"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.4 C
Trikala

Γιώργος Σπαθής: Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την ιδέα να διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχία φλερτάρει ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων 

«Νομίζω πως ο τρόπος αντιμετώπισης της κακοκαιρίας από τον κ. Παπαστεργίου  τον καθιστά πέραν της ανικανότητας κι ανεύθυνο» υποστηρίζει

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη (vimarga2004@yahoo.gr)

Ο χιονιάς των τελευταίων ημερών ξύπνησε μνήμες του παρελθόντος. Σαν σήμερα θυμάμαι τον χειμώνα του 2001, πριν από 16 χρόνια, που τα Τρίκαλα βρέθηκαν στην κατάψυξη, στην κυριολεξία. Χιόνια που ξεπερνούσαν τα 50 εκατοστά, ακόμη και στο κέντρο των Τρικάλων,  και πολικές θερμοκρασίες που έφτασαν τους 25 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν. Η πόλη είχε νεκρώσει και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστια. Ακριβώς αυτές τις σκέψεις έκανα όταν συνάντησα στο δρόμο τον τότε Δήμαρχο Τρικκαίων, τον Γιώργο Σπαθή, ο οποίος πλήρωσε πολιτικά θα λέγαμε εκείνη την κακοκαιρία η οποία προσφέρθηκε ως «αντιπολιτευτικό εργαλείο» στα χέρια του πολιτικού του αντιπάλου Μιχάλη Ταμήλου στις αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολούθησαν. «Πως νιώθεις με όλα αυτά που συμβαίνουν τον ρώτησα;». Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή η κουβέντα την οποία παραθέτω. Μία κουβέντα αυθόρμητη που δεν είχαμε προγραμματίσει με έναν πρώην Δήμαρχο που από ό,τι φαίνεται κλείνει το μάτι και φλερτάρει με το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και πάλι τη Δημαρχία.

-Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σας έφερε μνήμες του παρελθόντος; Σε ερώτησή μου προς τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου σε συνέντευξη που μας παραχώρησε εάν σας σκέφτηκε αυτές τις ημέρες μου απάντησε: «Αναπόφευκτα. Υποθέτω πάντως πως οι δικές του σκέψεις αυτές τις ημέρες ήταν πιο έντονες από τις δικές μου»… Είναι έτσι κ. Σπαθή;

– Θέλω να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχήν κ. Μαργαρίτη  για  τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσουμε σε μια κρίσιμη στιγμή για τα προβλήματα της πόλης . Όχι δεν είναι έτσι καμιά σχέση:  Η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ήταν παρόμοια με αυτή του 2012, όπου αντιμετωπίστηκε επαρκώς. Τούτη τη φορά η δημοτική αρχή απεδείχθη ανέτοιμη, ανύπαρκτη, και ανίκανη, μπροστά σε  σύνηθες  καιρικό, φαινόμενο. Αυτό δε το ομολογεί και ο κ. Παπαστεργίου σε απάντηση του σε δημοσιογράφο στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης όπου τον ρώτησε:  «γιατί κ. δήμαρχε δεν κάνατε κάτι για να ανοίξετε τους δρόμους» και η  απάντηση ήταν αφοπλιστική. «Μια μέρα χιονιάς είναι θα περάσει. Από αύριο θα βλέπουμε παντού άσφαλτο»!!!!

-Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή δεν ήταν κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Αντιμετωπίσατε, ως Δήμαρχος Τρικκαίων, μια παρόμοια κατάσταση το 2001 αν δεν κάνω λάθος κ. Σπαθή.

Δεν υπάρχει παρόμοια κατάσταση   με εκείνο το ακραίο πολικό φαινόμενο που  συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια,  φαινόμενο παρατεταμένης   χιονόπτωσης  και παγετού με 25 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Κάηκαν από τον παγετό εκατοντάδες δέντρα, κυπαρίσσια ,  πεύκα ,έλατα. Από τύχη διεσώθησαν, αυτό στην κεντρική πλατεία και στην Ασκληπιού,  μπροστά στου Σαράφη.

-Τότε ήσασταν Δήμαρχος και είχατε κατηγορηθεί σφόδρα για αναποτελεσματικότητα… Δίκαια ή άδικα θεωρείτε;

Εμείς εργαζόμασταν  σκληρά για το καλό της πόλης την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Υλοποιώντας αποτελεσματικά τον σχεδιασμό  αποχιονισμού κρατήσαμε όλους   τους δρόμους ανοιχτούς προς κάθε κατεύθυνση,  τις υπηρεσίες  τα σχολεία, τις εκκλησίες  ,τα κοιμητήρια, τα μαντριά, τις κτηνοτροφικές μονάδες. Κάθε ημέρα κάναμε συσκέψεις με φορείς. Η πρώτη ήταν  με  την  ΟΕΒΕ, τον εμπορικό σύλλογο και τον σύλλογο  μικροπωλητών.  Δεσμευτήκαμε  ότι η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει, αναλαμβάνοντας να μεταφέρουμε  το χιόνι από όλους τους  γύρω δρόμους. Για το σκοπό αυτόν οι εργαζόμενοι κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια μέρα νύχτα για να απομακρύνουμε το χιόνι. Για αυτό  η προσπάθεια ήταν αποτελεσματική.

“Με τον έναν η τον άλλο τρόπο όλοι γνωρίζουν σήμερα  γιατί υπονομεύτηκε εκείνη η δημοτική αρχή, γνωρίζουν τι έχασε η πόλη. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν ήταν αντιπολιτευτικές φωνές . Ήταν  κραυγές για εκμετάλλευση”

-Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους που χάσατε τις εκλογές ήταν η αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης και η εκμετάλλευση του γεγονότος από τον αντίπαλό σας υποψήφιο Μιχάλη Ταμήλο. Τελικά ο χιονιάς σας στοίχισε όντως πολιτικά;

-Με τον έναν η τον άλλο τρόπο όλοι γνωρίζουν σήμερα  γιατί υπονομεύτηκε εκείνη η δημοτική αρχή, γνωρίζουν τι έχασε η πόλη. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν ήταν αντιπολιτευτικές φωνές . Ήταν  κραυγές για εκμετάλλευση. Οι εκλογές δεν χάθηκαν από τα χιόνια. Υπήρχε σχέδιο ανακατάληψης του Δήμου από τα γνωστά τοπικά συμφέροντα που θέλουν να νέμονται την πόλη.

Βλέποντας τους χειρισμούς της παρούσας δημοτικής αρχής ποια λάθη εντοπίζετε;

Λάθη κάνει όποιος κάνει προσπάθεια. Εμείς το μόνο που διαβάσαμε   σε ανάρτηση στο Facebook του κ. Παπαστεργίου ήταν η συνάντησή του  στις 3 το βράδυ με τον αντιδήμαρχο. Και το πρωί ο ίδιος ο κ Παπαστεργίου στην ερώτηση  γιατί δεν κάνατε  κάτι για να ανοίξετε  τους δρόμους, απαντούσε  αφοπλιστικά  ότι «μια μέρα είναι, χιονιάς είναι και θα περάσει, από αύριο θα δούμε άσφαλτο». Νομίζω πως αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης  τον καθιστά πέραν της ανικανότητας και ανεύθυνο.


-Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί;

Στο δήμο η έννοια της  πολιτικής προστασίας  είναι  άγνωστη υπόθεση.  Πολλά  θα μπορούσαν να αποφευχθούν  αν ο Δήμος είχε συγκροτήσει  μηχανισμό ετοιμότητας  έκτακτων αναγκών.

-Δίκαια διαμαρτύρονταν οι δημότες;

Οι πολίτες διαμαρτύρονται δικαιολογημένα για πολλές περιπτώσεις,  πόσο μάλλον όταν νιώθουν εγκαταλειμμένοι από μια  ανέτοιμη, ανύπαρκτη, και ανίκανη, δημοτική αρχή.

-Τι συμβουλεύετε τον νυν δήμαρχο;

-Ο θεσμός  της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει τα συμμετοχικά όργανα που απαρτίζονται από γνήσιους  εκφραστές  της λαϊκής βούλησης ,  το δημοτικό συμβούλιο,  τη διαπαραταξιακή επιτροπή, τους ενεργούς πολίτες . Εκείνοι είναι οι θεσμικοί σύμβουλοι του δημάρχου . Επίσης, υπάρχει και ο θεσμός του διορισμένου συμβούλου. Αυτούς πρέπει να συμβουλεύεται ο δήμαρχος. Τότε υπηρετείς σωστά τον πολίτη,  επιδιώκεις  την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα του με όλες τις δυνάμεις,  με κάθε  δυνατό μέσο. Και γι’ αυτό ο θεσμός απαιτεί συνεργασία, συντονισμό, εργατικότητα,  αποτελεσματικότητα.

-Σας συνάντησα στο δρόμο να μιλάτε με κάποιον πολίτη για την κακοκαιρία και από τα λεγόμενά σας έχω την εντύπωση ότι… νιώσατε δικαιωμένος; Ότι η ιστορία σας χρωστούσε μία δικαίωση;

-Η σχέση εμπιστοσύνης  και φιλίας με τους πολίτες ήταν πάντα ισχυρή και ειλικρινής . Με τους πολίτες ανταλλάσουμε γνώμες σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, την οικονομική κατάσταση της χώρας, την κεντρική πολιτική, τα τοπικά ζητήματα, μου  αρέσει να ακούω  την άποψή τους. Για αυτό αποκτά ενδιαφέρον κάθε συνάντηση. Ιδιαίτερα τούτες τις μέρες οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τα προβλήματα που δημιούργησε το χιόνι, από την αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

«Λάθη κάνει όποιος κάνει προσπάθεια»

-Θεωρείτε τον εαυτό σας αδικημένο πολιτικά; Κι αν ναι από ποιους αδικηθήκατε;

-Στην πολιτική  μπήκα με ένα όραμα: την πρόσφορα στο κοινό καλό. Η πολιτική δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, με την επιμονή μου και την στήριξη του κόσμου, κατάφερα πολλά. Μπορούμε  να καταφέρουμε  κι ακόμα περισσότερα.

-Σαν Δήμαρχος ποιο θεωρείται ότι είναι το σημαντικότερο έργο που αφήσατε πίσω σας;

– κ.  Μαργαρίτη νιώθω καταπίεση όταν λέτε να σας πω μόνο ένα έργο. Για αυτό με την ανοχή σας  θα σας  πω τρία: α. Την απομάκρυνση των φυλακών και την απόδοση του κτηριακού συγκροτήματος στο Δήμο, β. Την ολοκλήρωση του Μύλου Ματσόπουλου και την ένταξή του στο Γ’ Κ.Π.Σ. που δεν υλοποιήθηκε ποτέ και γ. Την εκ θεμελίων ανακατασκευή κι ανακαίνιση του ωρολογοστασίου.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας σας;

– Αλάνθαστος στην πολιτική είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Έκανα πολλά λάθη. Το μεγαλύτερο όμως είναι το πιο γλυκό: αυτό που μπήκα στην πολιτική.

-Θα διεκδικούσατε και πάλι τη δημαρχία;

-Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ αν το… λάθος είναι τόσο γλυκό…

«Στο δήμο η έννοια της  πολιτικής προστασίας  είναι  άγνωστη υπόθεση»

-Είσαστε από τα δυναμικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πως σας φαίνεται η προσπάθεια που γίνεται από τη Γεννηματά και τον Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς;

-Η πρωτοβουλία για την ανασυγκρότησης της πολυκερματισμένης δημοκρατικής παράταξης χωρίς αποκλεισμούς, αποτελεί αναγκαιότητα την χρονική πολιτική συγκυρία που διανύουμε. Είναι θετική, γιατί  προσδίδει νέο περιεχόμενο και συμβάλει στην ανανέωση ιδεών και προτάσεων για μια προοδευτική διακυβέρνηση . Η προοπτική της πρωτοβουλίας αυτής,  όσο κι όλων των άλλων, αξιολογούνται από τους πολίτες , που έχουν απογοητευθεί από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος πριν την κρίση, αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης . Τώρα, οι πολίτες κατασταλαγμένοι  από την αποτυχία των αδιεξόδων είναι σε θέση  αναζήτησης για  μια προοδευτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Σπαθής είναι ένας από τους ικανούς υποψηφίους δημάρχους το έχω τονίσει…
    Αυτή τη στιγμή ιδανικός θα ήταν ο Οικονόμου αλλά δεν βλέπω τόλμη και θάρρος ….τα έχω πει άλλη φορά…
    Ικανοί είναι για δημαρχία Οικονόμου, Σπαθής, Τραγάνης, Ευαγγελόπουλος και Στουρνάρας.
    Ο υποψήφιος πρέπει να ενώνει όλο τον κεντροαριστερό χώρο. Με συνεννόηση βλέπω να επιτυγχάνεται και να έρχεται η νίκη στο δήμο.
    Αν αρχίσουν τα προσωπικά γούστα του καθενός πάλι θα έχουμε αχταρμά…να συμμετέχουν όλοι με τον τρόπο του ο καθένας….
    Αν ένας Γιώργος Σπαθής ή όποιος άλλος πάρει το χρίσμα και είναι νοήμον να ακούσει τα προβλήματα αυτά και δημιουργήσει συνθήκες συσπείρωσης θα βγει αεράτα. Χωρίς ανεξάρτητους να πυροβολούν δεξιά και αριστερά. Αν χωριστούν σε 2 στρατόπεδα και βάλουν 2 παράλληλα σοσιαλδημοκράτες θα σπείρουν πάλι στη διχόνοια την παράταξη και σε καταστάσεις εμφυλίου εσωτερικά της σε κάθε τόπο για άλλη μια φορά. Αυτό σάπισε το παρελθόν. Ο εσωτερικός πολυκερματισμός.
    Είναι αλήθεια ότι η θερμοκρασία είχε καρφωθεί στο μείον 26 περιφερειακά της πόλης και μέσα στους μείον 23 βαθμούς.
    Το 2001 έκανε την πιο σκληρή παγωνιά και το χιόνι ήταν περισσότερο.
    Το μεγαλύτερο ποσοστό των δέντρων είχαν παγώσει…και δικά μου δέντρα.
    Το 2001 ήταν μια μικρογραφία του 1987.
    Το 2017 φέτος ήταν μια μικρογραφία του 2001. Φέτος υπήρχαν τραγικοί χειρισμοί σε ένα χιόνι σιγά τα λάχανα για τους παλαιότερους.
    Αλλά το φετινό ήταν η αποθέωση της βλακείας……και της αναποτελεσματικότητας…

    Το θέμα δεν είναι μόνο τα χιόνια είναι και η ενόχληση ορισμένων υπηρεσιών ΑΕ που λειτουργούν με ροή χρήματος κάθε χρονιά και πολλαπλασιάζοντας το χρέος. Γιατί δεν διαφωτίζει κανένας τι συμβαίνει πως έγινε το χρέος ? όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες μαστίζονται από την κατανάλωση ρεύματος και το προσωπικό σε έξοδα…εσείς ούτε μεγάλη κατανάλωση έχετε ρεύματος καθώς δεν είστε βιομηχανία ούτε βιοτεχνία και φυσικά ούτε πολύ προσωπικό άκουσα για 7 υπαλλήλους….πως το χρέος είναι τόσο μεγάλο ? Εκτός αν υπάρχουν πολλά αφεντικά γιατί δεν βλέπω να ενοχλείται κανένας…
    Το θέμα είναι οι μελλοντικές ΑΕ που θέλουν να χτίσουν ορισμένοι στο μέλλον. Γιατί έχουν γίνει οι υπολογισμοί που απαιτείται μεγαλύτερη οικονομική ταρίφα….σε κάποιες δομές που στηρίζονται…να κάνουμε τον Μύλο των ξωτικών και τα Ιαματικά τερτίπια ΑΕ εδώ έχει ταρίφα χρηματοδότησης με αναπτυξιακά προγράμματα με τον επενδυτικό νόμο…..
    Θα γυρίσουν μπούμερανγκ όλες αυτές οι ιδέες….

    Το θέμα είναι ότι όλοι οι Άρχοντες δέχονται αυτές τις ΑΕ και τα σχέδια τους. Με εργαζόμενους απλήρωτους και λιγοστούς….Ένα άρωμα ξεφτίλας και κακοδιαχείρισης για συνεχόμενα χρόνια.

    Κοινωνικές δομές χωρίς σωστές διαρρυθμίσεις σωστές και πραγματικό ενδιαφέρον καθώς μόνο τα πανηγύρια ενδιαφέρουν…. Ένα σύγχρονο κοινωνικό σχέδιο με αρχές και ήθος προς τους συνανθρώπους της πόλης μας και γείτονες μας.
    Μια σύγχρονη δομή αδέσποτων ζώων με σωστές εγκαταστάσεις νόμιμες, ένα κτηνίατρο επιβλέπων και συντηρητές προσωπικό εγκατάστασης.
    Και όχι ζώα σε τσίγκους σκουριές και βρωμιά με κοπροφαγίες….
    Δήμος πρωτεύουσα του νομού και η Λαϊκή Αγορά δεν έχει 2 χημικές τουαλέτες…
    ΧΕΣΤΗΚΑΝΕ οι γιαγιάδες από όλα τα χωριά τόσα χρόνια ……
    άφησε τες το πρωί και μάζεψέ τες το μεσημέρι ,απόγευμα. Από τα Σαράγια που είναι το εργοτάξιο του δήμου.

    Ο πράσινος τάπητας ταρτάν στο πάρκο Αγίου Γεωργίου πέθανε η ζωή του θέλει συντήρηση.
    Η πισίνα του πάρκου Αγίου Γεωργίου τόσα χρόνια κλειστή. Έλεος με τους ιδιώτες που ευνοούνται και τυγχάνει μόνο μια πισίνα να είναι ανοιχτή. Έλεος τι φταίνε τα παιδάκια με τόσα ατυχήματα να σέρνονται σε δρόμους αιχμής…Εκτός πόλης και να πληρώνουν αβέρτα κουβέρτα τον ιδιώτη επιχειρηματία.
    Συντήρηση στα πλακάκια της πισίνας τουαλέτες και εκμίσθωση με σωστή διαφήμιση και όχι νοικιάζεται γήπεδο έκτασης τάδε…..ξεφτιλίκια…
    Οι υπάλληλοι του δήμου που κόβουν τα χόρτα σε ένα πάρκο υγείας και άθλησης αν δεν ξέρουν να τα κόψουν και να τα μαζέψουν ας το δηλώσουν…επαναλαμβανόμενες φορές στοιβάζονται και μυρίζουν σαπίλα…όχι να τρέξει δεν μπορεί κάποιος όταν ανοίγουν τα πνευμόνια του από την άσκηση να περπατήσει δεν μπορεί…..
    Θα κόβονται και θα μαζεύονται άμεσα…..ας είναι τμηματικά…όχι όλα μαζί μια ή δυο φορές το χρόνο όποτε βολεύει για φιγούρα όπως στην εορτή του Αγίου Γεωργίου…Κάνουμε κάτι το κάνουμε σωστά….
    Ο φωτισμός της νύχτας είναι ανεπαρκείς…. υπάρχουν λάμπες ατελείωτες. Είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει φώτα στις 3 εισόδους του πάρκου ορισμένα γύρω γύρω στη διαδρομή και φυσικά γελοίο να μην έχει φώτα ο ναός του Αγίου Γεωργίου.
    Εκτός αν θέλετε να δείτε αυτό που είδα εγώ ένα βράδυ ……και πάλι καλά ήμουν εγώ ο Ράμπο αν ήταν κανένας άλλος θα είχε θέμα….Εκτός αν τα φώτα στο ναό δεν μπαίνουν για να πάνε να στήνονται πίσω από το ιερό οι άθεοι.
    Ο Σπαθής νομίζω είχε βγάλει μια διαταγή να φωτίζονται όλοι οι ναοί του δήμου Τρικκαίων…

    Πρώτα θέλω να λυθούν όλα τα προβλήματα της πόλης και μετά θέλω να δω τα πανηγύρια…
    Άλλη φορά τα υπόλοιπα σφάλματα….

  2. Κλειστε την πόρτα ρε παιδιά από το κλουβι …βγήκαν όλα τα πρασινα παπαγαλακια και σκουζουν για το ξεχασμενο- ζομπυ πρώην Δήμαρχο Γ Σπαθη.
    Από τους άλλους καλά…αλλά κι εσύ Καπετάν; Τον Πλευση τον επνιξες γρήγορα στην πρώτη φουρτουνα!
    Ας οψεται το ξεροκομματο που σας πεταξαν!

  3. Σπαθή και ξερό ψωμί
    τα μουστάκια δείχνουν εμπειρία.
    Φουρτούνα άει κάτσι σια πέρα σύ δε ξέρς τίποτας όλα πολιτική τα βλεπς. Φάε κανα τραχανά με μπουκωσιές κι σώπα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης