"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Ακριβότερες οι εισφορές κατά 9,64% για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακριβότερες γίνονται πλέον οι εισφορές για τη «μεσαία τάξη» των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση στην οποία ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου αναπροσαρμόζει προς τα πάνω, βάσει του πληθωρισμού, κατά 9,64%, την ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ.

Έτσι, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ο οποίος πλήρωνε 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Παράλληλα, και προκειμένου να χρυσωθεί το πικρό χάπι, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023, η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ στα παραδείγματα του υπουργείου η προσοχή εστιάζεται στη σύγκριση με τις υψηλές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Δηλαδή, μόνο ευχαριστώ, δε ζητάνε να ακούσουν στο υπουργείο Εργασίας από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες αυτοτελώς απασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται ως εξής:

Ασφαλιστικές κατηγορίες ασφαλισμένων του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (πρ. ΟΓΑ) 

 Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου υγείας 

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου εφάπαξ παροχών

Ασφαλιστικές κατηγορίες και εισφορές κλάδου επικουρικής 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης