"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

10.3 C
Trikala

Απορρίφθηκε από το Εφετείο Αναστολών το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με ψήφους 3-2, έπειτα από την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας και με το σκεπτικό ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα

Απορρίφθηκε τελικά η αίτηση της Ηριάννας για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (3-2).

Δύο δικαστές είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Πάντως, με φωνές και συνθήματα αντέδρασαν οι αλληλέγγυοι μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ πετάχτηκαν και μπουκάλια. «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι παρευρισκόμενοι.

Νωρίτερα, την απόρριψη του αιτήματος είχε προτείνει ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρονου συγκατηγορούμενου της Ηριάννας, για λόγους υγείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η 29χρονη Ηριάννα, ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, τόνισε:

“Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά”.

Και συνέχισε: “Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν”.

Με  φανερή τη συγκίνηση η 29χρονη τόνισε ακόμα: “Αισθάνθηκα προσβεβλημένη”, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που της έχει επιβληθεί, καθώς τον Ιούνιο κρίθηκε ενοχή για ένταξη και συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι  βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία, αυτή όμως είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της.

Στο πλευρό της βρέθηκαν  και οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μοζερ, οι οποίες εκθείασαν όχι μόνο τις δυνατότητες της, αλλά και το ήθος και τον χαρακτήρα της.

Ειδικότερα,  η κυρία Ιακώβου, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: “Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ότι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους”.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η καθηγήτρια Αμαλία Μόζερ, η οποία υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει  στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε λίγη ώρα.
Από τις  9 το πρωί πραγματοποιείται  συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο  για να  συμπαρασταθούν στην 29χρόνη.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι αιτήσεις αναστολής για την Ηριάννα Β.Λ και για τον Περικλή απορρίφθηκαν, με την αισχρή αιτιολογία ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την αποφυλάκιση τους.
    Αντίθετα, η δικαστική εξουσία επιμένει ότι είναι πιθανή η εκτέλεση νέων αδικημάτων μετά την απελευθέρωση: δηλαδή εάν η Ηριάννα κοιμηθεί στο σπίτι του συντρόφου της, ο οποίος σημειώνουμε έχει αθωωθεί για τα ίδια αδικήματα που κατηγορείται η νεαρή διδάκτορας, θα έχει επιτελέσει ένα καινούργιο έγκλημα. Σωστά;
    Να λοιπόν, πoια είναι η σκληρή, βαθύτατα άδικη, απόλυτα καφκική, λογική που διέπει τις τάξεις της δικαιοσύνης: η προώθηση του παράλογου και του αναπόδεικτου ως δικονομικού επιχειρήματος που λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε όσους/ες τολμούν να διαφέρουν πολιτικά και που αγωνίζονται, με τις χιλιάδες αντιφάσεις τους, για μια άλλη πραγματικά, δίκαιη και ισότιμη, χωρίς ταξικές διακρίσεις κοινωνία.
    Κι αυτό ακριβώς είναι η ουσία του ζητήματος: η δικαιοσύνη, που δεν είναι μία απρόσωπη οντότητα αλλά ένας οργανισμός με σαφέστατο ταξικό και ιδεολογικό πρόσημο κι απόλυτα συνδεδεμένη με το σύνολο του αστικού κράτους, που υπερασπίζεται συγκεκριμένα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, διατηρώντας την κοινωνική “συνοχή” και λειτουργώντας αποτρεπτικά ενάντια σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης αυτής της “κανονικότητας”.
    Σε αυτό το σημείο αξίζει να δούμε ότι ο εισαγγελέας Προβατάρης που έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αποφυλάκισης της Ηριάννας και του Περικλή, είναι ο ίδιος που είχε διατάξει την αποφυλάκιση των ναζί Μιχαλολιάκου και Παππά. Χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο;
    Βλέπουμε λοιπόν, ότι δεν είναι, όπως υποστηρίζουν διάφορες απόψεις, ένα κάποιο “βαθύ” κράτος που επιβάλλει αυτές τις πολιτικές, αλλά το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που λειτουργεί κατασταλτικά. Ας μην ξεχνάμε, ότι αυτά τα επιχειρήματα φέρνουν από την πίσω πόρτα εκείνες τις λογικές που με ελαφρά την καρδία υποστηρίζουν ότι το κράτος μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να αντιμετωπίσει τις όποιες στρεβλώσεις που υποτίθεται ότι υπάρχουν, καταλήγοντας να υποστηρίζουν ότι αποτελούν τη συνέχεια του κράτους και ενισχύοντας πολιτικά τις λογικές που καταγγέλλουν.
    Σε αυτή τη μάχη διαρκείας και με μια εξουσία που δεν εκλέγεται από την εργαζόμενη πλειοψηφία, άρα ακόμα και με τη λογική της αντιπροσώπευσης του αστικού κράτους όπως έχει διαμορφωθεί μιλάμε για μια απόλυτα αντιδημοκρατική δύναμη, το εργατικό, ταξικό κίνημα άλλοτε πετυχαίνει νίκες κι άλλοτε ήττες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρίσκεται σε υποχώρηση. Κι αυτό είναι γιατί σε χιλιάδες περιπτώσεις αναπτύσσεται ένα πολύχρωμο κίνημα αλληλεγγύης που συνδέει τις δικαστικές κι αστυνομικές διώξεις με όλα τα βασικά πολιτικά ζήτημα και τους αγώνες της περιόδου. Αντίθετα, υποχώρηση και ήττα θα σήμαινε ο αυτό περιορισμός της αλληλεγγύης σε μικρές ομάδες χωρίς σύνδεση με το ευρύτερο κίνημα που θα αναλώνονταν σε μάχες οπισθοφυλακής.
    Ο αγώνας λοιπόν, συνεχίζεται: με καθαρό μυαλό και χωρίς υποτίμηση των δυνατοτήτων μας, φυσικά και χωρίς να μελαγχολούμε, τόσο για την απελευθέρωση της Ηριάννας και του Περικλή αλλά και για την συνολικότερη επίλυση του ταξικού προβλήματος.

  2. Οι κυβερνωντες επιβεβαιώνουν ότι είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Κάθε μέρα που περνά αποδεικνύουν ότι διακατέχονται από καθεστωτική νοοτροπία κι ότι δεν θα ξεμπλέξουμε αναίμακτα μ’ αυτούς.
    Έχουν σκοπό να διαλύσουν τα πάντα σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να ποδηγετήσουν τα πάντα.

    Η περίπτωση της Ηριάννας, απέδειξε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να ελέγξει τη Δικαιοσύνη ή στη χειρότερη περίπτωση να τη διαβάλλει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κόσμος να στραφεί εναντίον της.

    Κάνει ακριβώς το ίδιο που κάνει και με την Ευρώπη, με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όπως για όλα φταίει το ευρώ, οι δανειστές, οι Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κόσμου να ζητά τώρα έξοδο από την ΕΕ.

    Και στην περίπτωση της Δικαιοσύνης είναι εμφανές πλέον το βρομικο παιχνίδι.
    Οι δηλώσεις – παρεμβάσεις υπουργών, οι ιταμές αναφορές στην απόφαση για την Ηριάννα, δείχνουν την καθεστωτική τους νοοτροπία. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι προκαταβάλουν αποφάσεις άλλων δικαστηρίων. Όταν λένε ότι θα υπάρξει άλλη απόφαση σε δικαστήριο με διαφορετική σύνθεση, ουσιαστικά κάνουν τη δική τους δίκη και βγάζουν τη δική τους απόφαση.

    Κι όταν αφήνουν μια δράκα μπαχαλάκηδων να σπάνε τα καταστήματα του κόσμου χωρίς να γίνεται ούτε μια σύλληψη, χωρίς να γίνεται ούτε η ελάχιστη παρέμβαση των ΜΑΤ, ουσιαστικά παραδίδουν τη Δικαιοσύνη στα χέρια του όχλου.

    Το μόνο που τους μένει είναι να στήσουν λαϊκά δικαστήρια που θα εκδίδουν τις αποφάσεις που θέλουν, όποτε τις θέλουν. Και γιατί όχι, να βάλουν πρόεδρο τη Θάνου και εισαγγελέα τον Παπαγγελόπουλου να τελειώνουμε με την…τυφλή Δικαιοσύνη, που δεν εκδίδει τις αποφάσεις που θέλει η Αριστερά.

    Oι μπάχαλοι διέλυσαν την Ερμού ανενόχλητοι. Αύριο μπορεί να βάλουν φωτιά στο κέντρο ή τα…φιλαράκια τους οι τρομοκράτες να ρίξουν καμιά μολότοφ ή καμιά… εκρηκτική κατσαρόλα σε δικαστές και εισαγγελείς.

    Και μαζί με το παρακράτος έρχεται και το…κράτος ή οι νόμιμοι «τρομοκράτες» που χτυπούν τη Δικαιοσύνη με τα λόγια.
    Με επιθέσεις από τον Κοντονή, τον Ξυδάκη, τον Τζανακόπουλο, τον Πολάκη και το κάθε λογής αποτυχημένο στέλεχος της αριστεράς που έχει εξουσία.
    Η «Αυγή» μας λέει ότι…κάτι τρέχει (ξανά) με τη Δικαιοσύνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «μαύρο βιβλίο», ο Πολάκης για την εξουσία που φυλακίζει τη νιότη, ο Κοντονής ξίνισε τα μούτρα του.

    Έλεος πια. Η ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει τώρα προτού να είναι αργά. Η κυβέρνηση μεθοδευμένα πλέον αμφισβητεί τους δικαστές με απώτερο σκοπό να προωθήσει αλλαγές στο Σύνταγμα έχοντας τη συμπαράσταση του «μπουχτισμένου» από την…κακή Δικαιοσύνη, κοινού.
    Θέλει να δημιουργήσει Συνταγματικό Δικαστήριο ελεγχόμενο από δικούς της δικαστές, να καταργήσει το ΣτΕ, να βάλει σε «αριστερά» καλούπια τους λειτουργούς της Θέμιδας.

    Πρόκειται περί οργανωμένο σχεδίου κι όχι για τυχαίες παρεμβάσεις. Στοχοποιούν και συκοφαντούν το σύνολο των δικαστών κι όχι μόνο των ανεπαρκών που μπορεί να υπάρχουν και να μην κάνουν καλά τη δουλειά τους.

    Στο Μαξίμου βγάζουν οι ίδιοι αποφάσεις κι όταν δεν είναι καλές κάνουν επιθέσεις στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, αφήνουν τους μπαχαλάκηδες να δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα δικάζοντας και οι ίδιοι τους δικαστές.
    Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε να κάνουμε με εχθρούς της Δημοκρατίας.
    Σίγουρα το να πάει ένας αθώος στη φυλακή (στην περίπτωση της Ηριάννας αυτό δεν το ξέρουμε, ξέρουμε ότι έφαγε 13 χρόνια) είναι χειρότερο από το να βγει από αυτήν ένας ένοχος.
    Όμως, το χειρότερο απ’ όλα είναι να βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις από τον όχλο ή από τους ημιμαθείς.

    Η τελευταία πληροφορία ότι η Ηριάννα Βασιλειάδου είναι συγγενής του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, σας λέει τίποτα;…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης