"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.9 C
Trikala

Έτοιμο το μνημείο εκτελεσθέντων στον λόφο Μεζούρλου της Λάρισας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κατασκευάστηκε με απόφαση του ΚΚΕ προς τιμήν όσων εκτελέστηκαν εκεί την περίοδο 1941-1950. ● Την Κυριακή με ομιλία Κουτσούμπα τα αποκαλυπτήρια.

Στον λόφο του Μεζούρλου, στη Λάρισα, έναν τόπο εκτέλεσης αγωνιστών την περίοδο της Κατοχής αλλά και αργότερα, εκεί όπου εκτελέστηκαν για αδικήματα ανύπαρκτα ή σκηνοθετημένα τουλάχιστον 450 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την τοποθέτηση Μνημείου που αποφάσισε προς τιμήν τους το ΚΚΕ. Μεθαύριο, Κυριακή, θα το επισκεφθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ θα μιλήσει εκεί στις 11.00 π.μ., σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Εκτελεσθέντων της περιόδου 1941-1950, όπως ονομάζεται. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Στον συγκεκριμένο χώρο αυτόν, έγιναν εκτελέσεις 41 τουλάχιστον αγωνιστών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής (1941-1944). Ηταν νεολαίοι, φαντάροι, άνδρες και γυναίκες, ακόμη και έγκυες και μικρά κορίτσια.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας από το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, ξεκίνησε ένα βίαιο πογκρόμ διώξεων ΕΑΜιτών και αγωνιστών -γνωστό ως «Λευκή Τρομοκρατία».

«Βασικά στηρίγματα του αστικού κράτους, εκτός από τα “επίσημα” όργανά του, ήταν οι 206 φασιστικές συμμορίες που δρούσαν κυρίως στην ύπαιθρο. Είναι γνωστό σε όλους το πόσο υπέφερε η Θεσσαλία από τους ταγματασφαλίτες, ΕΑΣΑΔίτες, Χίτες και άλλες ομάδες που έδρασαν στην περιοχή», δηλώνει το ΚΚΕ. «Μετά τις εκλογές της 31ης Μάρτη 1946 και το νόθο δημοψήφισμα της 1ης Σεπτέμβρη 1946 για την επιστροφή του βασιλιά, η κρατική καταστολή θωρακίζεται ακόμα περισσότερο με το Γ’ Ψήφισμα (1946), που είχε ψηφιστεί στις 18 Ιούνη του 1946.

Βάσει αυτού και με βασιλικό διάταγμα, συγκροτούνται 25 Εκτακτα Στρατοδικεία. Από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας περνάνε πολλές εκατοντάδες κομμουνιστές, αγωνιστές. Το στρατοδικείο δεν προλαβαίνει να δικάζει, οι εκτελέσεις καταντούν ρουτίνα.

Τα εκτελεστικά αποσπάσματα πηγαίνουν στο Μεζούρλο σαν σε καθημερινές ασκήσεις, τουφεκίζουν, όμως, στόχους αληθινούς, ζωντανούς, που δεν είναι άλλοι από τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Τώρα πια, δεν τηρούνται ούτε οι τύποι. Δεν παρίστανται στις εκτελέσεις ούτε καν εκπρόσωποι της Δημαρχίας ούτε και της Εκκλησίας. Ετσι, στον Λόφο του Μεζούρλου, εκτελέστηκαν τα έτη 1946-1950 περίπου 450 κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές», καταλήγουν.

Για την κατασκευή του συγκεκριμένου μνημείου έγινε αρχιτεκτονική και τοπογραφική μελέτη. Τα κύρια ζητήματα ήταν δύο: κατ’ αρχάς, παράλληλα με την προσπάθεια να ζωντανέψει το περιεχόμενο αυτής της μνήμης και να παρουσιαστούν τα τεκμήρια με αντικειμενικό και εύληπτο τρόπο (αυτή είναι η πρόθεση), η ανέγερση του μνημείου είχε ιδιαίτερες τεχνικές και αισθητικές απαιτήσεις, προκειμένου να αναδειχθεί η επιβλητικότητα αλλά και το ιστορικό φορτίο του λόφου και ταυτόχρονα ο χώρος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκδηλώσεων τιμής και μνήμης.

Και, δεύτερον, ο χώρος έπρεπε να είναι εύκολα προσβάσιμος για όλους, ακόμη και για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ώστε να μπορούν να φτάνουν στο Μνημείο και να κινούνται άνετα σε όλη την έκταση του ιστορικού λόφου.

Σύμφωνα με το Κόμμα, έγιναν και τα δύο. Μάλιστα, κομματικές οργανώσεις της Θεσσαλίας ήρθαν σε επαφή με μεγάλο αριθμό οικογενειών εκτελεσθέντων, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τη σημερινή πολιτική τους διαδρομή, υποδέχτηκαν θετικά την προσπάθεια αυτή, ενώ ταυτόχρονα πολλοί έδωσαν και πρόσθετα στοιχεία για την αγωνιστική δράση των προγόνων τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης