"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.7 C
Trikala

Επιδότηση έως 60.000 ευρώ για νέους επιχειρηματίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Μια ακόμη ευκαιρία για την ίδρυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων έχουν άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι . Από χθες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στο δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ “Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» που επιδοτεί τους ενδιαφερόμενους επίδοξους επιχειρηματίες με ποσά από 15.000 έως 60.000 ευρώ.

Η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου και γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, στο www.ependyseis.gr χωρίς να ισχύει σειρά προτεραιότητας. Όπως είναι γνωστό για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φακέλου και των δικαιολογητικών και μόνο αν οι προτάσεις αξιολογηθούν θετικά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα γι’ αυτά. Σημειωτέον επίσης είναι πως οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 17/3/2016 ενώ σχέδια προϋπολογισμού μικρότερου των 15.000 ευρώ κρίνονται μη επιλέξιμα εξ αρχής και δεν μπορεί να υποβληθούν.

Το πρόγραμμα στοχεύει στη σύσταση επιχείρησης σε οκτώ στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπως: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά / Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και Υγεία-Φάρμακα.

Για να υπάρχει μια γενικότερη εικόνα γιο το πρόγραμμα σας επισημαίνουμε με τη μορφή ερωτήσεων απαντήσεων τα εξής:

* Ποιους δικαιούχους αφορά το πρόγραμμα;

– Ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή τους αίτησης και ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και χωρίς να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης τους πρόσκλησης (11.02.2016). Δεν είναι επιλέξιμοι οι ατομικοί επιχειρηματίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

* Υπάρχει εισοδηματικοί ή ηλικιακοί περιορισμοί;

– Ούτε στο εισόδημα ούτε στην ηλικία υπάρχει περιορισμός. Σε κάθε περίπτωση τους ο δικαιούχος/οι εταίροι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος τους ηλικίας τους, καθώς οι ανήλικοι δεν έχουν τη δικαιοπρακτική ικανότητα για την υποβολή/συμμετοχή σε αίτηση χρηματοδότησης.

* Μπορεί η εταιρεία που θα συσταθεί να αποτελείται και από άνεργους και από επιχειρηματίες;

– Ναι, εφόσον όλοι οι εταίροι πληρούν τους προϋποθέσεις συμμετοχής

* Μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος επενδυτής να υποβάλει δύο προτάσεις;

– Όχι. Κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να συμμετέχει στην υποβολή τους και μόνο αίτησης χρηματοδότησης επιχειρηματικού σχεδίου (είτε αυτοτελώς, είτε ως εταίρος).

*Ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες;

– Επιλέξιμες θεωρούνται όλες σχεδόν οι δαπάνες, οι ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, ακόμη και η πρόσληψη νέου υπαλλήλου. Δεν είναι επιλέξιμοι οι τόκοι επί χρεών, ο ΦΠΑ, η αγορά γης, υποδομών, ακινήτων και γηπέδων.

* Ποιες είναι οι εταιρικές μορφές που επιδοτούνται στην εν λόγω Δράση;

– Οι επιλέξιμες εταιρικές μορφές είναι οι εξής: Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, Ι.Κ.Ε., Συνεταιριστική Επιχείρηση καθώς και Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011. Επισημαίνεται ότι η Α.Ε. δεν είναι επιλέξιμη εταιρική μορφή για καμία κατηγορία δικαιούχων.

* Μπορεί κάποιος συνταξιούχος να υποβάλει στη Δράση ως αυτοαπασχολούμενος δηλαδή να κάνει έναρξη επιχείρησης πριν την προκήρυξη προγράμματος; Θεωρείται η σύνταξη σχέση μισθωτής εργασίας;

– Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μη λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της Πρόσκλησης.

* Γίνονται δεκτά συνεργατικά σχήματα φυσικών προσώπων εφόσον υπάρχουν μεταξύ τους σχέσεις συγγένειας;

– Δεν γίνονται δεκτά τα συνεργατικά σχήματα (σύσταση εταιρείας) φυσικών προσώπων τα οποία κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου, είναι είτε σύζυγοι, είτε συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού.

* Μπορεί κάποιος αυτοαπασχολούμενος να συμμετάσχει σε συνεργατικό σχήμα και ταυτοχρόνως να διατηρήσει και την ατομική του επιχείρηση;

– Μπορεί, καθώς δεν απαιτείται η διακοπή της υφιστάμενης δραστηριότητας/επιχείρησης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.

* Ποιο είναι το ποσοστό επιδότησης;

– Το ποσοστό ανέρχεται στο 100% του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού κάθε επιχειρηματικού σχεδίου.

* Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, μπορεί η επιχείρηση αυτή να ενταχθεί στη Δράση;

– Στην περίπτωση που το επιχειρηματικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο από το μέγιστο όριο, θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο της επιχειρηματικής πρότασης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους.

* Ποια είναι η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων;

– θα πρέπει να είναι κατά μέγιστο 24 μήνες από την ημερομηνία της απόφασης ένταξής τους.

* Από πότε οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη της νέας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας;

– Από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του επιχειρηματικού τους σχεδίου έως και την καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης.

* Επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων;

– Η συστέγαση επιχειρήσεων δεν επιτρέπεται. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων, θα ανακαλείται η απόφαση ένταξης.

* Ο εξοπλισμός που θα αγορασθεί μέσω του προγράμματος μπορεί να είναι μεταχειρισμένος;

– Είναι επιλέξιμη η δαπάνη για την αγορά εξοπλισμού, με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός είναι σύγχρονης τεχνολογίας, καινούριος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης κι επιπλέον πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις της Δράσης.

* Μπορεί ο εργαζόμενος που θα προσληφθεί και θα επιχορηγηθεί να έχει βαθμό συγγένειας με τον δικαιούχο του επενδυτικού σχεδίου;

– Η δαπάνη της νέας θέσης εργασίας δεν είναι επιλέξιμη εφόσον ο εργαζόμενος είναι σύζυγος ή συγγενής έως και 2ου βαθμού με τον εργοδότη/δικαιούχο της ενίσχυσης. Σε περίπτωση σύστασης νομικού προσώπου, ο εν λόγω περιορισμός ισχύει για όλους τους εταίρους του δικαιούχου.

* Οι κτιριακές δαπάνες επιδοτούνται;

– Είναι επιλέξιμες μόνο οι δαπάνες για τη διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και δαπάνες για επεμβάσεις επί του ακινήτου οι οποίες στοχεύουν στη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ.

* Πώς γίνεται η καταβολή της χρηματοδότησης;

– Η πρώτη Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης δαπανών είναι δυνατόν να υποβληθεί μετά την εκτέλεση τουλάχιστον του 25% του συνολικού οικονομικού και αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου. Η δεύτερη Αίτηση Ενδιάμεσης Επαλήθευσης δαπανών Προόδου είναι δυνατόν να υποβληθεί μετά την εκτέλεση τουλάχιστον του 50% του συνολικού οικονομικού και αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου. Ο δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής Αίτησης Τελικής Επαλήθευσης δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου του χωρίς την υποβολή Αίτησης Ενδιάμεσης Επαλήθευσης δαπανών.

* Είναι δυνατή η λήψη προκαταβολής από το πρόγραμμα;

– Δύναται, εφόσον ζητηθεί από τον ενισχυόμενο, να καταβληθεί προκαταβολή έως το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (Δημόσια Δαπάνη) του επιχειρηματικού σχεδίου μετά την απόφαση ένταξης και με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο. Η εγγυητική επιστολή προκαταβολής εκδίδεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με διάρκεια ισχύος τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

* Από πού θα αντλήσω περισσότερες πληροφορίες;

– Πληροφορίες μεταξύ άλλων μπορούν να αντληθούν τηλεφωνικά στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση και στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr και www.espa.gr.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης