"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.7 C
Trikala

«Ηλεκτροσόκ» από τις νέες τιμές ρεύματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι προμηθευτές προχωρούν σε αυξήσεις έως 81% επικαλούμενοι τη διεθνή συγκυρία, ενώ στην κυβέρνηση εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις οριζόντιες επιδοτήσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά.
Βαρυχειμωνιά φέρνουν στις τσέπες των καταναλωτών οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προμήθειας. Παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες απέχουν ακόμη από τον χειμώνα, οι προμηθευτές προχωρούν σε αυξήσεις επικαλούμενοι τη διεθνή συγκυρία, ενώ στην κυβέρνηση εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια στις οριζόντιες επιδοτήσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα νοικοκυριά.

Πρόσθετη ανησυχία για την πορεία των τιμών προκαλεί και η αύξηση κατά 81% για τη μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που ανακοίνωσε για σήμερα το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και φτάνει τα 138,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 76,62 χθες. Το φαινόμενο να αυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή κάθε Δευτέρα είναι σύνηθες λόγω της μειωμένης ζήτησης του Σαββατοκύριακου, αλλά η αύξηση κατά 81% δεν είναι καθόλου συνηθισμένη.

Σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει από το καλοκαίρι του 2022, οι εταιρείες που πωλούν ηλεκτρισμό ανακοινώνουν τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα, δέκα ημέρες νωρίτερα. Ετσι, στις 20 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν τα νέα τιμολόγια Νοεμβρίου που φανερώνουν σημαντικές αυξήσεις. Οι τιμές που παραθέτουμε ενδεικτικά, αφορούν οικιακό ρεύμα για ημερήσια κατανάλωση και δεν περιλαμβάνουν πιθανές εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες ανάλογα με τη συνέπεια εξόφλησης, την παραμονή στο ίδιο τιμολόγιο, την προσέλκυση νέων πελατών, την επίτευξη μείωσης στην κατανάλωση και άλλες παραμέτρους.

Κενό υπάρχει σχετικά με το αν η κυβέρνηση θα αποφασίσει και για τον Νοέμβριο οριζόντια επιδότηση, η οποία τον Οκτώβριο ήταν πολύ μικρή, 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα (15 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Μέσα στην κυβέρνηση επικρατούν διαφορετικές απόψεις καθώς πολλοί μιλούν εδώ και μήνες για κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων και υποκατάστασή τους από άλλες πιο «στοχευμένες». Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εισηγούνται όχι μόνο να αυξηθούν οι επιδοτήσεις για τον Νοέμβριο, αλλά να συνεχιστούν και από την 1/1/2024 διότι προβλέπουν υπέρμετρες αυξήσεις και ανησυχούν για κοινωνικές αντιδράσεις.

ΔΕΗ: Επειτα από μήνες διατήρησης των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα, η ΔΕΗ ανεβάζει το τιμολόγιο Γ1 κατά 9,6%, στα 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και κατά 8,9%, στα 18,2 λεπτά, για μεγαλύτερη κατανάλωση. Το MyHome4All ανεβαίνει κατά 11%, στα 16,5 λεπτά.

Protergia: Το τιμολόγιο MVP Reward ανεβαίνει από τα 18,6 λεπτά στα 22,5 (αύξηση 21,3%) ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στο Οικιακό Value+ που σκαρφαλώνει από τα 8,9 λεπτά στα 12,5 (41%).

Ηρων: Η χρέωση στο τιμολόγιο Generous Home ανεβαίνει από τα 19,5 στα 21,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (9,7% αύξηση) ενώ το Simply Generous Home αυξάνεται στα 13,9 λεπτά από 13,3 για νέους πελάτες και στα 13,2 από 12,6 για παλαιότερους.

Elpedison: Σημαντική ανατίμηση για τα ακριβότερα τιμολόγια της εταιρείας, όπως το Green Economy που ανεβαίνει από τα 13,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα 17,5 (29,6%) και το Economy που φτάνει στα 21 λεπτά από 15,9 (32,07%). Ακόμη μεγαλύτερη η αύξηση 50% στο φτηνότερο τιμολόγιο Economy Plus που φτάνει τα 12 λεπτά έναντι 8 λεπτών τον Οκτώβριο.

NRG: Πάνω από τα 20 λεπτά φτάνουν τα τιμολόγια On Time και Prime της εταιρείας, ενώ μειώνεται η χρέωση στο On Time+. To On Time φτάνει στα 20,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 17,5 τον Οκτώβριο, το Prime στα 22,2 λεπτά από 18,7 ενώ το On Time+ πέφτει στα 11,7 λεπτά από τα 16,1 τον Οκτώβριο.

ZeniΘ: Το τιμολόγιο Power Home Basic ακριβαίνει κατά 23,9% για κατανάλωση κάτω από 270 κιλοβατώρες και χρεώνει 23,3 λεπτά έναντι 18,8 τον Οκτώβριο. Για μεγαλύτερη κατανάλωση η χρέωση είναι 24,3 λεπτά έναντι 19,8 τον Οκτώβριο. Ομως στο τιμολόγιο Rower Home Now η χρέωση μειώνεται από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα στα 9,9 λεπτά.

Το τιμολόγιο MaxiFree+ της Φυσικό Αέριο αυξάνεται κατά 12,1%, από τα 12,4 στα 13,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σημαντική είναι η αύξηση 41,2% στο φτηνό τιμολόγιο της Watt&Volt Value+ που ανεβαίνει από τα 8,9 λεπτά στα 12,5 ανά κιλοβατώρα.

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δε θέλετε ΑΠΕ, δε θέλετε γεωτρήσεις στην Ελλάδα οι οικολόγοι, πληρώστε τώρα ακριβό ρεύμα από εισαγόμενο φυσικό αέριο.

    • Καλέ Δικαιωματιστές, είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, τι δεν καταλαβαίνεις; Ρώτα τον POLITIS και το ΣΧΟΛΙΟ (τον εαυτό σου δηλαδή), εάν έχεις απορίες.
      Υ.Γ. Στέφανε, έλα πάραυτα από τας ΗΠΑ να μας σώσεις…

    • Ρε δεν αφήνεις τα παραμύθια αυτά. Εθνικοποιήστε τη ΔΕΗ να δεις πως πέφτει το κόστος. Που ακούστηκε φυσικό μονοπώλιο να δίνεται εξολοκλήρου σε ιδιώτες . Σα δε ντρέπεστε λιγάκι φιλελέδες της συμφοράς.

      • Πηγαινε στο κουμμουνιστιικό παράδεισο να δεις τι σημαίνει ρεύμα και καύσιμο με δελτίο

        • Πήγες εσύ και ξέρεις τι γίνεται εκεί; Εσύ δεν γνωρίζεις που ΕΙΝΑΙ η Β. Κορέα.
          Υ.Γ. Δεν με χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη ή το Predator, μόλις άνοιξες το Google Maps…

          • Η πιο σκοτεινή χώρα του πλανήτη, λόγω των ελλείψεων της σε ρεύμα, σε φωτογραφίες από το διάστημα, δες τις στο google….ΑΣΧΕΤΕ

        • Για να καταλάβω. Όταν πληρώναμε πριν 4 χρόνια 10 λεπτά την KWh, ζούσαμε στη Β. Κορέα; Τι γίνεται; Μείνατε από επιχειρήματα και απαντάτε με τσιτάτα;

          • Ρώτα τον φίλο σας τον Πούτιν τι μεσολάβησε, που μαζί με το lobby των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζουν τους “οικολόγους” κατά των ΑΠΕ και τις εξορύξεις στην Ελλάδα…

          • Άστον φίλε μου, δεν αξίζει, ο POLITIS με τα λοιπά προσωπεία του είναι. Δες την τελευταία του κουβέντα να τον καταλάβεις… (το γράφει πάντα με κεφαλαία).
            Υ.Γ. Να μη δούμε από το Google καμία ξαφνική λάμψη από εκεί, να έρχεται προς τα εμάς. Τότε, …εκκένωσε POLITIS.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης