"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.7 C
Trikala

Είναι εξωφρενικό – Έχετε αντιληφθεί ότι το φάρμακο έγινε φαρμάκι;

lafarm

Σχετικά άρθρα

Δεν έχει αντιληφθεί -νομίζω- ο πολύς κόσμος πόσο έχουν ακριβήνει τα φάρμακα. Παραθέτω μια σειρά μνημονιακής εποχής μέτρων (όλων των κυβερνήσεων) που εκτόξευσαν το κόστος τους.

Α. Αρχικά μειώθηκε κατά πολύ η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Άρα πολλά φάρμακα που παλαιότερα μπορούσες να “γράψεις” και να προμηθευθείς πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή σου, τώρα τα πληρώνεις στο 100%. Σιγουρα αρκετά από αυτά κακώς υπήρχαν στην λίστα, αλλά η μεγάλη μείωση έθιξε και πολλά απαραίτητα.

Β. Αυξήθηκε η συμμετοχή του πολίτη στο κόστος των συνταγογραφούμενων οπότε νέα αύξηση.

Γ. Μειώθηκε για ειδικές κατηγορίες ασθενών η δυνατότητα “μηδενικής” συμμετοχής. Νέα αυξηση. Και μεγάλη.

Δ. Καθιερώθηκε ποσό ενός ευρώ πληρωμή φαρμακείου σε κάθε εκτέλεση συνταγής. Μικρό ποσό, πολλαπλασιάστε το όμως επί πολλές συνταγές για τους χρόνια πάσχοντες και πένητες να δείτε την επιβάρυνση.

Ε. Συνδέθηκαν όλοι οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα συνταγογράφησης. Σωστό. Αλλά πλέον με την υποβάθμιση των παλαιών “ιατρείων του ΙΚΑ” όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού πήγαινε για γράψιμο συνταγών δωρεάν, τώρα οι πολίτες αναζητούν ιδιώτη ιατρό για συνταγογράφηση.

Μαντέψτε;

Χρεώνουν από 10 έως 20 ευρώ την επίσκεψη. Και σε όποιον αναρωτηθεί γιατί αφου “η επίσκεψη είναι δωρεάν”, ας ψάξει να βρει δωρεάν μέσω ΕΟΠΠΥ ραντεβού σε ιδιώτη. Απλώς δεν υπάρχουν.

ΣΤ. Εγκρίθηκαν γενναίες αυξήσεις σε πολλά φάρμακα, οπότε έχουμε ξανά αυξημένο κόστος για τον πολίτη. Ειδικά στα πολύ φθηνά που έχουν και μεγάλη κατανάλωση.

Οσο για την σημερινή έλλειψη φαρμάκων; Θα αυξηθούν λέει και αλλο τα πιο φθηνά ωστε “να μην συμφέρει τις φαρμακαποθήκες να τα εξάγουν”! Οτι πιο εξωφρενικό δηλαδή.

Με όλα τα παραπάνω έγινε το εξής απλό. Μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη για το κράτος όπως ήταν η μνημονιακή απαίτηση, αλλά στην πράξη μετακυλήθηκε το κόστος στον πολίτη-ασθενή ο οποίος τώρα πληρώνει τα φάρμακα του κατά πολύ ακριβότερα την τελευταία δεκαετία. Ενώ την ίδια περίοδο είδε τα εισοδήματα του να κατακρημνίζονται. Θα πει κανείς μα έτσι αντιμετωπίστηκε το σοβαρό πρόβλημα της πολυφαρμακίας και της υπερσυνταγογράφησης. Οχι απαντώ. Αυτή παραμένει, αλλά τώρα το κόστος είναι πάνω στον ασθενή!

Συγχαρητήρια σε όλους.

Χρήστος Κτενάς

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το αντιληφθήκαμε κ. Κτενά και το αντελήφθη όλος ο Ελληνικός λαός. Εσείς όμως δεν αντιληφθήκατε, ότι εάν είχαμε τον Πολάκη υπουργό (και εν γένει τον Τσίπρα) τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Όχι, ρωτήστε και τον POLITIS δηλαδή.
    Υ.Γ. Από το μη χείρον, παράγεται το …χειρότερον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης