"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο – Τσιμουδιά…. για τα 57 παγωμένα χαμόγελα….. που δεν θα ξεπαγώσουν ποτέ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου, υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων και μέλος της Κ.Ε. του ΜέΡΑ 25

Δεν είμαι από τους πιο τακτικούς επισκέπτες των ιερών ναών, αλλά γνωρίζω ότι μνημόσυνα και μάλιστα δημόσια τελούνται με τη συμπλήρωση εννέα, σαράντα ημερών, τριών μηνών και ενός έτους από το θάνατο ενός προσώπου.

Υπέθετα συνεπώς ότι αυτή την Κυριακή ακριβώς τρεις μήνες μετά το έγκλημα στα Τέμπη και τους 57 τουλάχιστον νεκρούς του, νεαρά παιδιά οι περισσότεροι από αυτούς, στα Τρίκαλα θα τελούνταν επιμνημόσυνη δέηση για τα αθώα αυτά θύματα.

Αντίθετα πληροφορήθηκα από τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι την επόμενη ημέρα, δηλαδή: «Τη Δευτέρα 29η Μαΐου και ώρα 10:30 το πρωί η Ιερά Μητρόπολις Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης συνεχίζουσα την παράδοση, μετά τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα τελέσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου Αρχιερατικό Μνημόσυνο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, προς τιμήν και μνήμην του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου , ο οποίος την 29η Μαΐου 1453 εφονεύθη μαχόμενος και ανθιστάμενος ηρωικώς στους επιδρομείς και επιδόξους κατακτητές της Βασιλίδος των πόλεων», όπως αναφέρει επακριβώς η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Παρά τα όσα διάβασα, στοιχηματίζω ακόμα και τώρα ότι βρίσκομαι στα μέσα τους έτους 2023, πεντακόσια εξήντα τέσσερα έτη μετά από ένα ιστορικό γεγονός που οι συνέπειές του έχουν διατρέξει την ευρωπαϊκή και την τότε παγκόσμια ιστορία, αλλά που απέχει έξι περίπου αιώνες από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Βάζω επίσης στοίχημα ότι ζω και αναπνέω τρεις μόλις μήνες μετά από εκείνο το βράδυ της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη, μετά τους τηλεοπτικούς εισαγγελείς των καναλιών της εξαπάτησης που δίκαζαν και καταδίκαζαν σύμφωνα με τις διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τα αρχιερατικά τρισάγια στο σημείο του εγκλήματος, μετά τις προεκλογικές ψηφοθηρικές αγκαλιές των ηγετών αυτής της χώρας με τους χαροκαμένους γονείς.

Αναμφισβήτητα τα 57 παγωμένα χαμόγελα δεν θα ξεπαγώσουν ποτέ, αλλά την ίδια στιγμή οι κάθε είδους «ταλιμπάν» συνεχίζουν να διατηρούν την ικανότητα να δημιουργούν πολιτικά μορφώματα με σημαντική μάλιστα εκλογική απήχηση που «Νικάνε», μπορεί οι εθνικάρες να φωνάζουν στις στρατιωτικές σχολές «1-2-3 σπάστε τα σύνορα να μπούμε στην Τουρκία», μπορεί να διεξάγονται μνημόσυνα 564 έτη μετά πίσω για τον μαρμαρωμένο,-αλλά και για τον κάθε-, βασιλιά, για να πιστεύει το χριστεπώνυμο πλήθος ότι οι γείτονες Τούρκοι φταίνε για τα όλα κακά της μοίρας του και όχι οι κάθε λογής κυβερνήτες του.

Εμείς όμως δεν θα ξεχάσουμε ούτε τρεις μήνες, ούτε τρία χρόνια μετά, το έγκλημα στα Τέμπη, όχι γιατί μόνο θρηνούμε και θα θρηνούμε για τα θύματα του, αλλά γιατί μπορεί να είμαστε κάποια από τα μελλοντικά αντίστοιχων εγκλημάτων. Και αυτό πρέπει να παλέψουμε για να το αλλάξουμε, χωρίς να συνεχίζουμε να τρώμε το σανό που μας ταΐζουν οι βολεμένοι κάθε λογής εξουσιαστές μας.

Τρίκαλα 28 Μαΐου 2023

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Προς τι είναι η αρνητική σας διάθεση στην ιστορική αναφορά της Αλώσεως;;; Γιατί αυτή η αλλεργία προς κάθε ιστορική αναφορά και εθνική μνήμη ;;; Ξέρετε οτι απο όλους του γειτονικούς λαούς, μόνον οι Έλληνες θρηνούν την Κωνσταντινούπολη;; Μόνον εδώ υπάρχουν, τραγούδια, θρήνοι, μοιρολόγια, τραγούδια, παραδόσεις, και επιμνημόσυνες δεήσεις. Και το όνειρο “παλι με χρόνια και καιρούς, δική μας θα ναι“ είναι ακόμα ζωντανό και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα!!! Προς τι λοιπόν αυτή η “προοδευτική” απαξίωση και αλλεργία προς στις ιστορικές μας μνήμες; Την ειρωνική σου και απαξίωση, την θεωρώ μεγίστη προσβολή!!! Δεν αμπελοσοφούμε με την ιστορική μας συνέχεια και κληρονομιά επειδή κάτι πρέπει να γράψτε!! Σοβαρευτείτε!!!

  2. Την ιστορική ώρα, όπου τα στίφη του Μωάμεθ Β΄έκοβαν την κεφαλήν του Κων/νου Παλαιολόγου, αυτός δήλωνε με παρρησία: ”Εγώ, είμαι ΡΩΜΑΙΟΣ Αυτοκράτορας”. Τι ακριβώς δεν εννοήσαμε ακόμη; Ότι επρόκειτο για ένα τμήμα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας; Το γεγονός ότι μιλούσαν Ελληνικά και ήσαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μας δίνει τη δυνατότητα ”οικιοποιήσεως” άραγε; Όλοι ήθελαν να είναι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες πχ. ο Γερμαναράς Καρλομάγνος μέχρι και οι …Κάιζερ (από το Σίζαρ).
    Θα υπενθυμίσω εδώ, δύο γεγονότα: κατά την διάρκεια της τελευταίας πολιορκίας της Πόλεως, δεν υπήρχε (ας πούμε) Βυζαντινή Αυτοκρατορία και οι λεγόμενοι Έλληνες, ήταν …έξω από τα τείχη.

      • Αναμένουμε με αγωνία τον …διαφωτισμό σου, για την Βυζαντινή* Ιστορία. Να ζήσουμε να τη θυμόμαστε, σαν σήμερα.
        *Τοιουτοτρόπως, την ονόμασαν 109 έτη μετά, από τότε που έκλεισε το ”μαγαζί”.

  3. Έλληνες εσμέν το γένος, ως η τε φωνή και η πάτριος παιδεία μαρτυρεί!
    Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, προς Παλαιολόγο .
    Το είπε και 2η φορά, όταν συζητούσαν κάποιοι την παράδοση της Πόλης .
    (Τώρα θα μου πείτε πότε το είπε 1η φορά και ποιός ήταν αυτός….
    Άντε που μου θέλετε κάποιοι αναίσχυντοι αδιάβαστοι να σχολιάσετε εθνικά γεγονότα και άλλοι να κάνετε ιστορικούς ακροβατισμούς και εξισώσεις με σύγχρονα γεγονότα!
    Η καπηλεία και η ασχετοσύνη σε όλο τους το μεγαλείο.

    • Συμφωνώ απολύτως για αυτά που είπε ο (κατ΄αυτόν το παρατσούκλι) Πλήθων. Μόνο που όταν τα εκστόμισε στην Πόλιν, έτρεχε να σωθεί από τα …ρωμαϊκά μαχαίρια στην Πελοπόννησο.

  4. Υπενθυμίστε μας κ. Παπαθανασίου, τι ακριβώς συνέβη στα Τέμπη πριν τρεις μήνες; Βλέπετε οι Αμερικανοί (ειδικά ο κ. Σταν Γκρίνμπεργκ*) είναι κατηγορηματικοί: Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα, ξεχνιούνται σε 5 εβδομάδες. Εδώ πέρασαν πάνω από 12. Οπότε…
    *Ας μάθουμε κάποτε, πόσα λαμβάνει ο εν λόγω κύριος και ποιος τα πληρώνει, διότι κάτι …υποπτεύομαι.

  5. Εδώ ο λαος υποφέρει κ κάποιοι θέλουν βασιλιάδες που μας πούλησαν κ προδώσανε τον λαο κ την Ελλάδα, Αισχος υπηρετες κ ξενοδουλοι και οι παππούδες σας λεκέδες των Τούρκων????

  6. Αν δεν ησαστε τοσο απολυτοι κ ερειστικοι απεναντι σε καθε τι που μιλα στην ψυχη των Ελληνων, ισως μπαινατε στη βουλη. Μαλλον δε θελετε αλλους μαζι σας στην τοσο μικρη παρεα σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης