"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.4 C
Trikala

Εκλογές στην Ιταλία: Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ψήφο στην ακροδεξιά

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι Ιταλοί ψηφίζουν και οι κάλπες σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να οδηγήσουν στο σχηματισμό της πλέον ριζοσπαστικής δεξιάς κυβέρνησης  της χώρας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με μία πρωθυπουργό έτοιμη να γίνει πρότυπο για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, παρατηρεί ο Guardian σε σχετικό του άρθρο.

Το κόμμα της Μελόνι αναμένεται επίσης να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων εντός του συνασπισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον Ματέο Σαλβίνι, και τη Forza Italia, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι , που σημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ερωτηματικά για τις συμμαχίες της Ιταλίας στην Ευρώπη

Η νίκη του συνασπισμού, ωστόσο, εγείρει ερωτήματα για τις συμμαχίες της χώρας στην Ευρώπη, και ενώ η Μελόνι προσπάθησε να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα, η κατάκτηση της εξουσίας από αυτήν είναι απίθανο να γίνει ευπρόσδεκτη στο Παρίσι ή στο Βερολίνο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η νίκη της θα ήταν κακή για την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο Lars Klingbeil, πρόεδρος του SPD, του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, είπε ότι η Μελόνι είχε ευθυγραμμιστεί με «αντιδημοκρατικές» προσωπικότητες όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ευρωβουλευτές του Μελόνι καταψήφισαν ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την Ουγγαρία ως «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Η Μελόνι είναι επίσης σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας, καθώς και των αντι – μεταναστών Σουηδών Δημοκρατών και του ακροδεξιού ισπανικού Vox.

Το σχέδιο

«Η Μελόνι έχει φιλοδοξία να εκπροσωπήσει ένα μοντέλο όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη – αυτό είναι κάτι νέο [για τη δεξιά στην Ιταλία] σε σύγκριση με το παρελθόν», δήλωσε η Νάντια Ουρμπινάτι, θεωρητικός της πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. «Έχει επαφές με άλλα συντηρητικά κόμματα, που θέλουν μια Ευρώπη με λιγότερα πολιτικά δικαιώματα… το μοντέλο είναι εκεί, όπως και το σχέδιο»,  όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η ασάφεια είναι το κλειδί για την κατανόηση της Μελόνι», είπε ο Ματίας Ντιλέτι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης. «Ενδιαφέρεται πραγματικά να συμβιβαστεί με την ΕΕ στην οικονομική πολιτική. Αλλά αν η ΕΕ την πιέσει πάρα πολύ στην ιταλική κυβέρνηση, μπορεί πάντα να επιστρέψει στην ασφαλή ζώνη της ως λαϊκίστρια δεξιά ηγέτης. Θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία».

Η πιθανή επιστροφή του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών θα μειώσει επίσης τις ελπίδες για μια σημαντική πρόοδο στην προσπάθεια της ΕΕ να μεταρρυθμίσει το μεταναστευτικό της σύστημα μοιράζοντας τους αιτούντες άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη. Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη Λεπέν, είπε ότι «ανυπομονεί» να συνεχίσει την πολιτική του να εμποδίζει τα πλοία διάσωσης μεταναστών να εισέλθουν σε ιταλικά λιμάνια, τονίζει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Μελόνι καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και υποστήριξε την αποστολή όπλων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η κυβέρνησή της θα στηρίξει τον όγδοο γύρο κυρώσεων της ΕΕ που συζητείται στις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις γονάτιζαν την Ιταλία, αν και ποτέ δεν μπλόκαρε κανένα μέτρο της ΕΕ κατά της Ρωσίας όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση του ευρύτερου συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι, η οποία κατέρρευσε τον Ιούλιο.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 7 το πρωί της Κυριακής και το ποσοστό συμμετοχής ήταν περίπου 19% μέχρι το μεσημέρι. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων ήταν στο 25% πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, πράγμα που σημαίνει ότι η δεξιά συμμαχία μπορεί να κερδίσει μια μικρότερη πλειοψηφία από ό,τι οι δημοσκόποι αρχικά πρότειναν. Η αριστερή συμμαχία υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος προβλέπεται να συγκεντρώσει το 22-27% των ψήφων.

Ο Fausto Maccari, ο οποίος έχει ένα περίπτερο εφημερίδων, είπε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της δεξιάς, αλλά δεν είναι σίγουρος ποιον θα στηρίξει. «Οι επιλογές είναι κακές», πρόσθεσε ο Maccari, ο οποίος είναι  60 ετών. «Για παράδειγμα, κοιτάζω τον Μπερλουσκόνι και μου θυμίζει έναν κωμικό χαρακτήρα. Στην ηλικία του δεν πρέπει να ασχολείται με την πολιτική. Θα ήταν σαν εμένα, στην ηλικία μου, να προσπαθούσα να γίνω ποδοσφαιριστής σαν τον Μαραντόνα».

Πολλοί Ιταλοί που υποστηρίζουν τη Μελόνι, σύμφωνα με τον Guardian, το κάνουν επειδή δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στην κυβέρνηση και ελκύονται από την αποφασιστικότητα και την πίστη της στα ιδανικά της.

Η ακροδεξιά

Όπως επισημαίνει ο Guardian από την Ιταλία μέχρι τη Σουηδία, την Ουγγαρία μέχρι τη Γαλλία, η ακροδεξιά γίνεται και πάλι μια υπολογίσιμη δύναμη. Τονίζει δε ότι η εχθρότητά της προς τους μετανάστες ενθαρρύνει τους ξενοφοβικούς παντού, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ενώ ο κοινωνικός συντηρητισμός της απειλεί τα σκληρά κερδισμένα δικαιώματα LGBTQ+ και ο ευρωσκεπτικισμός της έχει ήδη ανατρέψει τη δυναμική της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης