"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.1 C
Trikala

Δολοφονικός και δοσιλογικός ο ρόλος Καβράκου

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Πρωτοβουλία για την Επέτειο του 1925»

Σταθμός στην πορεία για την αναγνώριση της Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων το 1925 υπήρξε η εκδήλωση-ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο τον Φλεβάρη 2010.

Εκεί ο Μανώλης Γλέζος, μεταξύ άλλων, είπε: «Ο ρόλος του Καβράκου στα γεγονότα του 1925 υπήρξε δολοφονικός, ενώ στα γεγονότα του 1941 ήταν προδοτικός». Έτσι λιτά περιέγραψε τον αντισυνταγματάρχη-αρνητικό πρωταγωνιστή στην Εξέγερση του 1925, με τους 7 νεκρούς και τους πάνω από 25 τραυματίες, και τον υποστράτηγο που παρέδωσε το 1941 την Αθήνα στον Χίτλερ.

 Ωστόσο ο περιώνυμος Τρικαλινός στρατηγός είχε κρυμμένες κι άλλες πολλές μαύρες σελίδες του βιογραφικού του, για τις οποίες μόνο ντροπή μπορούμε να αισθανόμαστε εμείς οι συμπατριώτες του. Μαύρες κηλίδες πριν το 1925, μετά το 1941, αλλά και στο ενδιάμεσο (1925-1941). Ας είναι καλά οι αθηναϊκές ιστοσελίδες και εφημερίδες που μας αποκάλυψαν το πλήρες (;) βιογραφικό του.

 Ας το αναγνώσουμε:

•    Ο λοχίας Καβράκος το 1910 κατέθεσε ως ψευδομάρτυρας στη δίκη για την Εξέγερση των αγροτών στο Κιλελέρ

•    Ο αντισυνταγματάρχης Καβράκος ως φρούραρχος Τρικάλων το 1925 κατέστειλε με τα όπλα τη μεγάλη Αγροτική Λαϊκή Εξέγερση της 2ης Φλεβάρη σκοτώνοντας 7 αγρότες, εργάτες και επαγγελματίες Τρικαλινούς και τραυματίζοντας άλλους 25

•    Ο στρατοδίκης Καβράκος το 1935 καταδίκασε σε θάνατο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα

•    Ο υποστράτηγος Καβράκος ως φρούραρχος Αθηνών το 1941 παρέδωσε την Αθήνα στον Χίτλερ. Μάλιστα η φωτογραφία τον δείχνει να παραδίδει την πρωτεύουσα στους ναζί εισβολείς, έμπλεος χαράς!

•    Την άνοιξη του 1941 ο Καβράκος με διαταγή του εμποδίζει τους ευέλπιδες να πολεμήσουν τους Γερμανούς εισβολείς

•    Στην κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου ο στρατηγός Καβράκος ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών τον Ιούνιο 1941

•    Μαζί με άλλους 100 αξιωματικούς ανέλαβαν τη συγκέντρωση των σιτηρών της χώρας για τις ανάγκες των κατακτητών

•    Το καλοκαίρι του 1941 ο Χρήστος Καβράκος, με την ιδιότητα του διευθυντή, μαζί με τον νομάρχη Τρικάλων Σάββα Χώτζη, απαγορεύουν στους Μεγαλοκαλυβιώτες να πωλούν τα σιτηρά και τους υποχρεώνουν να παραδίνουν τις πλεονάζουσες ποσότητες σίτου στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών

•    Τελικά, στα Δεκεμβριανά του 1944 συνελήφθη από την Πολιτοφυλακή του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε στον Υμηττό για δοσιλογισμό.
Και όμως! Δρόμος στην πόλη των Τρικάλων, αλλά και το Στρατόπεδο της πόλης όπου στεγάζεται η ΣΜΥ φέρνουν ακόμα το όνομά του!!!

 Αν μη τι άλλο, οι επίσημες Αρχές οφείλουν ν’ απολογηθούν στον δημοκρατικό λαό των Τρικάλων για τη μέχρι τώρα ολιγωρία τους και να προχωρήσουν άμεσα στο ξήλωμα του ονόματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης