"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.8 C
Trikala

«Δεν αρέσουμε πιά»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ας υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ  καταφέρνει να «ξεφορτωθεί» τον Κασσελάκη. Και λοιπόν; Τι θα γίνει μετά; Θα εκτοξευτούν τα ποσοστά του κόμματος; Θα αποκτηθεί (ξανά) δυναμική εξουσίας; Θα φτιάξουν τα πράγματα ή θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε «ωραίες ατμόσφαιρες» όπως αυτές των τελευταίων ημερών;

Η εκδοχή που πλασάρεται από κορυφαία και μη στελέχη ότι το πρόβλημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο νέος του αρχηγός, λέει τη μισή αλήθεια. Και είναι και μια βολική εκδοχή. Γιατί η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πότε προέκυψε ο Κασσελάκης; Μετά την απόφαση του Aλέξη Τσίπρα   να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια απόφαση μονόδρομος. Δεν την ήθελε αλλά δεν μπορούσε να κάνει και διαφορετικά. Ποτέ, δεν έχω ξαναδεί κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει μεγαλύτερη φθορά από το κόμμα που κυβερνά. Και δεν θυμάμαι εκλογές που οι πολίτες αποδοκίμασαν τόσο έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό του.

Για όσους στην Κουμουνδούρου δεν θυμούνται ή θέλουν να ξεχάσουν στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 32%. Μετά από 4 χρόνια στην αντιπολίτευση και με αντίπαλο «τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» κατάφερε να ρίξει τα ποσοστά του κατά, περίπου 14 μονάδες. Έπεσε στο 17%. Έχασε κοντά 900 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αυτή η κατρακύλα δεν είχε την υπογραφή του Κασσελάκη. Ήταν έργο Τσίπρα.

Πώς προέκυψε ο Κασσελάκης; Και αυτό, όπως όλα δείχνουν, έργο Τσίπρα ήταν. Αλλιώς τα υπολόγιζε αλλιώς του βγήκαν (για μια ακόμα φορά).  Ήθελε, υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα, πράγματα και παρασκήνιο να εμποδίσει μια θριαμβευτική εκλογή της κυρίας Αχτσιόγλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα περιόριζε το ποσοστό της εκλογής της. Δεν περίμενε ότι θα εκλεγόταν και μάλιστα με τόσο εμφατικό τρόπο. Έπεσε έξω.

Και τώρα; Θα μπορούσε κάποιος να πει καλά ξεμπερδέματα. Αλλά τα ξεμπερδέματα στην πολιτική δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Ο Κασσελάκης δεν έχει την εμπιστοσύνη των καλούμενων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αμφίβολο αν διατηρεί και την απήχηση που είχε στη βάση του κόμματος. Αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα. Να πέσει αμαχητί. Να αφήσει το «μαγαζί» σε αυτούς που το θεωρούν δικό τους και βλέπουν τον ίδιο ως αλεξιπτωτιστή. Το ξεκαθάρισε με δηλώσεις και επιστολές.

Είναι άγνωστο τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες, τα σενάρια που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν αποκλείουν να υπάρξει και νέα ρήξη. Σε κάθε περίπτωση, για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η φράση που είχε πει για το Πασοκ η Μελίνα Μερκούρη.  «Δεν αρέσουμε πιά». Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει. Γιατί δεν τον βαραίνουν μόνο τα έργα και τις (κυβερνητικές) ημέρες του.

Τον βαραίνει η  αδυναμία του να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Δεν ξέρει κανείς τι ακριβώς πρεσβεύει. Ιδεολογικά και πολιτικά.  Ψάχνεται, με ερωτηματολόγια; Έίναι αριστερό; Είναι κεντροαριστερό; Είναι λίγο από όλα; Πρέπει να αλλάξει όνομα; Αλήθεια πώς μπορεί ο πολίτης να εμπιστευθεί ένα κόμμα που δεν ξέρει που θέλει να πάει;

Τα (πραγματικά) δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκονται στις μέρες που έρχονται. Τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν υποθέσουμε ότι δεν θα διαλυθεί στο συνέδριο, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα, μετά τις Ευρωεκλογές. Αν πάρει τα ποσοστά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα έχει, οριστικά, γίνει ένα μικρό κόμμα. Που δεν θα έχει η πορεία προς την εξουσία αλλά προς τα μονοψήφια ποσοστά με τα οποία, ήδη, φλερτάρει.

Δημήτρης Χόνδρος

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη” κ. Χονδρε, πολύ θα σας βόλευε η διάλυση του Συριζα, βλέπετε η Νέα Αριστερά σας μετα βίας πιάνει το 1,5 – 2 %. Το Συριζα τον είχατε φέουδο όλοι της φατριάς σας και τώρα σας πονάει που βρίσκεστε στην αφάνεια. Ο Συριζα περνάει από τρικυμία αλλά θα βρει το βήμα του αργά η γρήγορα με τον Κασσελάκη ή με κάποιον άλλο αρχηγό. Ο κόσμος της αριστεράς βρίσκεται σε αναμονή και αυτό επαληθεύεται και δημοσκοπικά αφού τη ραγδαία πτώση του Συριζα (πάνω από 20%) δεν την καρπώθηκε κανένα κόμμα πόσο μάλλον το Πασόκ που ξερογλύφεται για να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και για εσάς στη Νέα Αριστερά και τα πρωτοκλασάτα σας στελέχη που τα έθρεψε σαν φίδια στον κόρφο του ο Τσίπρας και τα πήρε από το χέρι σαν τα μικρά παιδάκια δίχως να εκλεγούν, τα έκανε υπερυπουργούς και αυτά του σκάβανε το λάκκο για να πάρουν την εξουσία! Οι παροιμίες όμως ειναι σοφές και για την περίπτωση ταιριάζουν δύο. “Όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού, πέφτει μέσα ο ίδιος” και “ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται”… Συγχαρητήρια και για τη μεγαλειώδη εκδήλωσή σας στα Τρίκαλα με την ξεκούραστη πλέον Έφη των λιγότερων από τριάντα ατόμων….. Περαστικά σας!

  2. Το συριζα έχει τελειώσει οριστικά για τον κόσμο από τότε που έλεγε θα σκίσει τα μνημόνια και το όχι το έκανε ναι,από τότε που ο Αλέξης έλεγε go back κυρία μερκελ και μετά του έβαζαν οι Γερμανοί κονκάρδες και εκείνος τους ευχαριστούσε.Ανεμομαζωματα διαολοσκορπισματα ήταν το συριζα χωρίς κομματικό μηχανισμό.Για αυτό και η φθορά.Αυτα να λες και ασε τι κάνουν οι άλλοι.Το Πασοκ σε περνάει και δεν υπάρχει περίπτωση να το ξεπεράσεις.Γιατι έχει οργάνωση πλέων.Η έφη κανείς δεν ξέρει τι ρόλο βαράει,αλλα δεν πιστεύω οτι στο τελος δεν θα μπει στη Βουλή

  3. Άσε τη καραμέλα με τα μνημόνια και τα δημοψηφίσματα, καλό το story αλλά δεν έχει δράκο…… Με το δημοψήφισμα ο Συριζα πήγε και διαπραγματευτικέ εκ νέου τους μνημονιακούς όρους μέσα σε ασφυκτικό κλοιό με τα capital controls που επέβαλαν οι φίλοι σου Στουρνάρας και σια. Αν θυμάσαι το Πασοκ με το Γιωργάκη μας φούνταραν στους βράχους και μας επέβαλλαν τα μνημόνια και ο Σαμαράς με τη συγκυβέρνηση Βενιζέλου μας αποτελείωσε παραδίδοντας άδεια ταμεία…. Σας πονάει ο Συριζα διότι για πρώτη φορά αριστερά με τις αστοχίες και την κυβερνητική απειρία που είχε σταμάτησε τον κοσμάκη να ψάχνει στα σκουπίδια, έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια που θα μας ρίξει τώρα ο Μητσοτάκης με το Σημιτικό Πασόκ που κυβερνάει και άφησε και ταμείο στο τέλος να τρώνε και να πίνουν οι ημετεροί σου…. Ναι συμφωνώ οργανωτικά είναι χάος αλλά θα στρώσουνε διότι είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, διότι το Πασόκ που ευαγγελίζεσαι εάν ήταν να ανακάμψει τόσο καιρό θα το είχε επιτύχει…Αν τώρα που ο Συριζα είναι στα κάτω του το Πασοκ κερδίζει 1-2 μονάδες κοντά στο στατιστικό λάθος, εκέι θα μείνει δεν τραβάει. Για την Έφη και την Νέα Αριστερά το μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο θα κάνει μια ανέλπιδα προσπάθεια να δραπετεύσει στην Ευρωβουλή, μάταια, το μόνο που τους απομένει είναι να προσχωρήσουν παρακαλώντας σε κανα Πασόκ μπας και σωθούν από την αφάνεια. εκτός αν τους πριμοδοτήσει ο Μητσοτάκης να μπουν όριακά στη βουλή σαν μια άλλη πλεύση ελευθερίας ανάχωμα στο Συριζα διότι ο στόχος όλου του Αριστερού τόξου ειναι η στρατηγική ήττα του σύριζα και όχι το καθεστώς Μητσοτάκη… Το αποδείξατε άλλωστε όταν ο Τσίπρας σαν άπλωσε το χέρι στις προηγούμενες εκλογές για το σχηματισμό κυβερνώσας αριστεράς και όλοι το δαγκώσατε. Περαστικά σας και καληνύχτα!

    • Αυτή είναι η καραμέλα Πολάκη.
      -Η Ελλάδα χρεωκόπησε μεταπολιτευτικά με τις σπατάλες με δανεικά του ΠΑΣΟΚ και της λαικής δεξιάς, με την αριστερά να πλειοδοτεί.
      -Ο Κωστάκης το έσκασε και άφησε τη βόμβα στο Γιωργάκη, που αποδέχτηκε το προβληματικό 1ο μνημόνιο, με φόρους και λάθος συντελεστές της τρόικας.
      -Οταν με το 2ο μνημόνιο, είμασταν έτοιμοι να βγούμε με πιστοληπτική γραμμή, ο Αλέξης με το Γιάνη, έφεραν το 3ο αχρείαστο μνημόνιο με υποθήκη για 99 χρόνια της χώρας.
      -Και στην έξοδο από το 3ο, δεν δέχτηκαν την πιστοληπτική γραμμή, αλλά το μαξιλάρι με επιπλέον φόρους.
      -Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη μάχη οπισθοφυλακής του παλιού ΠΑΣΟΚ και λαϊκοδεξιάς , που τον έκαναν 1ο κόμμα διαμαρτυρίας και τώρα γυρνάει εκεί που ανήκει, ένα μικρό κόμμα.
      -Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δεν έχει ηγέτη, και ο Μητσοτάκης έχει διεμβολίσει το μεσαίο χώρο, με απώλειες δεξιά του.

      • Που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε μετά το 2ο μνημόνιο;
        Υ.Γ.1. Σαν να ακούω τα παπαγαλάκια του μπαμπά Μητσοτάκη το 1993. ”Εάν τον άφηνε ο Σαμαράς άλλους 6 μήνες να ολοκληρώσει τη θητεία του, θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια”. Ιστορίες για λαό με κοντή, ή καθόλου μνήμη.
        Υ.Γ.2. Τώρα ο Κούλης (σιγά μην είναι ΝΔ αυτό) δίνει τη μάχη της οπισθοφυλακής του νέου ΠΑΣΟΚ, με όλα τα κατάλοιπα εκεί; Ψηφίστε α-νόητοι δεξιοί, στο τέλος υπουργούς ΠΑΣΟΚ θα έχετε…

        • -O Kων Μητσοτάκης χρειαζόταν 2 θητείες για να αλλάξει την Ελλάδα, αλλά τον είχε υπονομεύσει ο Ανδρέας με την απλή αναλογική όταν είδε ότι χάνει τις εκλογές, και με 151 δεν άφηναν τις μεταρρυθμίσεις οι λαϊκοδεξιοί του Έβερτ και τον έριξε η πατριωτική δεξιά του Σαμαρά
          -Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο Αλέξης, όταν είδε ότι χάνει τις εκλογές, αλλά η Φώφη το μπλόκαρε, για να σώσει το ΠΑΣΟΚ
          -Ο Κυριάκος έχει μάθει από όσα έγιναν το 1990-1993 όμως

          • Πάντα έχω δίκιο, έστω επαναλαμβανόμενος. Και να φύγει η ψυχή, το χούι δεν εξέρχεται ΠΟΤΕ. (…μηδ΄ ες το μη ον φθείρεσται).
            Απόδειξη: Εάν …αναστήσω τη γιαγιά μου και τη βάλω να ψηφίσει, αυτή θα ψάχνει να βρει το ψηφοδέλτιο του Λευτέρη ή του Σοφοκλή Βενιζέλου. Ο υιός της, του Ανδρέα.
            Υ.Γ. Στη Δευτέρα Παρουσία ο POLITIS, του Μητσοτάκη.

          • Άσε Politis τα περί καραμέλας Πολάκη κ.λπ. ” verba volant, scripta manent” ….. Κοιτάξτε τα χρέη σας στη ΝΔ και στο Πασοκ και πες μας πότε θα τα αποπληρώσετε, διότι μες τον αναμορφωμένο ποινικό κώδικα που ψηφίζετε θα μπει ο κοσμάκης που έπεσε έξω οικονομικά (για πλημμελήματα) και που δεν μπορεί να αποπληρώσει… Το σινάφι σας για τα χρέη του κόμματός σας θα μπει μέσα ή θα τα φορτωθεί ο λαός πάλι στο δόγμα “τα ορφανά πορεύονται και οι χήρες κονομιώνται” και τα άλλα ειναι να ‘χαμε να λέγαμε και να ‘χαμε να πούμε που λέει ο Αυγολέμονος…. Παπαγαλίστε ότι θέλετε αλλά σας πονάει διότι ο Συριζα δεν χρωστάει ούτε έβαλε το δάχτυλο στο μέλι όταν κυβέρνησε…. Όσο για τον Πολάκη ρίξε μια ματιά στον τιμοκατάλογο των φαρμάκων και παραιατρικών τότε και σήμερα με υπουργό τον Σπυράδωνα με τα αδιευκρίνιστες καταθέσεις που θα κόβει ταρίφα για να χειρουργηθείς το απόγευμα ώστε να χρυσώσει το χάπι νομιμοποιώντας το φακελάκι στους Ιατρούς για να μην λακίσουν όλοι για το εξωτερικό. Και μη μου πείς ότι περνάν και αυτά μέσο Ουκρανίας όπως το ελληνικό λάδι, γάλα και λοιπά αγαθά…… Περαστικά!

            • Τα χρέη των κομμάτων είναι η αμαρτίες της περιόδου της σπάταλης και των χρεών.

              Θ. Πάγκαλος:
              “Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: -Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.”

          • Επειδή ο POLITIS (με άλλα ονόματα, θεωρώντας μας ανόητους) δεν καταλαβαίνει με επιχειρήματα τεκμηριωμένα, θα ”κατέβω” κάπως, μπας και γίνω κατανοητός. Φίλε, τα …”κακά” πάνω στο λάκκο του εκλιπόντος που θαυμάζεις και αναπαράγεις συχνάκις, ανήκουν στον Ελληνικό Λαό.
            Υ.Γ. Ίσως γι΄αυτό ο αδόλφος φρόντισε να τον κάψουν. Βλέπεις, τα ”κακά” βρομάνε…

      • Αφού επιμένεις POLITIS: Γι΄αυτό τον βάζουμε και …ψηφίζει.
        Υ.Γ. Έλα, τώρα που είναι βράδυ και δεν μας διαβάζει κανείς… Μεταξύ μας. Δηλαδή, μεταξύ κατεργάρηδων: Δεν ψηφίζουν ε; Η Computer Logic είναι;

  4. Όπως εμείς τώρα, εκ του ασφαλούς και μέσα στην πολυτέλεια μας, σχολιάζουμε ειρωνικά τους τύπους του 8ου και 9ου αιώνα που σφάζονταν για τις εικόνες, ενώ οι ορδές της Ανατολής πλησίαζαν, έτσι και οι τύποι* του 3.000 και βάλε, θα γελάνε μαζί μας. Όλοι, μα όλοι, το καταλαβαίνουν, το βλέπουν διά ζώσης, το μυρίζονται, το αισθάνονται. Όλοι, μα όλοι, τους τα παίρνουν, χοντρά μάλιστα. Και το χειρότερο: τους δουλεύουν ψιλό γαζί. Και αυτοί συνεχίζουν, φανατικά μάλιστα.
    * Εάν θα ζούνε τότε αυτοί, από το πολύ ρέψιμο και κλ@σιμο των αγελάδων…

  5. Κατ αρχάς, πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο, να μην πω αδύνατον , ν απαλλαγούν απ τον Κασελλάκη! Ήταν καλό να μην τσιμπήσουν στο δόλωμα, που τους έβαλε ο Τσίπρας. Ο οποίος βεβαίως ούτε που φανταζόταν αυτή την εξέλιξη. Πίστευε ότι θα τον είχε του χεριού του, για να κάνει ότι δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος, δηλ, να διώξει όλους τους ενοχλητικούς που στέκονταν εμπόδιο στα σχέδιά του, ν απαλλαγεί και από τον Πολάκη που καταλάβαινε ότι πιθανόν να έστηνε κάτι δικό του με τους φανατισμένους οπαδούς του, αλλά η πραγματικότητα τον άφησε άναυδο και πολύ πίσω και τώρα τρέχει για να συμμαζέψει τ ασυμμάζευτα. Το θέμα είναι με κάποιους λίγους είναι αλήθεια σοβαρούς- γιατί για τους άλλους δεν το συζητώ, που νομίσανε ότι ο άσχετος που ντροπιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ θα νικούσε το Μητσοτάκη και κάνανε χαρές μεγάλες! αυτοί λοιπόν οι λίγοι τώρα θυμήθηκαν με τι έχουν μπλέξει. Και κάθονται και λένε μπαρούφες ότι θα τον βγάλουν απο αρχηγό, αυτοί που μέχρι προχτές,λέγανε _μα ο άνθρωπος ψηφίστηκε _ και άλλες αστείες δικαιολογίες. Αυτά τώρα δεν ισχύουν? Καλά ξεμπρδέματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης