"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

9 C
Trikala

Εκλογές στην Ισπανία μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την ερχόμενη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινώσει ο Πέδρο Σάντσεθ την ημερομηνία των πρόωρων γενικών εκλογών, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της κυβέρνησής του στη Βουλή. Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών χρειαζόταν τη στήριξη των καταλανικών κομμάτων, ωστόσο αυτά δεν ψήφισαν γιατί απορρίφθηκε το αίτημά τους να δοθεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στην Καταλονία.

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται πηγές στην κυβέρνηση, ο Ισπανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία μετά το υπουργικό συμβούλιο ενώ οι αρμόδιες αρχές ήδη προετοιμάζονται για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Η διαδικασία ξεκίνησε μόλις ανακοινώθηκε η απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Σοσιαλιστές, το Podemos και το PVN, είχαν προσπαθήσει να πείσουν τα καταλανικά κόμματα ERC και PdeCAT να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τα κόμματα της Καταλονίας, για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό είχαν θέσει ως όρο να αναγνωριστεί στην Καταλονία το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πράγμα που η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν μπορούσε να δεχθεί, καθώς αντιβαίνει στο ισπανικό Σύνταγμα.

Η υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, είχε ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί ούτε επιθυμεί να λειτουργεί εκτός Συντάγματος», συνεπώς δεν μπορεί να θέσει στην πολιτική ατζέντα θέμα «αυτοδιάθεσης της Καταλονίας», ούτε να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των αυτονομιστών.

Ο βουλευτής του PdeCAT είχε αναφέρει πως «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή» στο σχέδιο του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ενώ βουλευτής και του ERC είχε αποκλείσει «αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Πάντως, στόχος του Ισπανού πρωθυπουργού είναι η διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει δεχθεί πιέσεις και από τα δεξιά, αφότου η πρόταση που έκανε η σοσιαλιστική κυβέρνηση για τον διορισμό ενός εισηγητή στις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έφερε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που την θεώρησε προδοσία, αλλά και παράδοση στην πίεση των αυτονομιστών της Καταλονίας, που ζητούσαν να επιτραπεί η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της.

Ως πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών τα ΜΜΕ στην Ισπανία έχουν αναφέρει τις 14 Απριλίου, ή τις 28 Απριλίου, αλλά και τις 26 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς ευρωεκλογές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές στη χώρα.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το Λαϊκό Κόμμα, οι Ciudadanos (Πολίτες) και το ακροδεξιό κόμμα Vox μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο, όπως έκαναν και στην Ανδαλουσία, άλλοτε προπύργιο των Σοσιαλιστών.

Τα τρία αυτά κόμματα κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν την περασμένη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Μαδρίτη για να ζητήσουν την προκήρυξη εκλογών από τον Σάντσεθ, τον οποίο κατηγορούν για «εσχάτη προδοσία» λόγω του Καταλανικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης