το στενό πεζοδρόμιο στην οδό Βασιλείου Τσιτσάνη, απέναντι από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Σ.Μ.Υ, δεν επαρκεί και δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για την ταυτόχρονη και απρόσκοπτη κίνηση ποδηλάτων, πεζών, αναπηρικών αμαξιδίων, ενώ δεν υπάρχουν άλλες δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ των οδών Κατσιμίδου και Κοσμά του Αιτωλού με αποτέλεσμα τον απόλυτο περιορισμό των επιλογών της κινητικότητας  των πολιτών.
  • Στην εμπρόσθια πλευρά του Σταδίου, έχουν σημειωθεί πολλές φορές <<επιδρομές>> οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων με στόχο να γράψουν συνθήματα στους τοίχους και γενικότερα να βανδαλίσουν την πρόσοψη, αναστατώνοντας τους κατοίκους της. Η ύπαρξη υποσταθμού φυσικού αερίου υπάρχει το ακραίο ενδεχόμενο να γίνει παράπλευρος στόχος, σε πιθανή μελλοντική διένεξη οπαδών.
  • Η απουσία προστατευτικής φύτευσης ή άλλου μέσου προστασίας από την ηχητική όχληση του skate park, είναι κι αυτό ένα ζήτημα που δυσχεραίνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παρακείμενων οικιών.
  • Η λαθεμένη χωροθέτηση του skate park και των άλλων εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται για την περιοχή, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκαν να επιλύσουν. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που θα περιλαμβάνουν πίστες skate park, parkour, pumptrack, όντας οι πιο κεντρικές αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης και ταυτόχρονα οι μοναδικές στο είδος τους, θα αυξήσουν κατακόρυφα το ενδιαφέρον για αυτά τα αθλήματα. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτό, ότι θα εμπλακούν στη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων και νέα αθλητικά σωματεία τα οποία θα διεκδικήσουν αρκετές ώρες αποκλειστικής χρήσης, αντιλαμβανόμαστε ότι η φέρουσα ικανότητα των αθλητικών αυτών χώρων, δε θα επαρκεί συνεχώς για την ικανοποίηση των αθλούμενων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα αναζητούν άλλους αυτοσχέδιους και επικίνδυνους χώρους για την άθλησή τους. Επομένως, ο βασικός σκοπός της δημιουργίας αυτών των εγκαταστάσεων, που όπως έχει αποτυπωθεί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πριν τα περιοριστικά μέτρα του Μαρτίου του 2020 είναι η δημιουργία ασφαλέστερων χώρων για την άσκηση αυτών των ούτως ή άλλως σχετικά επικίνδυνων αθλημάτων, παύει να εξυπηρετείται. Η ένταξη τους όμως σε ένα ενιαίο και προσβάσιμο αθλητικό πάρκο, δύναται να περιορίσει σημαντικά αυτά τα προβλήματα και θα δούμε το πώς στην επόμενη ενότητα, αυτή των προτάσεων.
  • Η απουσία συντήρησης στα βοηθητικά γήπεδα, ουσιαστικά αδρανοποιεί τη χρήση τους.
  • Η διάσπαρτη εγκατάσταση γραφείων και λυομένων κτιρίων- άσχετα αν φιλοξενούν κάποιες ομάδες ατόμων με σημαντική δράση- δίπλα στο skate park, δε δημιουργεί ένα ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον για πολίτες και αθλούμενους.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ Η ΠΟΛΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΚΟ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται κάποιοι από τους βασικούς λόγους αναγκαιότητας του νέου πάρκου.

  • Πρόσφατα υπό την εποπτεία του προέδρου της Αστικής Ανάπτυξης Τρικάλων κ. Ζιώγα, άρχισε να υλοποιείται το έργο για τη δημιουργία νέου parking στην περιοχή του πάρκου του Αγίου Γεωργίου, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο για λόγους ασφαλείας  λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητάς του, τους θερινούς μήνες. Σε συζήτηση που είχαμε, συμφωνήσαμε από κοινού ότι εάν υπήρχε μία οργανωμένη εναλλακτική επιλογή άθλησης στο κέντρο της πόλης, δε θα χρειαζόταν αυτό το έργο που τώρα φαντάζει απαραίτητο. Επομένως, αντί στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης να υλοποιούμε έργα τα οποία δύναται να είναι επισκέψιμα με τα πόδια ή το ποδήλατο ικανοποιώντας παράλληλα τις ανάγκες των πολιτών, περνάμε το μήνυμα στην τοπική κοινωνία της συνέχισης της μαζικής χρήσης του αυτοκινήτου. Κι αυτό είναι ένα λάθος μήνυμα που αντιτίθεται στους στόχους και τις αρχές που έχουμε θέσει ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
  • Με τη δημιουργία του νέου πάρκου, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά που ενδεχομένως αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν κάποιες συγκεκριμένες ώρες  τις εγκαταστάσεις του skate park – για τους λόγους που αναλύθηκαν ήδη- να έχουν εναλλακτικές επιλογές άθλησης διαθέσιμες, με σκοπό την αποτροπή δημιουργίας αυτοσχέδιων και μη ασφαλών χώρων για την άσκησή τους. Κατεδαφίζοντας το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής μάντρας του Σταδίου –ως και πριν το εκδοτήριο της θύρας 4 -, δημιουργούμε ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των παιδιών και των αθλούμενων στα γήπεδα τένις, μπάσκετ, βόλεϊ και φυσικά στο στίβο, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερα παιδιά στον υγιή κλασσικό αθλητισμό, στον οποίο η πόλη μας έχει τεράστια παράδοση και οφείλουμε να τον ενισχύσουμε.
  • Ενισχύουμε δηλαδή την ασφάλεια που πρέπει να νοιώθουν οι γονείς ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά τους να αθλούνται χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες. Όχι πίσω από μεγάλες μάντρες και κλειστές πόρτες, όχι χωρίς την εποπτεία από τους οικείους τους, παρά μονάχα σε ένα καθαρό και απόλυτα προσβάσιμο αθλητικό χώρο, για τον οποίο προπονητές, γονείς και αθλούμενοι θα είναι υπερήφανοι. Η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής από την απομάκρυνση του τείχους θα είναι απαράμιλλη. Ταυτόχρονα έχει εξασφαλιστεί και τρόπος- ο οποίος αναλύεται στην επόμενη ενότητα- να μην επηρεάζονται καθόλου από αυτή την εξέλιξη οι εκδηλώσεις που απαιτούν εισιτηριακό έλεγχο.
  • Η δημιουργία μικρής σκιασμένης περιπατητικής διαδρομής θα ενισχύσει την παρουσία ενηλίκων στο πάρκο, η οποία θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε φαινόμενα εκφοβισμού από  μεγαλύτερα σε μικρότερα παιδιά, τα οποία θα είναι συχνό φαινόμενο αν επικρατήσουν μονάχα αθλητικές χρήσεις που συνήθως ασκούνται  από νεαρές ηλικίες. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω διασύνδεσης των οδών Κατσιμίδου και Κοσμά του Αιτωλού που θα βελτιώσει ιδιαίτερα τις συνθήκες κινητικότητας των πολιτών, ενώ θα επιτρέψει την αξιοποίηση οικημάτων του στρατού για κοινωφελείς σκοπούς με ταυτόχρονη απομάκρυνση των λυομένων οικημάτων. Η διάνοιξη δρόμων και οδών αναβαθμίζει το επίπεδο ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ανάπλαση του αύλειου χώρου του Πνευματικού κέντρου και της βιβλιοθήκης της πόλης μας, υπό την επίβλεψη της κ. Σαργιώτη και της κ. Μητσιάδη ή η πρόσφατη ανάπλαση της παραποτάμιας ζώνης υπό την επίβλεψη της κ. Σαργιώτη και του κ. Καταβούτα.
  • Η πρόσβαση στον απινιδωτή, από το skate park ως και το χώρο αποθήκευσης του, θα βελτιωθεί σημαντικά.
  • Θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου  λειτουργίας του Σταδίου- τουλάχιστον μέχρι τις ώρες κοινής ησυχίας-, γεγονός που θα διευκολύνει τους εργαζομένους και τους πολίτες που θέλουν να αθληθούν και οι οποίοι είναι αναγκασμένοι είτε να καταφεύγουν βραδινές ώρες στο απομακρυσμένο αθλητικό πάρκο Αγίου Γεωργίου- χρησιμοποιώντας συνήθως  το αυτοκίνητό τους-, είτε επιλέγουν να μην αθλούνται λόγω αδυναμίας εύκολης πρόσβασης σε αθλητικούς χώρους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το συνολικότερο επίπεδο της υγείας και της ευημερίας των συμπολιτών μας.
  • Το νέο πάρκο θα γίνει η αφορμή για να ληφθεί μεγαλύτερη μέριμνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του αστικού πρασίνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχετικής αδιαφορίας για την περιοχή, -εκτός από τις συνεχόμενες πτώσεις κλαδιών- αποτελεί και το εξής: Είκοσι χρόνια μετά την παγωνιά του 2001-2002 όπου οδήγησε στην αφαίρεση των επιβλητικών φοινίκων που κοσμούσαν το παρκάκι έξω από την κεντρική είσοδο του Σταδίου δεν έχει αναληφθεί κανενός είδους πρωτοβουλία, έστω για την αντικατάστασή τους με κάποια δέντρα άλλου είδους. Στόχος είναι επίσης, να δημιουργηθεί κι ένας χώρος αποθήκευσης εργαλείων των υπηρεσιών πρασίνου που θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως χώρος φύλαξης αντικειμένων, καθώς  και ενημέρωσης του κοινού. 
  •  Η μετατροπή του τσιμεντένιου γηπέδου πετοσφαίρισης σε beach-volley θα βοηθήσει στην περαιτέρω ικανοποίηση των αναγκών για αυτό το είδος άθλησης, το οποίο γνωρίζει σημαντική άνθιση στην περιοχή μας. Το 2011, στα πλαίσια πανεπιστημιακής εργασίας μου για τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής πανεπιστημιάδας στα Τρίκαλα, είχα προτείνει σε φορείς της περιοχής τη δημιουργία γηπέδων beach-volley στο αθλητικό πάρκο Αγίου Γεωργίου, ακριβώς στο χώρο τον οποίο δημιουργήθηκαν το 2018 από τη δημοτική αρχή Παπαστεργίου. Σήμερα, με χαρά διαπιστώνουμε όλοι μας – ότι με τη συγκινητική προσπάθεια των παιδιών που ασχολούνται με το άθλημα- διοργανώνονται ακόμα και τουρνουά με συμμετοχές από όλη την Ελλάδα! Επομένως αντιλαμβανόμαστε στην πράξη, πως μικρά, μη κοστοβόρα  και στοχευμένα αθλητικά έργα, δύναται να προσδώσουν βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή μας.
  • Με τη δημιουργία του αθλητικού πάρκου επανέρχεται και το όραμα για τη διοργάνωση πανεπιστημιάδας – διάρκειας 1 εβδομάδας- στην πόλη μας, τους ανοιξιάτικους μήνες όπου θα λειτουργεί ταυτόχρονα και ως εβδομάδα πολιτισμού. Η εγγύτητα επαρκών αθλητικών υποδομών σε συνδυασμό με το φοιτητικό, προπονητικό και αθλητικό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής δημιουργούν ένα εξαιρετικό κράμα που δύναται να ωφελήσει σημαντικά όλους τους εμπλεκόμενους σε μία τέτοια προσπάθεια.
  • Η τοποθέτηση ξύλινων πάγκων γυμναστικής στα <<λιβαδάκια>> εκτός του Σταδίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ολοκληρωμένης εκγύμνασης και θα διευκολύνει την ήπια άθληση( γιόγκα, pilates κ.α.)
  • Η τοποθέτηση ξύλινων καθισμάτων και πάγκων σε επιλεγμένα σημεία του πάρκου, θα καταστήσει ταυτόχρονα το χώρο και ως ένα σημείο αναψυχής.
  • Η δημιουργία καινοτόμων δράσεων όπως η χρήση στατικών ποδηλάτων και μηχανημάτων, όπου με τη λειτουργία τους μέσω της ανθρώπινης υποβοήθησης θα παράγεται ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών φωτισμού του πάρκου, θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και θα διευκολύνει την ένταξη του σε μία ενιαία πρόταση που θα λάβει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους.
  • Η μετατροπή του γηπέδου μπάσκετ σε χώρο που ταυτόχρονα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες του αθλήματος futsal( ποδόσφαιρο σάλας), θα δώσει μία ακόμα λύση στην προσπάθεια ανεύρεσης χώρων για την ικανοποίηση των προπονητικών αναγκών του συγκεκριμένου αθλήματος, το οποίο συνεχώς κερδίζει έδαφος στην περιοχή μας σε σχέση με το παραδοσιακό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του οποίου η δυναμική βαίνει συνεχώς μειούμενη.
  • Η εγγύτητα των αθλητικών εγκαταστάσεων στα παρακείμενα σχολεία( 2ο-8ο Γυμνάσιο, 2ο Λύκειο, 9ο Δημοτικό) δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησης των αθλητικών αναγκών των μαθητών εκεί. Άλλωστε, ο σημαντικότερος λόγος που προκρίθηκε η λύση της ανέγερσης του  Δημοτικού κλειστού στην οδό Κατσιμίδου τη δεκαετία του 80’ ( στη θέση των παλαιών σφαγείων), ήταν και η εξυπηρέτηση του μαθητικού αθλητισμού της περιοχής. Έτσι, το αναμενόμενο από το δήμο κονδύλι των 637.000 ευρώ για την ανάπλαση των αύλειων χώρων σχολείων (Βαλτινού, 2ου γυμνασίου-Λυκείου), μπορεί να διατεθεί για τη βελτίωση άλλων υποδομών, όπως την ενίσχυση του πρασίνου με τη δημιουργία σχολικού κήπου- καθώς οι συνθήκες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας των θερμογόνων υλικών και της έλλειψης πρασίνου είναι ανυπόφορες- , κάποιο μικρό εξωτερικό αμφιθέατρο, η δημιουργία ενός μετεωρολογικού σταθμού και σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κ.α. Προς αυτή την κατεύθυνση τάσσονται και οι εκπαιδευτικοί, όπως μου επιβεβαίωσε ο διευθυντής του 2ου γυμνασίου κ. Κίττος. Επομένως, διαπιστώνουμε πως η δημιουργία ενός νέου πάρκου δύναται να ωφελήσει πολύπλευρα την τοπική κοινωνία, αρκεί ο σχεδιασμός μας να είναι ορθολογικός και οι χρήσεις γης να αλληλοσυμπληρώνονται.
  • Η αξιοποίηση του πρώην εργοστασίου ξυλείας  Δερπανόπουλου για τη δημιουργία ενός κέντρου εναλλακτικού αθλητισμού ( τοξοβολία, αναρρίχηση, ιπποδρόμιο θεραπευτικής κυρίως ιππασίας κ.α.) δίνει τη δυνατότητα σύνδεσης του αστικού κέντρου με την ύπαιθρο και τις ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, στα πλαίσια και της ένταξης του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης στο διεθνές δίκτυο Γεωπάρκων, μέσω της πρωτοβουλίας του κ. Γιαγιάκου, ( Επιμελητήριο Τρικάλων), της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των συνεργαζόμενων επιστημόνων Γεωγράφων.
  • Η συντήρηση του βοηθητικού σταδίου, επιτρέπει τη χρήση του από το Δήμο, την Ε.Π.Σ.Τ και την Ε.Π.Ο σε πολλαπλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα για την εκπαίδευση προπονητών και διαιτητών. Σε μία περίοδο που συζητείται έντονα η ανάπτυξη ελληνικής επαγγελματικής διαιτησίας, η περιοχή μας μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτό το εγχείρημα, προσφέροντας παράλληλα και διέξοδο στο επαγγελματικό αδιέξοδο των αποφοίτων Τ.Ε.Φ.Α.Α, οι οποίοι διαπιστώνουν καθημερινά ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα βαίνουν συνεχώς μειούμενα.
  • Στα πλαίσια της ανάπλασης κρίνεται επιβεβλημένη η ανακαίνιση της κλειστής αίθουσας στίβου του σταδίου << Γ. ΤΣΙΑΝΤΑΣ>> με τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών αερισμού και θέρμανσης, η διασύνδεσης της με το υπόλοιπο πάρκο, η αναβάθμισης του εξοπλισμού της και  γενικότερα η συνολική συντήρηση των υποδομών του Σταδίου, η οποία μπορεί να συμβεί μόνο στα πλαίσια μιας συνολικότερης παρέμβασης, με τη δημιουργία ενός καινοτόμου και βιώσιμου αθλητικού πάρκου, ανοιχτού και προσβάσιμου σε όλους τους πολίτες.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εύχομαι όσοι ενδιαφέρονται για την προκοπή και την ευημερία αυτού του τόπου, να συμβάλλουν με τις παρατηρήσεις τους και τις προτάσεις τους στη βελτίωση αυτού του οράματος, στα πλαίσια πάντοτε της βιώσιμης ανάπτυξης, στα οποία έχουμε αποφασίσει ως κοινωνία ότι θέλουμε να κινηθούμε τα επόμενα χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης